Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.08.2016.
05:12
Čedomir Antić i Nenad Kecmanović A

"Istorija Republike Srpske" (1): Od ranog doba do Dodika

Republika Srpska je država koja se nalazi u jugoistočnoj Evropi. Status Srpske nije konačno određen. Međunarodno priznatoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, članici Ujedinjenih nacija, stvorenoj međunarodnim sporazumom poslije troipogodišnjeg rata priznat je kontinuitet sa bivšom Republikom Bosnom i Hercegovinom, ali su tada priznata i dva entiteta od kojih se sastoji.

commons.wikimedia.org/Andrein
 


U praksi Bosna i Hercegovina cjelokupnu svoju državnost i suverenitet crpe iz dva entiteta, od kojih je jedan Republika Srpska, a drugi Federacija Bosna i Hercegovina.

Slovom svog ustava, Republika Srpska ima veoma široku samostalnost i obavlja zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Prostranija od Slovenije

Srpska se prostire na širokom pojasu zapadnog dijela Balkanskog poluostrva. Obuhvata 25.857 kvadratnih kilometara. Po svojoj teritoriji Srpska bi mogla biti 150. od 249 država i entiteta savremenog svijeta.

Kako naručiti ovu knjigu

Srpsko-englekso izdanje "Istorije Republike Srpske" možete poručiti preko internet prezentacije www.istorijarepublikesrpske.rs ili na telefon +381643231166

Na Balkanu ona je prostranija od Slovenije i Crne Gore.

Republika Srpska je nešto manja od američke savezne države Vermont, a veća od Nju Hemšira.
Prema popisu iz 2013, pune dvadeset i tri godine poslije prethodnog, na teritoriji Republike Srpske živi 1.326.991 stanovnik.

Po naseljenosti bi Republika Srpska bila 153. od 242 države i entiteta sa relevantnim stanovništvom u svijetu.

Narod Republike Srpske brojniji je od stanovništva Estonije, Kipra, Crne Gore, Malte... I od građanstva devet saveznih država SAD.

Nastala je u ratu

Republika Srpska nastala je u jednom ratu u kome je, pored jedinstvene jugoslovenske države, nestala i Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, federalna jedinica u sastavu Jugoslavije.
Po samom nastanku propala je i međunarodno priznata Republika Bosna i Hercegovina, pošto je izgubila podršku većine svojih građana.

Brutalni rat, koji je uslijedio, doveo je do nasilnog i spontanog grupisanja stanovništva na cjelokupnom prostoru Bosne i Hercegovine. Kada su, poslije napada Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Srpsku i otimanja oblasti na jugu Bosanske Krajine, na međunarodnoj konferenciji određene granice Republike Srpske, ona je obuhvatila zemljišni pojas koji se prostire od krajnjeg juga istočne Hercegovine, nadomak obale Jadranskog mora, do ušća rijeke Drine u najveću balkansku rijeku - Savu, i dalje tokom gotovo čitave desne obale rijeke Save koliko na nju izlazi zemljište Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska svoju okosnicu ima u tim dvjema rijekama, koje predstavljaju dva geografska stuba oko kojih su sabrane njene oblasti.

Država iz Dva dela

Republika Srpska se sastoji od dva dijela približno jednake površine.
Istočni se prostire od Trebinja u Hercegovini do Bijeljine u Semberiji. Pored Hercegovine i Podrinja, ova oblast obuhvata i Romaniju sa dijelovima nekadašnjih sarajevskih opština.
U Podrinju je samo oblast oko grada Goražda izvan teritorije Republike Srpske. Ona je uskim koridorom povezana sa Federacijom Bosne i Hercegovine.
Kad je riječ o Sarajevu, tamo su Srbi činili većinu na gotovo polovini teritorije predratnog grada. Tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, Vojska Republike Srpske kontrolisala je i dijelove grada, prije svega Grbavicu i Ilidžu.
Dejtonskim sporazumom Republika Srpska izgubila je gotovo čitavo područje grada osim romanijske opštine Pale i nekoliko naselja nadomak urbanog dijela grada koja danas čine Istočno Sarajevo.

Najrazuđenija na svetu

Poslije rata, međutim, u Republici Srpskoj su ostali bogati krajevi na sjeveru. Riječ je o opštinama koje su uglavnom okupljene oko glavnog grada Banjaluke i Prijedora.

Na jugu, Republika Srpska zadržala je i uzan prostor između opština Jajce i Ključ u Federaciji Bosne i Hercegovine, kome su u granicama oblika nakovnja pridružene opštine Šipovo i Mrkonjić Grad.

Republika Srpska sa navedenim granicama spada u svakako najrazuđenije i najneintegrisanije političke zajednice na svijetu. Po mnogo čemu podsjeća na državu Izrael u prvim godinama njenog postojanja.

Podeljeni suverenitet

Srpska je danas entitet u kome Srbi čine oko 90 odsto stanovništva (prema popisu na kome su popisani i prijavljeni građani koji već decenijama žive u inostranstvu, riječ je o nešto više od 80 odsto).

Godine 1948. u BiH je živjelo 17,3 odsto Srba u SFR Jugoslaviji. Danas u Republici Srpskoj živi oko 14 odsto balkanskih Srba.

Ipak, srpski narod nametnutom odlukom od strane SAD i EU nije suveren u entitetu, već dijeli suverenitet sa Bošnjacima/muslimanima i Hrvatima, kako u Srpskoj, tako i u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Dve male opštine u Federaciji

Za vrijeme rata Republika Srpska okupila je svoje oblasti, spojivši ih uzanim teritorijalnim koridorom u Posavini. U posavskom gradu Brčkom ovaj prolaz na najužoj tački bio je širok svega dva kilometra. Dalje uz Savu teritorija Republike se postepeno širi.
U Federaciji BiH tokom čitavog toka Save ostale su teritorije dvije male opštine - Orašja i Odžaka.
Zapadna oblast Republike Srpske prostire se sve do planine Grmeč na zapadu i dijelova opštine Krupa. Nekada je cjelokupna oblast Bosanske Krajine - gotovo polovina teritorije Bosne i Hercegovine, od Doboja i Kupresa do zapadnih granica Bosne i Hercegovine, sa izuzetkom tri opštine bihaćkog kraja - pripadala Republici Srpskoj.

Sutra - "Istorija Republike Srpske" (2): Zemlja puteva i ustanaka

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online