Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2016.
19:43
D. Dekić - Vesti A

Slavili uz ustaški pozdrav i pesme

Veći broj lica u crnim košuljama i sa oznakama Hrvatske vojske marširalo je ulicama Knina, gde je juče održana proslava "Oluje", uzvikujući ustaški pozdrav "Za dom spremni!" i pevajući ustaške pesme. Policija uopšte nije reagovala, već ih je pustila da defiluju ulicama.

Tanjug
Crnokošuljaši svoji na svome: Ponovo "Za dom spremni"

Oficiri Hrvatske vojske, obučeni u svečane uniforme su im mahali, podržavajući ih uzdignutim palcem. To marširanje ekspresno je osudila Kolinda Grabar-Kitarović navodeći da "proslava "Oluje" nije ni vreme ni mesto za tako nešto".

Inače, Hrvatska se juče u Kninu, ne samo iznova sukobila sa Srbijom, već se i posvađala sa samom sobom, pošto je vlast napala opoziciju, a oni joj nisu ostali dužni. Slavlje im je proteklo i u nizu drugih skandala.

Predsednica Hrvatske je "Oluju" ocenila kao "etički čistu, politički opravdanu i vojno briljantnu". Primetivši da se njena zemlja branila od "zločinačkog poduhvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva", ona se osvrnula i na odnose Beograda i Zagreba.

Onima koji, kako je rekla, Hrvatsku nazivaju slučajnom državom i udbaškom strukturom, poručila je da je "moderna hrvatska država stvorena voljom hrvatskog naroda izraženom na referendumom 1990. i veličanstvenom pobedom hrvatskih branitelja u "Oluji"".

Žestoko se obrušila na opozicionog lidera Zorana Milanovića zbog njegove izjave da su modernu hrvatsku državu stvorile udbaške strukture. U svađu se uključio i šef diplomatije Miro Kovač ocenom da hrvatska opozicija nije imala hrabrosti da se pojavi na slavlju u Kninu.

"Pokajnik" Hasanbegović

Proustaški ministar kulture Zlatko Hasanbegović odjednom se dozvao i poručio da "ustaško znakovlje nigde nije dobrodošlo" i zamolio narašataje da ne koriste "znakovlje propalih režima i ideologija", već da se isključivo drže "službenog barjaka i grba".

Milanović im je odgovorio da su od kninske državne proslave napravili partijsku zabavu i tulum u kojem on ne želi da učestvuje. Predstavnik branitelja Ivica Glavota obrušio se na političare. Građanima je poručio da ne budu "papci" i da ne dopuste da ih vlast vuče za nos, na kraju se građanima izvinio "što trpe sranja u vlastitoj zemlji".

Nasilje u Zagrebu

Dan pre proslave u Kninu, u Zagrebu je zabranjen Antiratni protest, a učesnici su se ipak okupili na Trgu bana Jelačića.
I nastradali jer ih policija nije zaštitila od nasilnika koji su uz to veličali NDH i Pavelića. A nasilnici su bili pripadnici hrvatskih udruženja proisteklih iz rata koji su se gurali sa policijom i dobacivali uvrede i pretnje učesnicima protesta.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online