Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.07.2016.
03:00
B. Simonović - Vesti A

Sitnim lopovima skidaju glave, a velikima kape

Sva je sreća što je u Crnoj Gori ostalo premalo toga vrednog što se može ukrasti i opljačkati, na prljav i sramotan način zgrnuti milioni, jer bi ionako pretesni zatvor u Spužu morao da se proširi barem do Danilovgrada.

Reuters
Hapšenje Svetozara Marovića

Zaslugu za to što je bruka zbog koje se u Crnoj Gori crvenelo potomstvo do devetog kolena postala popularna ima pravosuđe koje se pogađa s kriminalcima i kazne koje više liče na nagrade. U zemlji časti, čojstva i poštenja ostalo je malo onih koji ne bi pristali da zbog ukradenog miliona odsede nekoliko meseci, godinu ili dve u udobnim ćelijama spuškog zatvora, uz mobilne telefone, frižidere i plazma televizore.

Već je poznata "kazna" Svetozara Marovića, bivšeg predsednika srpsko-crnogorske države koji je priznao da je organizator i vođa kriminalne družine koja je ojadila Budvu za desetine miliona evra. Koliko će tamnovati njegov sin Miloš za kojeg tata garantuje stančićem od dva ara da će u državnu kasu vratiti trećinu opljačkanog novca iz te kase?

I Mićko se nagodio

Vasilije Mićević, zvani Mićko, okoreli kriminalac, čovek koji je zbog više teških krivičnih dela proveo u zatvoru više od osam godina, nagodio se sa tužiocima i sudijama da odsedi 20 meseci u Spužu!
Radi se o čoveku koji je, pored ostalog, bio saučesnik u jednom ubistvu, koji je i ranije osuđivan zbog droge. To je čovek koji je pred sudom priznao da je organizator i vođa velike grupe narko-dilera na području Budve, Tivta, Kotora i Bara, njih više od 20 je zajedno sa njim pre godinu dana i pohapšeno u velikoj i dugo pripremanoj policijskoj akciji.

Marovićev brat Dragan, koji je priznao da je pod dirigentskom palicom Svetozara učestvovao u milionskim malverzacijama, robijaće sedam meseci, iako je utvrđeno da je samo u jednoj od tih špekulacija država oštećena za više od 3,7 miliona evra.

Da apsurd bude veći, Dragan Marović je već odležao u istražnom zatvoru devet meseci, pa se lako može desiti da mu država plati i naknadu za dva meseca koje je "bez razloga i osnova" proveo iza brave.

Vratio se, izgleda, zeman po kojem malim lopovima skidaju glave, a velikim kape. Jer, i u crnogorskom pravosuđu su doskora sedam do 20 meseci robije dobijali sitni kriminalci, secikese i jajare, kavgadžije i oni kod kojih se pronađe kesica marihuane. Takve, valjda, više neće ni hapsiti.

A zna se, od iskona: država u kojoj narod izgubi veru u sud i pravdu, nema budućnosti i džaba joj sve priče o Evropi, o velikim savezima i blagostanju koje će sve to doneti, kad se mora živeti u zemlji besuđa, u mraku i strahu od mafije.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 05:33
Nista nije bolje ni u Srbiji,BiH, Hrvatskoj ,Makedoniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online