Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.07.2016.
18:31
Đ. Barović - Vesti A

Tompson nadjačao Mesića

Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske polaganjem venaca obeležili su juče u Srbu 75 godina od početka ustanka u ovoj republici. Ovaj događaj bezbeđivale su jake policijske snage, zbog kontraskupa koji su organizovale pristalice proustaške Autohtone hrvatske stranke prava.

twitter.com/tkosor
Nismo ekstremi: Milorad Pupovac

Oni su sporadično uzvikivali "Za dom spremni", a Stjepan Mesić je morao da prekine svoj govor zato što su ga nadglasale žene iz udruženja "Žene u Domovinskom ratu" koje su, noseći zastave Hrvatske, pevale pesme Marka Perkovića Tompsona.

- Svima kojima je današnji dan kontroverzan poručujem neka pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu. Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život - naveo je predsednik Srpskog narodnog vijeća.

Dražen Keleminec iz AHSP0a pojavio se u Srbu i održao govor na razglasu u kojemu je antifašistički skup nazvao balom vampira, te poveo skandiranje "Za dom spremni".

Policija zakazala

Potpredsednik SNV Saša Milošević ističe da da policija nije ispunila zadatak.
- Nažalost, oko pet minuta govora Stjepana Mesića nije se moglo čuti zato što su ga nadglasale pripadnice Grupe Žene u Domovinskom ratu. Policija nije smatrala za shodno da treba da ih opomene, mada su se približile na 30 metara od našeg skupa - ističe Milošević.

Uoči ove manifestacije, pristalice AHSP su blokirali magistralni put zato što im je bio zabranjen ulazak u Srb, posle čega je policija propustila tri autobusa i nekoliko automobila. Među njima se nalazio i predsednik ove stranke koji ima policijsku zabranu ulaska u Srb.

Istovremeno, neki hrvatski mediji su preneli da su ka Srbu pokušali da se probiju i pristalice SKOJ iz Srbije, ali da su zaustavljeni na granici.

Jedan od organizatora ovog skupa, potpredsednik SNV Saša Milošević kazao je za "Vesti" da je važno da je skup održan, bez obzira na incidente.

- Želeli smo da pokažemo da i dalje poštujemo sve vrednosti antifašističke borbe i da su to postulati kojih i danas moramo da se držimo. Ove godine je obeležavanju 75. godišnjice od početka ustanka prisustvovalo najviše ljudi do sada, a stigli su ne samo iz cele Hrvatske, već smo imali i goste iz Srbije, Slovenije i BiH - rekao je Milošević.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.07.2016. 18:47
24-27 srpnja 1941: US,tase su izvrsile pokolj u Banskom Grabovcu pokraj Gline. U Banskom Grabovcu su 24. jula 1941, neposredno poslije ustaničke oružane akcije, koncentrisane znatne ust,aške snage, iz Petrinje, Gline i Zagreba, pod rukovodstvom Božidara Cerovskog, šefom Ravnateljstva ust,aškog redarstva iz Zagreba. Ust,aše su izvršile hapšenja srpskih muškaraca u kotarevima Glina i Petrinja. Uhapšenici su potom odvedeni u Banski Grabovac gdje su ub,ijani od 25. do 27. jula 1941. Takođe, u Banski Grabovac sprovedeni su i zatočenici ust,aških zatvora iz Siska, Petrinje, Gline, Kostajnice i Dvora. U literaturi se navodi da je samo iz ust,aškog zatvora u Sisku doprijemljeno oko 100 zatvorenika. Procjenjuje se da je tada uhapšeno ili dovedeno iz zatvora oko 1.285 ljudi. Oko 800 je ub,ijeno i pokopano u tri velike masovne grobnice u šumi nedaleko od željezničke stanice Banski Grabovac, a preostali su odvedeni u logor Jadovno, gdje su ub,ijeni. Najviše pohvatanih bilo je sa područja kotara Glina: iz sela Dragotina - 146, iz Klasnića - 72, iz Dabrine - 30, iz Buzete. Us,taše su izvršile hapšenja srpskih muškaraca i u seoskim opštinama Banski Grabovac, Kraljevčani i Mali Gradac. Pominje se, bez navođenja poimeničnih podataka, da je na području kotara Glina, 24-27. jula 1941, uhapšeno 782 lica. Likvidacijama je prisustvovao i Eugen Dido Kvaternik. Zločin je preživio Ananije Šteković koji je poslije rata svjedočio o svom iskustvu.
Četvrtak 28.07.2016. 01:51
Док је Хитлер за Немце и цео свет симбол зла, за хрватску власт НДХ је остварење хрватског сна, Анте Павелић и уст*аше симбол херојства, а са њим и њихов духовник Степинац, симбол светости. За то су доказ и данашње слике уст*ашког дивљања у Србу. Србија хоће добре односе са Хрватском, али не по цену да се ратни злочинци претварају у наводне мученике"
Četvrtak 28.07.2016. 01:55
упротестној ноти Србије нема, како каже Ковач, лажних цитата, већ су наведене дословне изјаве Степинца изречене на Ускрс 1941. године у загребачкој катедрали посвећеној Богородици, где он проповеда лојалност фаш*истичкој уста*шкој НДХ, као и цитат из његове окружнице бискупима, где каже да је НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа и одавно сањани и жељени идеал. Такође, на суђењу Степинцу, 3. октобра 1946. године, он своје суђење прекида само да изјави покрштавање Срба није исправан назив, него се ради о “верском прелазу”. Ово су историјске чињенице.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online