Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 22.07.2016.
18:59
Vestionline, Tanjug A

Hag: Tužilaštvo traži doživotni zatvor za Karadžića

Tužilaštvo u Hagu je u najavi žalbe na presudu Radovanu Karadžiću zatražilo da Apelaciono veće bivšem predsedniku Republike Srpske izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Reuters
Radovan Karadžić je optužio sudije da su ga "izložili političkom suđenju"

To prenosi sajt justice-report.com u vlasništvu BIRN BiH, koji podseća da je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, Haški tribunal Karadžića osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Po presudi, ta krivična dela počinjena su u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata u kojim je Karadžić bio protagonista. 

Sajt navodi da je glavni tužilac Serž Bramerc u najavi žalbe ocenio da je Prvostepeno veće “pogrešilo u primeni zakona i utvrđivanju činjenica… kada je izreklo kaznu blažu od doživotne, imajući u vidu nalaze o Karadžićevoj krivičnoj odgovornosti”. Osim toga, sudije su, po mišljenju Bramerca, propustile da takvu odluku obrazlože, tim pre što su “nepropisno odmerile otežavajuće i olakšavajuće okolnosti”. 

Navodi se i da će predmet žalbe tužioca biti i odluka Prvostepenog veća da Karadžića oslobodi krivice po prvoj tački optužnice, koja ga tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH. Brammertz je ocenio da je Raspravno veće počinilo grešku kada je utvrdilo da “Karadžić i ostali učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu imali genocidnu nameru” prema nesrpskim stanovnicima tih opština. 

Glavni tužilac traži da Apelaciono veće ispravi ove greške, proglasi Karadžića krivim za genocid u sedam opština i, shodno tome, poveća mu kaznu. 

Žalba Tužilaštva, po današnjoj najavi, imaće i četvrtu osnovu, koja se odnosi na pravno tumačenje počinjenih zločina - istrebljenja, ubistva i progona - u okviru sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata. 

Haški osuđenik Radovan Karadžić podneo je Tribunalu u Hagu žalbu na presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora i optužio sudije da su ga "izložili političkom suđenju", saopštio je njegov advokat. 

Karadžić je "bio izložen političkom suđenju koji je napravljen da bi se potvrdila demonizacija njega i srpskog naroda u Bosni", naveo je u saopštenju advokat Piter Robinson, preneo je AFP. 

Agencije su prenele da je Karadžić naveo 50 osnova za žalbu koje su, kako tvrdi, dovele do pogrešne presude. 

U žalbi se navodi da je tako "prekršena pretpostavka nevinosti, stvoreni su uslovi u kom je fer suđenje bilo nemoguće", navodi AP. 

Robinson je naveo da Karadžić nije imao fer suđenje i da su sudije "pretpostavili njegovu krivicu i onda konstruisali presudu da bi opravdali svoju pretpostavku". 

"Karadžić, koji je osam godina proveo u zatvoru UN i prošao kroz petogodišnji proces suđenja, ubeđen je da je međunarodna pravda neuspešan projekat", kazao je Robinson.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2016. 20:41
Ub,ijanje Srba na krsnu slavu, ima još jednu karakteristiku: ono predstavlja svjesno ili podsvjesno, uništenje svjedoka svoje prevjere, poturčenjaštva. Konvertitet i poturica "je uvijek mislio da će mu biti "lakše" kad nestanu sa lica zemlje svjedoci njegovog otpadništva. To što se radi o dojučerašnjim komšijama i soliljebnicima, često i o ljudima sa istim prezimenom i istim bližim ili daljnim porijeklom, utoliko je teže i gore. Utoliko mržnja postaje iracionalnija i surovija." Ub,ijanje Srba na krsnu slavu sadrži sve elemente i karakteristike genocida nad srpskim narodom. On pokazuje da se sve ponavlja, kao po nekom nepromjenjivom pravilu i zakonu. Prilikom ubijanja Srba na krsnu slavu, kako u prošlom ratu tako i u ovom, zločinci su isti – komšije Srba, muslimani i Hrvati, iste su i žrtve: srpski narod, žene, djeca, starci. Isti su ciljevi zločina i zločinaca – etničko čišćenje i potpuno uništenje svega što je srpsko na tim prostorima. Isti su i spoljni pomagači u izvršenju zločina, u Hercegovini kao i u drugim srpskim krajevima – Vatikan, Turska, Njemačka, Austrija, Amerika, ostatak islamskog svijeta. Tako vjekovima, tako i danas.
Petak 22.07.2016. 20:42
Takođe, isti su i uzroci zločina: suluda, patološka i neizlječiva vjerska mržnja prema Srbima. Zločinci ih ub,ijaju samo zato što su Srbi – pravoslavci, zato što se nisu kao i ove ubice, njihove komšije, davno poturčili i pokatoličili, samo što su sačuvali vjeru pradjedovsku. Kao i tada, tako i danas ponavlja se ista greška Srba: oni vjeruju svojim komšijama muslimanima i Hrvatima, čak sve do onog trenutka kada počinju da ih ub,ijaju. Razlika u zločinima je samo u metodima, koji se od jednog do drugog genocida nad Srbima samo usavršavaju, stalno su okrutniji, stravičniji, brutalniji. U svemu ovome je najčudnije što su i greške Srba kroz istoriju uvijek iste. Prvo, Srbi nikako da shvate da se ti zločini rade po jednom sistemu, jednom planu koji je davno sačinjen i kojim se diriguje iz Vatikana ili Ankare. Drugo, zbog toga što neće da shvate svoju tragediju, Srbi stalno ostaju neobaviješteni što o njima misle njihove komšije, pa se svaki put nanovo čude što im se dešava genocid. Srbi se u kriznim situacijama konstantno ponašaju kao da su izgubili pojedinačno i kolektivno pamćenje o zločinima kroz istoriju. A oni im se samo u ovom vijeku tri puta ponavljaju i to na isti način, od istih zločinaca, sa istim ciljevima i sa sve težim i tragičnijim posledicama i većim žrtvama. I šta na kraju zaključiti, ako ne, da je ub,ijanje Srba na krsnu slavu jedna svojevrsna filosofija srpske tragedije koja, prema onome što se dešava, uskoro neće biti izmijenjena, jer možda srpski narod nema ni kritičnu masu inteligencije, da bi se spasio i nastavio da živi kao srećan evropski narod.
Petak 22.07.2016. 20:46
Poruka svim Srbima islamske veroispovesti je da se vrate svojim korenima,neka ostanu u svojoj sadašnjoj veri,ali neka znaju koje je njihovo poreklo i neka se ne odriču SRPSTVA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online