Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2016.
21:30
V. Đokić - Vesti A

Temelji crkve u krvi heroja

Ideja Vukmana Šćekića i Vuka Dragovića, čuvenog bjelopoljskog guslara iz 80-ih godina prošlog veka, da se na Šančevima sa kojih puca pogled prema Zlataru i Zlatiboru, kod groblja na kojem počivaju posmrtni ostaci porodica iz obližnjih Papratina podigne hram, realizovana je zahvaljujući prilozima vernika ovoga kraja pre svih braće Moma i Radomira Bakovića.

V. Kljajević
Selo sagradilo hram: Crkva Vaznesenja Gospodnjeg na Šančevima

Svetinja u divljoj lepoti koja okuplja vernike iz Cerova, Bojišta i Jabučna posvećena je Spasovdanu. Plac na kojem je podignuta poklon je njihovog oca Ostoje, a porodica Vučića Jankovića ustupila je parcelu zemlje i tako uvećala crkvenu imovinu.

- Tokom proteklih ratova na mestu gde smo sagradili hram vođene su velike borbe. Davne 1912. svoje živote za slobodu prvi su dali Miloš Medenica i Ivan Šuković iz Morače. Major crnogorske vojske Radojica Neškov Bulatović je sa ovih kosa komandovao artiljerijskom jedinicom dok je trajalo oslobađanje Bijelog Polja. Ovde počivaju i mošti 12 od 16 ličkih partizana koji su poginuli u borbama protiv Nemaca i i Italijana - veli Momo Baković, vernik i aktivni učesnik u izgradnji.

Intenzivna gradnja crkve počela je 2006. godine. Akciju je vodio Momov brat Novica koji je preminuo pre 16 godina.

Voda iz grada

Ovih dana meštani počinju sa malterisanjem unutrašnjosti crkve. Za ove radove treba im puno vode. Budući da su obližnji izvori iz gustih bukovih šuma gotovo presušili u pomoć im je pritekla Vatrogasna jedinica iz Bijelog Polja.
- Veliku zahvalnost Crkveni odbor duguje Zoranu Puletiću, komandiru bjelopoljske Vatrogasne jedice čiji vozači cisternama kad ih god pozovemo dopreme vodu koju lagerujemo u velikim buradima - kaže Momo.

Predsednik Crkvenog odbora, čuveni guslar Radojica Bugarin obezbedio je ceo kamen za zidanje a njegovi rođaci kupili su zvono. Momov i Radomirov brat Blagoje čuveni srpski pesnik iz Moskve je doneo dva zlatna krsta za bogosluženje i centralni krst na kupoli koje je dobio kao nagrade.

- Kad god dođem u rodno selo uvek navratim u hram o kojem sam kao dete sanjao. I dalje ću koliko god budem mogao pomagati. Srce mi je puno kad vidim vernike koji se za svaki praznik ovde okupe. Naročito me raduje što među njima ima puno mladih pobožnih ljudi.

Pored porodice Baković, ktitor hrama na Šančevima je čuveni humanista Cile Žujović koji je pomogao gradnju ove crkve i još nekoliko hramova u selima oko Bijelog Polja i Tomaševa.

- Pomoći ću i kad počne freskopisanje. Srećan sam što je i ovo selo konačno dobilo svoju crkvu - veli Žujović.

Prvo kumstvo

U novosagrađenoj svetinji na Šančevima obavljeno je i prvo kumstvo. Decu Miće Bugarina Danila i Danijelu iz Cerova krstio je Radomir Baković.

Sve su brojniji domaćini koji umesto daće novac daju crkvi. Potpisnik ovih redova je obišao hram kad su dopremljeni kreč i cement od jednog darodavaca. Nekoliko puta gradnju svetinje pomogla je i porodica Milutina Bugarina iz Cerova.

Radomir Baković, direktor Osnovne škole u Morači, koji nedaleko od Šančeva ima vikendicu i u njoj uglavnom leti provodi slobodno vreme, često obilazi crkvu.

- Trebalo bi mi mnogo vremena pa da nabrojim sve ljude koji su pomogli gradnju svetinje na Šančevima, ali je ovo prilika da im se oda zahvalnost - kaže Radomir.

Meštani sva tri sela posebno ističu kvalitetan rad neimara Rada Pavlovića iz Loznice, kažu da čovek ima zlatne ruke. Ponosni su kako im je ozidao crkvu Vaznesenja Gospodnjeg .

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online