Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.06.2016.
00:10
Vesti A

Crnogorske cigarete za teroriste

Švercovane cigarete iz Crne Gore transportuju se brodovima i kupcima sa područja pod kontrolom libijskih islamističkih terorističkih organizacija bliskih Al Kaidi i Islamskoj državi, piše Dojče vele.

pixabay.com
Šverc cveta (Foto: Ilustracija)

Libija je, prema navodima crnogorskog Zavoda za statistiku i pored ratnog stanja u toj zemlji, najveći uvoznik duvanskih proizvoda iz Crne Gore. Samo u 2013, 2014. i 2015. godini, iz Crne Gore u tu zemlju izvezeno je čak 3.408.090 kilograma cigareta. Crna Gora doduše izvozi duvanske proizvode u još 12 zemalja. Ali kada se sabere izvoz cigareta iz Crne Gore u svih tih 12 zemalja, dobije se brojka koja nije ni približna količini koja se izveze u Libiju.

Crnogorska Uprava carina više meseci je odbijala zahteve za slobodan pristup podacima o izvozu cigareta iz luke Bar u Libiju. Kada su konačno stigli, isfiltrirani podaci ukazivali su na pošiljke cigareta u libijske luke Tobruk, Misurata i Bengazi. U većem delu carinskih dokumenata nema podataka o brendu transportovanih cigareta, iako su ti podaci morali biti navedeni.

Šverc lažne kleopatre

Bivši direktor Duvanskog kombinata u Podgorici (DKP) Slavoljub Vuksanović tvrdi da su pošiljke cigareta iz Crne Gore legalne mada su često kao švercovane plenjene u inostranstvu. Cigarete egipatskog brenda kleopatra, koje su se proizvodile u DKP-u, nekoliko puta u poslednjih pet godina zaplenjene su u Grčkoj. Prošle godine Grci su zaustavili brod Genc 3, sa 146,5 tona kleopatre, a brod je isplovio iz Luke Bar. Cigarete su bile vredne gotovo 20 miliona evra. Egipatske vlasti su tim povodom saopštile da je reč o lažnim cigaretama i imitaciji kleopatre.

U dokumentaciji se može videti da najmanje četiri kompanije registrovane u libijskoj luci Bengazi godinama kupuju cigarete preko Crne Gore. Radi se o kompanijama - Al Manaraa Company, Al Watania Company, El Jabul Company i Umal Behar Shipping.

Dok je lukom Tobruk upravljala međunarodno priznata vlada Libije premijera Abdulaha al Tinija, luka u Bengaziju, prema prošlogodišnjim izveštajima londonskog "Gardijana" bila je u rukama radikalne islamističke grupe Ansar al Šerijat. Ta teroristička grupa se u jednom izveštaju Stejt departmenta sumnjiči da su njeni pripadnici 2012. godine organizovali napad na američke diplomate u Bengaziju.

Iz ambasade Srbije u libijskom Tripoliju su u telefonskom razgovoru potvrdili da je "luka u Bengaziju doskora bila u rukama radikalnih islamista" - tačnije, do februara ove godine. I izvori iz libijske obaveštajne službe bliske međunarodno priznatoj vladi u Tobruku potvrđuju da se velike količine cigareta prebacuju iz crnogorske luke Bar i jedne italijanske luke prema lukama u Bengaziju, Misurati i Tripoliju u delovima koje kontrolišu radikalni islamisti. Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina, od 2013. do 2015. godine najviše pošiljki cigareta iz luke Bar upućeno je upravo u luke Bengazi i Misurata.

Osim na libijsko tržište, cigarete se, prema tvrdnjama izvora, isporučuju u Egipat, Alžir, Tunis, Liban i Siriju. U nekoliko navrata policija je hvatala krijumčare i plenila cigarete. O nekim zaplenama su izveštavali i mediji. Libijski izvor iz obaveštajne službe tvrdi i da se ilegalnom preprodajom cigareta ne bave samo krijumčari već i razne militantne i terorističke grupe koje se na taj način i finansiraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online