Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.06.2010.
02:29
Ekipa VESTI A

Bio sam prisiljen da ubijam

Doktor Krejg Jurišević, doktor s "kalašnjikovom", iz Adelejda, štampao je svoju knjigu "Krv na mojim rukama" da bi, po vlastitom priznanju, pomogao sebi da se oslobodi težine podsećanja na vreme koje je proveo na Kosovu i Albaniji. On je, kao što je poznato, otišao da pomogne izbeglicama proteranim s Kosova u Albaniju, ali se našao i u situaciji da i sam ubije.

Krejg Jurišević


Njegova knjiga, barem zasad, doktoru Juriševiću teško da će doneti olakšanje, pre svega zato što njegovi postupci ipak ne nailaze na masovno odobravanje. On se, naime, našao u položaju da odgovara na pitanja koja se tiču osnova ljudske i lekarske etike.


Zanimljiv intervju s doktorom Juriševićem vođen je ove nedelje u emisiji "Vreme razgovora", na ABC radiju Melburna i Viktorije. Razgovor je, uz voditelja Džona Fejna, vodio doktor Lori Zion, profesor žurnalistike.

Izbeglice sa puškama


- Ja sam otišao da pomognem žrtvama konflikta. I žrtve su bili 1,6 miliona koji su proterani s Kosova. Kao lekar, treba da budete usmereni na svoj cilj, to je bio moj cilj. Sve ostalo, korupcija, nedostatak opreme i uslova samo su smetnje da se cilj ostvari. I tada sam shvatio da je to jedini način da se pomogne kosovskim izbeglicama i kosovskoj oslobodilačkoj vojsci. To nije bila vojska, ti vojnici su mahom bili izbeglice s puškama, većina bez vojne obuke - rekao je u odgovoru na jedno od pitanja dr Jurišević.

Iz doktorovih objašnjenja zaključuje se da je odsustvo ratnih pravila na Kosovu dalo njemu za pravo da napusti pravila Hipokratove zakletve.


Slušaoci su čuli da je Krejg Jurišević pre više od 10 godina otišao u bivšu Jugoslaviju kao član medicinske humanitarne misije, ali je radio "znatno preko onoga što bi bilo ko i bilo kada očekivao".


Dr Jurišević je na pitanje Lorija Ziona zašto je tamo išao, odgovorio da je u osnovi bila njegova želja da pomogne, tim pre je što je iza sebe u Adelejdu imao prilično iskustva sa pružanjem pomoći i operacijama posle povreda.


"Računao sam, nekoliko meseci odsustva je malo sebično prema familiji, ali za to vreme bih mogao da pomognem većem broju onih kojima je pomoć potrebna. Tada sam mislio da mi se ništa loše ne može desiti", kazao je doktor. On je zatim podrobnije govorio o svom porodičnom motivu, dedi po majci Frenku Juriševiću, koji je "pre rata radio za italijansku lokalnu upravu, ali kad je počeo rat, pod Musolinijevom okupacijom dela Slovenije, radio je za partizane".


Koliko je uopšte znao o situaciji tamo pre nego što je otišao u Albaniju?
- Znao sam istoriju balkanskog rata i kosovski konflikt je bio poslednji u nizu...

Šta znači: poslednji u nizu, od Prvog svetskog rata, raspada Austrougarske monarhije?, pitao je Lori Zion.

Prekršio i zakon Australije


Zar nije bio prekršaj obaveze australijskog državljanina da uzme u ruke oružje u drugoj zemlji?
- Ama, nisam uzeo oružje u drugoj zemlji, za samoodbranu vam je dozvoljeno...
Ali se vi niste samo branili, rekli ste nam.
- Dakle, u značenju samoodbrane...
Vi ste ih takođe obučavali da čiste oružje, koriste ga..
- Oni su bili civili i imali su malo znanja o oružju i moja glavna briga bila je kako da ih učim kako bezbedno da koriste oružje, da ne ubiju sebe, svog druga ili mene - rekao je doktor.


- Tačno tako, kao i Otomanske imperije, možete ići i tako daleko ako želite - odgovorio je doktor. - Ali, ako sam i razumevao šta se događalo na srpskom Kosovu, nisam znao šta se dešavalo u Albaniji, nisam znao ništa o ekstremnoj sirotinji i korupciji i kako zaista rade vlasti. Zemljom je upravljao organizovani kriminal, odnosno bosovi mafije.

I vi ste, kad ste došli u lokalnu bolnicu, shvatili da je vodi čovek koji neće preuzeti brigu dok mu se ne plati u nemačkim markama? To ste napisali u knjizi i još ste naveli da vam je život došao u još neobičniju situaciju. Ono što mi je na umu jeste mahom emotivna reakcija na ono što ste videli, da niste mogli samo da budete posmatrač...


Jeste li vi postali vojnik?


- Ne samo vojnik. Da biste pomogli ljudima bilo je potrebno da uzmete oružje.
Recite to ponovo.


- Treba da uzmete oružje.


Zašto? - pitao je dr Zion.


- U situaciji gde samo jedna strana poštuje Ženevsku konvenciju i ratna pravila, a druga, srpska paravojska, ne poštuje nenaoružane civile, prava žena i dece, i njima treba medicinska pomoć, vi definitivno treba da zaštitite sebe da biste zaštitili svoje pacijente.

Deda, jedina svetla tačka


- Pomagao je razaranju pruga i puteva, zarobili su ga i poslali u Mauthauzen, pa u Dahau, sve do oslobođenja 1945. godine. Dva meseca posle rata, čovek od 105 kilograma imao je manje od 50 kad se vratio. Vodio je kafanu. Jedne večeri, kad je popio, pevao je da je Tito heroj, a ostali varalice, pa su ga zatvorili na šest meseci - ispričao je doktor o svom dedi.

 


Sve iza čega stoje Ujedinjene nacije, "Lekari bez granica", sve iza čega stoji bila koja služba nevladinih organizacija, suprotno je tome što ste upravo rekli - upozorio je dr Zion. - Kako to da oni svi misle pogrešno, a vi da ste u pravu?


- Ne kažem da oni greše nego da potreba da se u toj situaciji na liniji fronta pruži pomoć traži da branite samog sebe. Od mrtvog doktora nemaju ništa, a ja sam bio jedini na liniji fronta.


Stavljati sebe u opasnost, to je prvo pravilo kod svakoga ko pomaže. Oni ne uzimaju oružje, jer su u opasnosti - kazao je profesor. - A vi ste uzeli. Jeste li ubijali ljude?


- Kada sam bio prisiljen jesam, braneći sebe i svoje pacijente - priznao je dr Jurišević.


Dakle, prekršili ste sva pravila kao humanitarni radnik, došli ste u moralni sukob.


- Zavisi kako na to gledate. "Lekari bez granica" nisu na frontu i ne bi trebalo da se brane. Ja sam sada član australijskih oružanih snaga i svo medicinsko osoblje na liniji nosi oružje. A na Kosovu je bio rat mimo pravila, posebno na jednoj strani. To jeste moralna dilema. Ja sam izložio život za one kojima je pomoć bila potrebna. Bio sam partizan, borac, uz medicinsku pomoć to je tada bilo potrebno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online