Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.06.2016.
20:19
Blic A

"Na uništavanju Srpske rade i srpski političari i međunarodna zajednica"

Na uništavanju Republike Srpske podjednako rade srpski političari i međunarodna zajednica, ocena je političkih analitičara.

Tanjug
Srpska pod velikim udarom spoljnih faktora i domaće nesloge

Evidentno je da nesloga i nejedinstvo Srba pomažu stranim silama da politički i ekonomski slabe Srpsku. Još veću opasnost predstavlja Sarajevo iz kojeg svakodnevno stižu koordinisani i direktni napadi, na koje Srpska do sad nije adekvatno odgovarala.

Razlog su podele među političarima koji još nisu shvatili da je Srpska važnija od bilo kakvog ličnog ili partijskog interesa.

Analitičari smatraju da se ne smeju zanemariti potezi koji se povlače u Sarajevu, kao što je odluka o ukidanju Dana RS, preglasavanje Srba povodom objave rezultata popisa, do ratohukačkih izjava bošnjačkih i hrvatskih verskih vođa.

Simptomatično je i da se retorika bošnjačkih političara i verskih poglavara pooštrava uoči obeležavanja 21. godišnjice stradanja u Srebrenici.

- Samo svestan, kulturan i politički zreo narod ne čeka poslednji trenutak kako bi u ovakvim događajima branio RS. Da bi postojala politička sloga i jedinstvo mora postojati i nacionalna strategija. Nije jedinstvo ono što nudi vlast ili opozicija, budući da se u Srpskoj mnogo energije troši na međupartijske i lične sukobe, umesto na njeno očuvanje Srpske – kaže Đorđe Vuković, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka.

On smatra da međunarodna zajednica toleriše mnoge stvari, kao što su presude koje se donose u Hagu na štetu jednog naroda, te govor mržnje prema Srbima iz Sarajeva od intelektualaca i verskih elita.

- Mi smo još pre deset godina trebali da radimo na nacionalnoj strategiji u vreme kada su postojali ekonomski kapaciteti u RS. Nažalost iznutra smo podelama uništavali institucije - smatra Vuković.

Kriminal i korupcija uništavaju Republiku Srpsku

Direktor centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja smatra da su tenzije međunarodne zajednice protiv RS sad mnogo manje nego što je to bilo pre 20 godina.

- Prisutna je stalna borba stranaca za slabljenje položaja Srpske, a posebno od strane Turske. RS mora postati socijalno stabilna, jer kriminal i korupcija uništavaju njeno tkivo, zbog čega nema investitora. Zbog tih stvari ne možemo kriviti nekoga da urušava temelje RS – kaže Šolaja.

Dodaje da je položaj Srpske bio mnogo bolji kada je do pre dve godine postojalo jedinstvo srpskih partija u zajedničkim institucijama BiH.

Smatra da zbog stalne borbe za vlast političarima nedostaje snage da se bore za stabilnost i zbog toga Srpskoj nedostaju identitet i jedinstvo.

Šolaja kaže da političari u BiH ne razumeju demokratsko društvo, jer se ne uvažavaju različita mišljenja.

- Upravo bi na razvoju demokratskog društva trebalo da rade verske vođe u BiH, umesto što koriste zapaljive fraze. Njihove izjave potvrđuju da se radi o politizaciji prilika i da to rade na veoma nizak način. To koristi samo političarima iz FBiH – navodi Šolaja.

Zapadu interes da Srpska bude što slabija

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar iz Srbije, smatra da međunarodna zajednica pokušava da centralizuje BiH kako bi bila smanjena ovlašćenja RS dobijena Dejtonskim sporazumom.

- Političari u RS podupiru tu negativnu tendenciju nesposobnošću i korupcijom. Vlastima u Sarajevu, na Zapadu i u Turskoj je u interesu da RS bude što slabija – navodi Stanković.

Politikolog Enes Osmančević kaže da je međunarodna zajednica u BiH neka vrsta protektorata, koji se u određene događaje uključuju kad hoće, a da to političarima služi kao alibi za njihov nerad.

- To veoma dobro koristi predsednik RS Milorad Dodik, koji se nekada postavi deleći lekcije ili preteći strancima. Jedno je retorika koja se koristi, a drugo su činjenice kao što je propast bankarskog sektora i ostalih prisutnih afera. Zaoštravanjem retorike pokušava se sačuvati mesto u vlasti i skrenuti pažnja sa lošeg ekonomskog i socijalnog stanja – zaključuje Osmančević.

Nejedinstvo srpskih političara veliki problem

Politički analitičar Obrad Kesić kaže da za RS najveću opasnost predstavlja nejedinstvo srpskih političara, jer ono otvara prostor da deluju brojni neprijatelji Srpske, kako strane vlade tako i nevladine organizacije u BiH.

Navodi da to strancima ide na ruku kako bi nametnuli svoju viziju u BiH čime bi se oslabila RS.

- Za njeno očuvanje potreban je otvoren dijalog političara. Potrebno je da se izbace određeni termini, koje političari koriste, a koji prave emotivnu blokadu, čime se zatvara prostor za saradnju i bolje razumevanje povodom najvažnijih pitanja po RS. Treba se izgraditi minimalni konsenzus o vitalnim nacionalnim interesima kako bi postojalo jedinstvo u odbrani Srpske – kaže Kesić.

Dodaje da je upravo nejedinstvo Srba u Sarajevu iskorišteno za donošenje određenih odluka, kako bi se RS nametnulo da prihvati da se o njenoj budućnosti odlučuje u zajedničkim institucijama BiH, dok političari iz RS nemaju dovoljno snage da se izbore s tim izazovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online