Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 25.05.2016.
16:36
Index hr, Vestionline A

VIDEO: Ovako se živelo za vreme Tita

Na današnji dan, 25. maja, nekada se slavio najpopularniji praznik bivše Jugoslavije - Dan mladosti.

wikimedia.com
Pioniri maleni...

Centralni događaj ovog simboličnog praznika socijalističkog koncepta bratstva i jedinstva bio je slet na stadionu JNA, u kojem su učestvovali pioniri, omladinci, studenti, ali i pripadnici svih rodova vojske SFRJ.

Prethodilo mu je nošenje štafete mladosti, koja je prethodno prešla hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije, da bi je "voljenom predsedniku" u ruke predali poznati sportisti ili ugledni omladinci.

Poslednja štafeta je napravljena i doneta u Beograd 1987. godine, sedam godina nakon Titove smrti.

Uprkos tome, praznik kojim se obeležavao datum rođenja predsednika SFRJ Josipa Broza Tita uspešno je preživeo i njegovu smrt i raspad Jugoslavije, pa ga i danas mnogi obeležavaju, mahom oni koji tvrde da je "tada" bilo bolje nego danas.

ANKETA
Da li se bolje živelo u bivšoj Jugoslaviji?

Na današnji dan će se toga vremena prisetiti i oni koji s nostalgijom gledaju na život u Jugoslaviji i oni koji se nikada ne bi vratili u to vreme, a deo tadašnje atmosfere uhvaćen je i u sledećem videu.

Pogledajte:

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2016. 19:22
Слажем се и сама да ни за мог живота се неће открити ни сазнати ко је у ствари био Јосип Броз...? Само памтим да су тада радници имали сву сигурност и заштиту, добијали су станове ко није имао ријешено стамбено питање. А данас? Раднице и мајке су имале право на боловање због дјеце...а данас немају право саме бити болесне! Ко је студирао или учио занат на крају школовања га је чекао посао. А данас? Онда смо живјели безбрижно, нико никог није питао ко је и шта је ни које вјере...могли смо преспавати на клупи у парку, не би ни длака са главе фалила. А данас? Ишло се на кафу у комшилук, нико никада кућна врата није закључавао а данас и у сред дана мораш пазити и питати ко ти звони и долази на врата...Криминал, дрога, уб-иства то се гледало само у америчким филмовима. А данас? Живимо у сред тога и без филмова.....А да не причамо да је за вријеме Тита, ЈНА била 4. војска у Европи и једна међу првих 10 у свјету....!!! Војна индустрија је била на цјени, извозили смо и тенкове...... А данас.....А данас.....А данас......???
Petak 27.05.2016. 20:33
Западу смо представљали Исток, а Истоку смо били сами Запад! А Тито нас је у ствари увјек држао негдје између. Био је невиђени мајстор! Све их је "превеслао". Основао је чак и трећи блок - Несврстане! сјећам се да су "несврстани" имали гомилу земаља, нарочито оних из Африке. Сви су га углавном вољели....Човјек је био шампион! Живјело се супер и то сви! није било тајкуна као данас који "ведре" и "облаче"! Цио свјет нас је поштовао, њега поготово. Било гдје да си се нашао у некој забити Африке или недођији Аустралије било је довољно рећи ......"Тито - Југославија"...... знали су ко си и одакле! Били смо неутрални између Истока и Запада. Тито је комунисте плашио са "капиталистима", а ове опет са "комунистима"....Тада неприкосновени бог! Кад је умро ничег озбиљнијег није било породици за насљеђивање јер ништа није ни имао на своје име.... Није му ни требало. Његова сахрана 1980. по масовности ни до данас није превазиђена....Дошли су му скоро сви тадашњи државници свјета на сахрану, њихови замјеници или политички представници....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online