Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 14.05.2016.
14:28
Vestionline, Blic.rs A

Hrvatski vrh u Blajburgu: Odaje se počast ustaškim zločincima

Hrvatska u subotu obeležava 71. godišnjicu takozvane "blajburške tragedije", odnosno stradanja zarobljenih pripadnika ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika stradalih u Drugom svetskom ratu.

twitter.com
Okupljeni građani u Blajburgu

Hrvatski državni vrh okupio se u selu Blajburg, blizu slovenačko-austrijske granice, a na komemoraciju je došlo i nekoliko hiljada ljudi, od kojih neki mašu zastavama s ustaškim simbolima i natpisima "Za dom spremni".

Televizija "N1" prenosi da će na čelu kolone koja predstavlja hrvatski državni vrh biti ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je i sam optužen za koketiranje s ustaštvom.

Na groblje Dobrava kraj Maribora stigli su potpredsednik vlade Hrvatske Tomislav Karamarko, predsednik Sabora Željko Reiner, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, potpredsednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, kao i ministar veterana Tomo Medved, ali i bivši ministar Mijo Crnoja.

Premijer Tihomir Orešković Blajburg je posetio u petak, i poručio svima da se "dostojanstveno poklone žrtvama".

Komemoraciju na Bljburgu organuje Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor, dok je su supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Slučaj Blajburg odnosi se na događaj koji se desio krajem Drugog svetskog rata tokom maja 1945, kada je na desetine hiljada vojnika povezanih sa snagama Osovine, koji su bežali iz Jugoslavije nakon kraha Hitlerovog režima, bilo ponovo vraćeno u zemlju i likvidirano u znak odmazde zbog stravičnih zločina u ime ustaškog i nacističkog režima.

Događaj je dobio ime po koruškom pograničnom mestu Blajburg na austrijsko-slovenačkoj granici. Ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od strane pripadnika Jugoslovenske armije. Među nastradalima je najviše bilo Hrvata, pripadnika ustaškog pokreta.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2016. 14:46
Veličati us,taše, NDH i Antu Pavelića znači veličati če,tnike popa Đujića. Ići klanjati se stradalnicima na Bleiburg znači ići pokoloniti se če,tnicima i ust,ašama, te dvije nakupine izd,ajnika i kriminalaca nemoguće je razdvojiti. Zapovjed Ante Pavelića ust,aškim izd,ajničkim snagama da 6000 če,tnika popa Đujića propuste po pravcu izvlačenja. Svima koji se usude napasti us,taške saveznike čet,nike prijeti se sankcijama.
Subota 14.05.2016. 14:48
Neona,cistička naobrazba neon,acističke mladeži, budućih čekićara i veličatelja NDH i rasno čiste Hrvatske. Budući glupani koji će šutjeti, raditi 12 sati za 2000 kn i ići redovno na us,taške mise.
Subota 14.05.2016. 14:49
11-12. maj 1941: Pokolj nad 340 Srba iz Gline i okoline u selu Prekopa. Zločin su inicirali ust,aški dužnosnici: Mirko Jerec, Juco Rukavina i Nikola Vidaković. Poznata su imena dijela izvršilaca zločina. Riječ je o us,tašama iz sela Prekopa, Jukinac, Kihalac i Hađer pokraj Gline i o ust,ašama iz mjesta Glina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online