Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 21.04.2016.
05:00
J. Arsenović - Vesti A

Štiti zločince, a smeta joj Šešelj

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pismom se obratila generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, izrazivši duboko "razočaranje i zabrinutost zbog prvostepene, oslobađajuće presude Haškog tribunala (MKSJ) Vojislavu Šešelju".

Reuters
Izgubila kompas: Kolinda Grabar Kitarović

Iako je oslobađajuća presuda odluka prvostepenog veća Haškog suda, predsednica Hrvatske se žali i na Republiku Srbiju.

"Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se prema svedocima u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u meri da je MKSJ našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih", napisala je ona.

Zanimljivo da pismo hrvatske predsednice dolazi u vreme kada već nedeljama, ne samo Srbi, Jevreji i antifašisti, već i ambasadori zapadnoevropskih zemalja, ukazuju na ustašizaciju hrvatskog društva, uz prećutnu saglasnost ili čak podsticaj desničarske vlade u Zagrebu.

I ambasadori zabrinuti

Italijanski dnevnik "Pikolo" piše da među stranim diplomatama u Hrvatskoj vlada "nelagodnost i zabrinutost" zbog odlučnosti za nastavkom nacionalističke struje, kao i odlukom da ministar kulture Zlatko Hasanbegović, inače istoričar koji relativizuje zločinački karakter NDH, ostane na toj poziciji. Podseća se i da je austrijski ambasador bio s diplomatima koji su otišli u Jasenovac organizaciji Jevrejske zajednice, a da su svoje predstavnike poslali i Izrael, Kanada, SAD, Francuska i Nemačka, izražavajući "nezadovoljstvo zbog klime podsticanja revitalizacije ustaštva u Hrvatskoj".

Predsednik Asocijacije izbeglica Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da se hrvatska "opsednutost srpskim faktorom" najbolje ogleda u neprimerenom pismu Kolinde Grabar-Kitarović, za koje kaže da je u najmanju ruku ironično "posebno ako se zna da Zagreb ništa ne čini da bi procesuirao odgovorne za zločine nad Srbima u ratu devedesetih".

- To je neprimereno, cinično... uopšte, teško je naći adekvatne reči. Posebno smo osetljivi mi Srbi iz Hrvatske na činjenicu da je Haški tribunal nakon prvostepene presude Anti Gotovini na 26, a Mladenu Markaču na 18 godina njih dvojicu oslobodio - dodaje Budimir.

Tanjug

Vulgarna izjava

Lider SRS Vojislav Šešelj nije direktno odgovorio na pismo hrvatske predsednice, ali je u svom maniru za jedne beogradske novine rekao da će u petak stići kod nje i da će joj "ispuniti najveću želju - škripaće kreveti".
Osim Ban Ki Munu, pismo je upućeno predsedniku Generalne skupštine, predsedavajućem Saveta bezbednosti, a biće dostavljeno i svim državama članicama UN.

Prema njegovim rečima, Srbi nisu imali kome da pišu nego su svoju tugu i ljudsko razočaranje usmerili na molitvu, davajući pomen svojim žrtvama u crkvama i na parastosima.

Sve je poduži spisak događaja u Hrvatskoj gde se veliča NDH, njeni simboli, uzvikuju parole pod kojima je na stotine hiljada nevinih civila Srba, Jevreja i Roma ubijeno. Zbog narastajuće relativizacije zločina iz Drugog svetskog rata, Jevreji, Srbi i antifašisti ove godine u znak protesta su bojkotovali državnu komemoraciju žrtvama zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu. Prostor i to u obrazovnim institucijama se daje jednom javno deklarisanom srbomrscu i fašisti Marku Perkoviću Tompsonu, koji je na tribini đacima puštao pesmu sa rečima pretnje Srbima.

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja se već danima tim povodom nije oglasilo. Iz Katoličke škole u Šibeniku, u kojoj se susret Tompsona s decom dogodio, tvrde da je on "zaobilazio politiku u širokom luku", dok ombudsmanka za decu Ivana Milas Klarić za portal Index
kaže da, ako je ta tribina zaista bila iskorišćena za širenje govora mržnje, onda to "svakako nije prihvatljivo i školu treba upozoriti da ubuduće spreči takve incidente".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 07:57
Kolindice dodji kod mene da mi gutas i du-dlas kitu!!Pa cu da ti svrsim u usta!!jojjjjj
Četvrtak 21.04.2016. 10:06
Колинда , јел знаш да сад Шешељ може да те тужи за клевету ?А које је то " велике" народе Шешељ уништио ? Хрвате ? Оних 250 000 од " Олује " ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online