Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.04.2016.
20:48
Vestionline A

"Špigl" otkriva: Evo koja su šerijatska sela u Bosni u kojima se džihadisti obučavaju

Radikalni islamisti pronašli su utočište u Bosni. Regrutuju borce, promovišu džihad i propovedaju ekstremnu verziju islama, i sve to na granici sa Evropskom unijom sa jedne, i Srbijom sa druge strane, piše nemački "Špigl".

printscreen
Bosna je produžena ruka ID

"Ibro Ćufurović (20), mladić iz Bosne koji se 2014. godine pridružio Islamskoj državi je pre odlaska u Siriju pocepao sve svoje fotografije. Prema šerijatskoj interpretaciji islama u koju on veruje, fotografije ljudi su haram - zabranjene", piše nemački list.

Ibro je pre odlaska u Siriju sa ocem Šefikom živeo u selu Donja Slapnica, nedaleko od granice sa Hrvatskom.

- Kada budeš umro, neću se moliti za tebe jer si nevernik. To su poslednje reči koje sam čuo od svog sina - rekao je Šefik.

Bosna je sigurna kuća

Njegov sin jedan je od skoro 300 radikalnih islamista koji su se priključili ID iz Bosne. Među njima su i dvojica koji su na listi najtraženijih svetskih terorista: Bajro Ikanović, koji je godinama komandovao najvećim trening centrom Islamske države u severnoj Siriji, i Nusret Imamović, jedan od vođa Al-Nusra fronta, grupe povezane sa Al Kaidom.

- Bosna je sigurna kuća za radikalne islamiste. To je zemlja u kojoj je teroristička infrastruktura dobro razvijena. Bosna se čak može smatrati produženom rukom Islamske države u Evropi, ali još nije dostigla alarmantan nivo pretnje po bezbednost zemlje i regiona - rekao je Džon Šindler, bivši pripadnik američke NSA i stručnjak za balkanske odnose.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, otkriveno je da je oružje kojim su izvršeni napadi u Parizu (napad na Šarli ebdo u januaru i sinhronizovani napadi 13. novembra) korišćeno oružje jugoslovenske proizvodnje, koje je prošvercovano upravo iz Bosne.

Sve je više sela u kojima na kućama vise zastave ID. Prvo je to bila Gornja Maoča, za koju se mislilo da je izolovan slučaj, a sada niču mnoga druga mesta u kojima su islamisti pustili korenje. Regruteri džihadista su svuda, i vrbuju borce širom zemlje, tvrdi "Špigl". Bosna je, posle Belgije, najveći evropski rasadnik džihadista.

Povratnici pod lupom

Da problem bude još veći, čak 30 boraca se vratilo iz Sirije u Bosnu, i oni su pod posebnom prismotrom vlasti. Njima je iznenada dozvoljeno da se vrate u zemlju, a stručnjaci za terorizam misle da su se vratili kako bi izvršili neki od smrtonosnih zadataka na tlu Evrope.

"Špigl" navodi da je Bosna pooštrila zakone, te da po njima tim povratnicima preti robija od 10 godina zatvora. Ali, niko od njih nije uhapšen, a zašto, to zna samo tužilaštvo BiH.

U novembru, pre napada na Pariz, džihadista je u predgrađu Sarajeva ubio dvojicu vojnika. U decembru je 37 istaknutih bosanskih muslimana pokazalo retko jedinstvo, zahtevajući javni otpor teroru.

"Osuđujemo svaki poziv na mržnju i nasilje", glasila je njihova poruka koju je preneo veliki muftija Husein Kavazović.

Ubrzo nakon toga, muftija je dobio pretnje smrću. U video-snimku džihadisti su pretili da će Kavazoviću prerezati grlo, nakon čega je muftija dobio policijsku zaštitu.

Nemački stručnjaci za antitertizam veruju da u Bosni postoji više od deset mesta u kojima salafisti - poklonici najtvđe sunitske interpretacije islama - okupljaju radikale bez ikakvih problema i intervencije vlasti.

Naravno, bosanske bezbednosne agencije demantuju postojanje tzv. "šerijatskih sela".

Stecište džihadista - Velika Kladuša

Jedno od najsumnjivijih mesta je selo Bosanska Bojna, na krajnjem severozapadu Bosne. Šefik, otac mladog Ibra koji je otišao u Siriju, kaže da pored tog sela, džihadisti vrbuju i u Velikoj Kladuši.

Najveći razlog za pridruživanje teroristima, pored ideološke zaslepljenosti jeste - nemaština. U oblasti oko Velike Kladuše nezaposlenost iznosi čak 60 posto. Mladi žive težak život bez budućnosti.

Velika Kladuša preti da postane najveće žarište islamista u Evropi, pre svega zbog pomoći koju dobijaju od ekstremista povratnika.

Salafistička zajednica u Velikoj Kladuši korene vuče s početka građanskog rata devedesetih, kada su najsurovije islamiste finansirali Saudijska Arabija i Sudan.

- Zapad bi trebalo da zaboravi na opasnosti sa istoka. Najveća pretnja je zelena boja islama - rekao je tada jedan od radikalnih vođa koji je predvodio surova ubijanja Srba i Hrvata u tim oblastima, piše "Špigel".

O tome je govorio i bivši američki diplomata Ričard Holbruk, kada je spomenuo "pakt s đavolom". Jer, radikalni islamisti iz Saudijske Arabije i Sudana nisu doneli samo novac i oružje u Bosnu, već i strogu interpretaciju islama koja je većini Bosanaca do tada bila nepoznata.

Umreženost

Ultra-posvećeni, sa svojim dugim bradama i potpuno pokrivenim ženama, vehabisti čine manjinu među 3.8 miliona stanovnika Bosne. Ali, oni postoje, a s vremenom postaju sve transparentniji.

Jedna od četiri žene ozloglašenog Huseina Bilala Bosnića je poreklom iz Donje Slapnice, sela iz kog je regrutovan Šefikov sin.

Tužioci veruju da je Bosnić ključna figura među radikalnim islamistima u Bosni, kao i da je odlično povezan sa centrima u Siriji i Iraku. U novembru je osuđen na sedam godina zatvora zbog regrutovanja boraca za ISIS i podstrekivanja terorizma.

- Moj Ibro je iz Bosnićeve kuće krenuo za Siriju, u leto 2014. godine - kaže Šefik Ćufurović.

U toj kući i dalje žive Bosnićeve četiri žene i njegovo 18-oro dece. Sa razglasa na krovu odzvanjaju molitve koje se čuju u skoro celoj dolini.

Bosnić je bio član 7. mudžahedinske brigade u ratu devedesetih, nakon čega je postao propovednik ekstremnog islama. Poznati su njegovi govori u Al-baraka džamiji u Nemačkoj, kao i u džamijama u Švajcarskoj i Italiji, u kojima je poručivao sledbenicima da će "otići u raj sa eksplozivom na grudima", o čemu postoje i video-zapisi.

Pored muslimana iz Bosne, ID su se pridružili i ekstremisti sa Kosova i iz Makedonije, kao i iz Srbije, piše "Špigel".

Nemački list piše da ključnu ulogu u regrutaciji imaju upravo propovednici poput Bosnića, koji su u stanju da za svega nekoliko dana potpuno "isperu mozak" mladim ljudima i preobrate ih u ubice.

Kupili zemlju od Srba

"Špigel" piše da su džihadisti kupili osam hektara zemlje u Bosanskoj Bajni, odakle ih put vodi pravo u Hrvatsku i samim tim, Evropsku uniju. Javni tužilac u Sarajevu veruje da su salafisti kupili zemlju od Srba koji su tu živeli, a da su sumu od 200.000 dolara za kupovinu dobili iz Katara. Kao po pravilu, fundamentalisti iz Bosne kupuju zemlju tamo gde je jeftina i zabačena, kako bi privlačili što manje pažnje.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2016. 21:23
Ислам=исламска држава
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online