Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.04.2016.
07:45
J. Arsenović - Vesti A

Jevreji bojkotuju Zagreb, a Srbi?

"Očekujem da se Srbi u Hrvatskoj i politički vrh u Srbiji pridruže Jevrejima, a onda da zajedno tražimo međunarodni pritisak na Zagreb", kaže Dušan Bastašić.

facebook.com
Hrvatska se ruga žrtvama: Spomenik u Jasenovcu

Jevreji u Hrvatskoj, BiH i Srbiji jedinstveni su u nameri da bojkotuju komemoraciju žrtvama logora u Jasenovcu koju organizuje državni vrh Hrvatske. Razlog: rehabilitacija ustaštva, posebno vidljiva od kada je na vlasti koaliciona vlada predvođena HDZ.

Da li će se i Srbi pridružiti bojkotu? Ne samo zbog toga što su bili najbrojnije žrtve ustaškog genocida, već i zato što su i danas prva meta proustaških snaga, počev od fizičkih napada, poziva na linč, pa do razbijanja ćiriličnih tabli.

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja "Jadovno 1941", smatra da bi bilo "sramotno i ponižavajuće da se posle bojkota jevrejske zajednice na komemoraciji pojavi predstavnik Srpskog narodnog vijeća (SNV) ili izaslanik države Srbije.

Skandal u Osijeku bez osude

Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", osvrnuo se na ustaški poklič "Za dom spremni" izvikivan u Osijeku na utakmici Hrvatska - Izrael. Iako su utakmicu uživo gledali i premijer i ministar sporta, izostala je njihova osuda ili protestno napuštanje stadiona.
- Jedina reakcija bilo je saopštenje iz kabineta premijera u kome se osuđuje korišćenje simbola totalitarnih režima, bez spominjanja konkretne utakmice i detalja - konstatovao je Zurof u listu "Jerusalem post".

- Očekujem da se srpski politički vrh u Hrvatskoj i u Srbiji pridruži bojkotu, a da onda zajedno sa Jevrejima tražimo od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na hrvatske vlasti koje ne čine gotovo ništa protiv rehabilitacije ustaštva i relativizacije zločina počinjenog u vreme NDH - kaže za "Vesti" Bastašić.

Da li će predstavnik Vlade Srbije biti na ovogodišnjoj centralnoj komemoraciji? "Vesti" juče nisu dobile odgovor na to pitanje ali je ministar Aleksandar Vulin pohvalio udruženi bojkot Jevreja.

- Mi već dugo upozoravamo da ne može isti venac ista ruka da polaže deci u Jasenovcu i na spomenik u Blajburgu gde su streljane ustaše koji su tu decu poklali - rekao je Vulin.

Čeka se Pupovac

Lopta je sada u dvorištu predsednika SNV i poslanika u Saboru Milorada Pupovca čijom uzdržnom politikom mnogi Srbi u Hrvatskoj, ali i prognanici nisu zadovoljni. Bastašić podseća da je upravo Pupovac odlučio da nakon njegovog govora na komemoraciji žrtvama u Jadovnu, s udruženjem "Jadovno" SNV više ne organizuje zajedničke pomene. Poslednje dve godine Udruženje to čini samostalno, a Pupovac drugog dana komemoraciju drži sa predstavnicima hrvatskih vlasti.

On kaže da će Srbija na dostojan način obeležiti jasenovački genocid i " skrenuti pažnju čitavog sveta na zlo koje se ponovo rađa", ali nije precizirao da li će se pridružiti jevrejskom bojkotu i tako skrenuti pažnju na narastajuću fašizaciju hrvatskog društva.

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta takođe podržava stav jevrejske zajednice.

- I mi Srbi treba da se pridružimo bojkotu. I sama postavka u Memorijalnom centru Jasenovac je uvredljiva i ne oslikava zaista šta se dešavalo od 1941. do 1945. godine - kaže za "Vesti" Linta, ističući da je Hrvatska prešla crvenu liniju u odnosu prema ustaštvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2016. 16:41
Trebalo bi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online