Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2016.
07:45
B. Simonović - Vesti A

Skandalozna namera vlasti Crne Gore (5): Ko je vlasnik svetinja?

Pored Maltežana, u čijem su posedu najviše bile, ne bi bilo iznenađenje da pravo svojine na ikonu Bogorodice Filermoske, ruku Svetog Jovana i česticu Časnog krsta istaknu i Rusija i Srbija.

wikipedia.org
Ikona Bogorodice Filermoske

Dok se crnogorska vlast i Mitropolija crnogorsko-primorska već dve decenije nadmudruju kome pripadaju tri najveće hrišćanske svetinje - ikona Bogorodice Filermoske, ruka Svetog Jovana i čestica Časnog krsta - i gde ih treba trajno smestiti i učiniti dostupnim svima koji žele da ih vide i poklone im se, gotovo je iznenađujuće što se u tu priču već nisu umešali i neki drugi koji na ovaj ili onaj način objektivno polažu pravo na to basnoslovno kulturno i duhovno blago.

Da podsetimo, Štefan Falež, bivši ambasador Malteškog reda u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, svojevremeno je bio sasvim određen:

Nije joj mesto u pećini

- Kad bi mene neko pitao, sagradio bih namenski objekat u centru Cetinja. Ikona Bogorodice Filermoske je relikvija i nisam siguran da joj je mesto u pećini - kaže Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore koji, pored ostalog, upozorava i na moguću opasnost od poplave, koja preti iz te pećine, uprkos svim istraživanjima koja, navodno, to isključuju.
- Ta pećina je potajnica, tamo je bilo ogromno vrelo koje je pre četrdesetak godina poplavilo pola Cetinja. A ako se desilo jednom, desiće se opet. Toga se bojim. To su neki rizici.

- Relikvije nisu bile poklonjene ruskom caru, već predate na čuvanje jer je on u periodu kada je Malteški red boravio u Rusiji bio izabran za Velikog majstora. On je zatim pravo čuvanja svetinja preneo na svoju ćerku, a ona kasnije na Karađorđeviće. Karađorđevići su neka vrsta nastavka ruske carske porodice. Mi sada smatramo da su relikvije predate na čuvanje pravoslavnoj crkvi i državi Crnoj Gori. Vlasništvo, što se nas tiče, nije sporno (sve naglasio B. S).

- Mislim da to nikada neće biti problem - rekao je svojevremeno Alesandro Kvaroni, ministar inostranih poslova Malteškog viteškog reda, odgovarajući na direktno pitanje da li Maltežani i dalje ove tri svetinje smatraju svojim blagom - jer mi imamo veoma pozitivan stav prema činjenici da je Madona od Filerma predmet obožavanja i u Katoličkoj i u Pravoslavnoj crkvi, prvo u Rusiji i sada ovde u Crnoj Gori. Mi smo sigurni da se sa ove dve relikvije, koje se nalaze u Cetinjskom manastiru, i sa Madonom od Filerma, koja se nalazi u nacionalnom muzeju, brižno i s ljubavlju postupa i mi smo zbog toga srećni i imamo poverenja da će one i dalje tako biti čuvane. 

Oni, pak, koji malo bolje poznaju istoriju i politiku Malteškog viteškog reda, podsećaju na reči Darsija Ozborija, nekadašnjeg britanskog ambasadora u Vatikanu, koji je još 1947. o taktici i politici Maltežana rekao i ovo: "Oni računaju u vekovima, a planiraju za večnost i to neizbežno čini njihovu politiku nedokučivom, zbunjujućom i, ponekad, prekorevajućom za praktične i vremenom i svetom uslovljene umove..."

Rusi, pak, dokazuju da su svetinje darovane njihovom imperatoru, koji je silno blago potrošio da ih uresi, te da su one čuvane u njihovim lavrama pune 122 godine, a potom bukvalno ukradene i odnete iz Rusije. I Karađorđevići, na drugoj strani, tvrde da su relikvije na dvor kralja Aleksandra stigle kao uzdarje za pomoć Rusima izbeglim iz otadžbine nakon Oktobarske revolucije - da je to bio amanet ruske carice, majke potonjeg ruskog imperatora.

Veliko je pitanje da li bi Crna Gora uspela da sačuva ovo basnoslovno kulturno i duhovno blago samo zato što se ono u ratnom metežu pre 75 godina slučajno našlo na njenom tlu. Kako bi svi ovi aduti bili cenjeni i vagani ako bi se kojim slučajem našli pred nekom međunarodnom arbitražom?

Ta mogućnost apsolutno nije isključena i ishod nije teško naslutiti, pogotovu ako u Crnoj Gori brzo ne prevlada mudrost da se svetinje objedine i smeste u odgovarajućem, makar i posebno sagrađenom objektu, a ne u pećini kako du se crnogorska vlast i cetinjska lokalna uprava sada zaletele i zainatile, bagatelišući nepobitnu činjenicu da su ove svetinje od pamtiveka, uvek čuvane u "božjoj kući".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online