Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.03.2016.
15:10
Vestionline A

"Polako se topi mit o Srbima kao glavnim krivcima za zločine"

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je stereotip o Srbima kao dominantnim krivcima za rat u BiH jak, ali da se on "lagano topi" posle presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i novim detaljima koji su izrečeni o Srebrenici i Markalama.

A. Čukić
Polako se gasi stereotip o tome da su Srbi uvek krivi: Miroslav Lazanski

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je iznenađen navodima u presudi prvom predsedniku Rapublike Srpske Radovanu Karadžiću da je takozvana Armija BiH gađala vlastite teritorije i pozicije UN, Lazanski je rekao da je godinama unazad jasno da su Markale predmet velike manipulacije.

Markale - nameštaljka

- Sudija Melvik Berd, koji je izdvojio mišljenje u Tribunalu da su Bošnjaci sami gađali Markale i da Karadžić nije kriv za to je samo jedno u nizu mišljenja koje govori u prilog tome da iza zločina ne stoje Srbi - napomenuo je Lazanski.

On je podsetio da je ukrajinski oficir, koji je odmah posle granate došao na mesto zločina, konstatovao da "nešto nije u redu", a da su izveštaj i stručno mišljenje o Markalama stajali zatvoreni u ladici tadašnjeg generalnog sekretara UN Butrosa Galija i da ga nisu videli stalni članovi Saveta bezbednosti UN.

- U večeri posle granatiranja Markala francuski TV kanal "Prva" je u svom prvom izveštaju javila da su muslimani, po svemu sudeći, gađali po svojim ljudima, ali je taj izveštaj posle povučen. I francuski premijer tog vremena dao je izjavu da je reč o nameštaljci i da nije slučaj da su Srbi bombardovali sarajevske civile - rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, indikativno je i to što je američka kompanija MPRI, koja je organizovala ratove od Hrvatske do Kosmeta, posedovala preciznu maketu sarajevskih Markala.

Lazanski je istakao da nijedna komisija do sada nije utvrdila da je projektil koji je ubio civile na sarajevskoj pijaci doleteo sa srpskih položaja.

- Ta mina je bila potrebna. Markale su bile potrebne da bi se direktno zabranilo letenje srpske avijacije iznad BiH - smatra Lazanski.

Zauzeti poziciju žrtve

On je dodao da javnost zaboravlja da Sarajevo nije bilo običan grad, nego vojni garnizon sa vojnim jedinicama takozvane Armije BiH.

- Svakako žalimo civilne žrtve i svaki zločin je za osudu, ali mislim da se uloga grada Sarajeva kao vojnog garnizona zanemaruje - istakao je Lazanski.

On je naglasio da je činjenica da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je on predimenzioniran.

- Još uvek je taj stereotip o Srbima kao krivcima jak, ali se legano topi. Vidite šta je pisao bečki "Standard" o Srebrenici prekjuče. O Srebrenici i onom što se tamo dešavalo na objektivniji način pisali su ovih dana i neki švedski, pa čak i jedan japanski list - rekao je Lazanski.

On je naglasio da je pristalica toga da se o zločinu treba raspravljati i da je najgore uzeti stvari zdravo za gotovo i na onaj način kako su u prvom času prikazani.

- Najisplativija uloga u tragičnom ratu u BiH je pozicija žrtve. Kada uzmete poziciju žrtve, kao što je to učinila muslimanska strana, onda vam je sve dozvoljeno. Ne kažem da oni nisu nastradali, ali kada uzmete ukupan broj nastradalih u BiH, onda procentualno broj stradalih Bošnjaka odgovara njihovoj zastupljenosti u preratnom broju stanovnika - zaključio je Lazanski.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2016. 15:48
h ttps://w ww.youtube.com/watch?v=0qY9Q1z6Uac
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online