Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
14:56
Vestionline A

Zašto je dokumentarac o masakru u Dvoru razbesneo Hrvate?

Danski dokumentarac "15 minuta - Masakr u Dvoru" podigao je prašinu u hrvatskoj javnosti pošto je utvrđeno da je Hrvatski audiovizuelni centar sa 250.000 kuna finansirao projekat u kojem se pripadnici Hrvatske vojske terete da su počinili taj zločin.

youtube.com
Insert iz filma "15 minuta - Masakr u Dvoru"

Udruženje Domovinskog rata tražiće, naime, od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića smenu direktora Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) Hrvoja Hribara zbog, kako je navedeno, propusta u sufinansiraju danskog dokumentarnog filma.

Reč je o dokumentarcu koji govori o ubistvu deset mentalnih bolesnika 8. avgusta 1995, samo desetak metara od baze danskog bataljona UNPROFOR-a koji nije sprečio zločin za koji se u filmu okrivljuje Hrvatska vojska, pišu hrvatski mediji.

Josip Jurčević, osnivač centralnog arhiva Ministarstva odbrane, rekao je novinarima da "još nisu utvrđeni počinitelji tog zločina, ali mnoge činjenice ukazuju na to da su to uradili Srbi te da razne strane, poput danskog bataljona, taj zločin žele da pripišu hrvatskoj strani".

- Tom "skandaloznom filmu" HAVC je odobrio 250.000 kuna - rekao je Jurčević i najavio da se planira snimanje dokumentarnog filma koji će argumentirano govoriti o tom zastrašujućem zločinu koji se dogodio pre 21 godinu.

Penzionisani pukovnik Ivica Pandža Orkan rekao je da u Hrvatskoj svako sme snimati šta želi, ali da niko nema pravo državnim novcem da finansira takve filmove. Istao je da je još u avgustu podneo krivičnu prijavu policiji zbog sufinansiranja tog filma, ali da mu se još nitko nije javio.

Rekao je da će od udruženja Domovinskog rata tražiti potpise kako bi od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zatražili smenu direktora HAVC-a Hrvoja Hribara. Za njega je, istakao je, neprihvatljivo i da se u tom filmu pojavljuje general Mile Novaković i predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac.

Reditelj Pavle Vranjičan je rekao da je ponašanje danskog bataljona u Dvoru omogućilo da se takvo nešto dogodi te da je očito da su se pripadnici tog bataljona UN-a zbližili s lokalnim pobunjenicima.

Dodao je da je u slučaju tog zločina bio isti modus kao i kod holandskog bataljona u Srebrenici. Naglasio je da se Danska finansiranjem takvih projekata želi opravdati za ponašanje svog bataljuna u snagama UNPROFOR-a.

Na konferenciji, na kojoj su bili prisutni i brojni članovi raznih udruženja iz Domovinskog rata te predstavnici nekoliko ambasada, prikazan je i 6,5 minutni film koji pokazuje danske vojnike na zabavi u vidno pijanom stanju.

Nismo odgovorni

Predstavnik HAVC-a Drago Perić na pitanje novinara o filmu, odgovorio je da HAVC nije odobrio njegovo prikazivanje te da film nije bio napravljen u skladu s dogovorom s danskom produkcijom. Rekao je da propusta u filmu ima te da će uskoro pripremiti konferenciju za medije na kojoj će sve razjasniti. Odbio je tezu da HAVC učestvuje "kao jedna strana" i ponovio da HAVC nije odobrio film, dodavši da on ne stoji iza tog projekta te da ga je danski producent samostalno pustio u prikazivanje. - Bez obzira na to što HAVC nije odobrio film, producent ga može pustiti u distribuciju - objasnio je Perić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online