Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.03.2016.
20:36
Vestionline A

Ovo su Hrvati radili Srbima u "lijepoj njihovoj" 2015.

U Hrvatskoj je u prošloj godini evidentirano 189 fizičkih napada, pretnji, javnih izjava koje sadrže govor mržnje i uništavanja imovine u vlasništvu Srba ili srpskih institucija, navedeno je u najnovijem biltenu Srpskog narodnog veća "Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015".

Reuters
Porast proustaških stavova i etničke mržnje prema Srbima

Autor biltena Tamara Opačić naglasila je da je sve učestalije izražavanje diskriminatorskih stavova u javnom prostoru, kao posledica nesankcionisanja govora mržnje i širenja etničke netrpeljivosti i društvene atmosfere kojom se takvo ponašanje često podstiče.

- Osim sportskih terena, na kojima su i dalje prisutni povici mržnje, i ulica na kojima su sve prisutniji takvi grafiti, zabrinjava da je u 2015. godini zabeležena 31 javna akcija, najčešće protest protiv gotovo svakog događaja koji je imao srpski i/ili antifašistički predznak - rekla je Opačićeva novinarima u Zagrebu na predstavljanju biltena.

Ona je kao primjer protesta pomenula one koji se, uz dopuštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, održavaju uoči obeležavanja Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, te komemoracije za žrtve logorskog sistema Jadovno 1941.

Za dom spremni i Ubij Srbina

- U 2015. godini bili smo svedoci pokretanja peticije za uvođenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u zvaničnu vojnu upotrebu, što je inicirao Branko Borković, potencijalni kandidat za novog ministra boraca - navela je Opačićeva.

Ona je napomenula da je sve kulminiralo na obeležavanju 20 godina od akcije "Oluja" koja je u Kninu završena koncertom Marka Perkovića Tompsona i povicima "Ubij Srbina".

- Tadašnji gradonačelnik Knina i sadašnji poslanik u Saboru Josipa Rimac, nakon svega, popela se na pozornicu i pozdravila "Hrvatice i Hrvate" - dodala je Opačićeva.

Hrvatska čisti svoje dvorište

Prema njenim rečima, mediji su najzaslužniji za promovisanje osoba koje u javnom prostoru koriste govor mržnje usmeren protiv Srba.

U prošloj godini, tvrdi Opačićeva, zabeleženo je 37 takvih izjava, a ono što zabrinjava je da one najčešće dolaze od državnih zvaničnika.

- Tako nam je poslanik Branimir Glavaš po izlasku iz zatvora poručio da je "napunio akumulatore", a evroposlanik Ruža Tomašić da "molimo Boga da Hrvatska ne počne čistiti svoje dvorište". Takve izjave, nažalost, dolaze i iz redova Katoličke crkve. Neki od sveštenika već godinama učestvuju na obeležavanju dana osnivanja Nezavisne Države Hrvatske - poručila je Opačićeva.

Ona je dodala da zabrinjava povećanja broja pretnji, od kojih su neke i smrću, upućenih na račun istaknutijih članova srpske zajednice, ali i svih koji su spremni da kritikuju takve pojave u društvu.

Prema podacima MUP-a, u 2014. godini zabeleženo je osam zločina motivisanih etničkom mržnjom, od čega tri prema Srbima, dok je u 2015. vidljiv značajan porast - od ukupno 16 slučajeva, njih 14 se odnosi na Srbe.

Proustaška vlada

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da sve očigledniji nacionalizam koji se od ulaska Hrvatske u EU ponovo razbuktava suprotno evropskom opredeljenju Hrvatske i njenim postignućima do ulaska u Uniju.

- Taj nacionalizam raspiruju političke stranke koje napuštaju svoje demohrišćanske korene i usmeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom delovanju i savezu sa onima koji, ne samo da su nacionalisti, nego zastupaju i pronacističke, odnosno proustaške stavove - rekao je Pupovac.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2016. 12:37
Ko mi komentari brisa ku/rac tandrljikas' mi posi/sa! Meni se briše, a ustašše se isprđuju ovde na veliko, a?! Maike ti ga spopandrknem krezave i maloumne!
Sreda 09.03.2016. 12:14
Zasto toliko mrznje medu ljudima ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online