Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.03.2016.
19:58
Vestionline A

Slučaj Tuzlanska kolona: Ilija Jurišić oslobođen optužbi

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle u maju 1992. godine, objavljeno je na sajtu tog suda. Ovom odlukom poništena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora.

youtube.com
Prvo osuđen na 12 godina, pa oslobođen: Ilija Jurišić

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud presudu doneo na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega bi ova presuda morala da bude ukinuta, ali kako je u ovom predmetu prvostepena presuda već ukidana, Apelacioni sud bio je obavezan da sam presudi.

Apelacioni sud je nakon ocene i analize izvedenih dokaza zaključio da nije bilo neposrednih dokaza da je Jurišić izvršio krivično delo za koje je optužen, a da se takav zaključak "kao jedini mogući, ne može izvesti ni posredno, iz činjenica koje su nesporno utvrđene tokom postupka".

Budući da je "dokazanost navoda iz optužnice Tužilaštva za ratne zločine ostala na nivou sumnje", Apelacioni sud je odlučio da donese oslobađajuću presudu, jer je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da će sumnju u pogledu dokazanosti činjenice od značaja za odluku, sud riješiti u korist okrivljenog.

Jurišić je 2013. godine drugi put bio osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe. Odbrana se žalila na odluku, a Apelacioni sud je 2015. godine odlučio da sam izvede ključne dokaze na osnovu kojih je sada doneo ovu oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jurišića da je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SR Jugoslavije i BiH kao dežurni operativnog štaba Stanice bezbednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne u tom gradu 15. maja 1992. godine.

Tom prilikom je, kako je tvrdilo tužilaštvo, izgovorio reči "na vatru odgovori vatrom", a naredbu je primio od nadređenog Mehe Bajrića. Muslimansko-hrvatske jedinice Teritorijalne odbrane uz pripadnike paravojne jedinice "Zelene beretke" pucali su najpre na vozače, pa na vojnike koji nisu bili spremni za borbu i nisu imali oružje uz sebe da bi mogli da se odbrane. U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2016. 21:01
"Imali ovde Srba"?(gosp.Konjuzin),nema odvano nam je poznato,osudjeni su ili isporuceni Hagu,da bi se i oni malo igrali sa njihovim zivotima.Sta u tom Bgd-u ima jos da ocekuje covek,koji sebe jos uvek smatra za Srbina?A sada jos i Lazanski na listi sns-a.Sve je time receno.Dozivljavamo sve vecu bruku iz dana u dan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online