Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.05.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Bošnjaci hteli da "miniraju" smotru

Dok učesnici 15. Evropske smotre srpskog folklora počinju da sumiraju utiske, gradonačelnik Brčko Distrikta, Dragan Pajić, u intervju za "Vesti", objašnjava da su neki negativni natpisi u medijima unapred smišljeni kako bi se "minirala" ovako velika evropska manifestacija.


 

- Bošnjački političari su pokušali da ispolitizuju Evropsku smotru, ali ma koliko su se trudili i čak bojkotovali otvaranje, pokazalo se da im to nije pošlo za rukom i ja sam ponosan što smo bili domaćini ovakve svetkovine.


Kao domaćini ste imali grdnih problema: od istupa bošnjačkih predstavnika iz Organizacinog odbora do istupa predsednika Skupštine Brčko Mirsada Đape koji Vas je optužio za nacionalizam?


- Za političke predstavnike Bošnjaka mi Srbi u Brčkom smo i dalje isključivo četnici. Istupima u javnosti su najpre mislili da će zaplašiti mene, zatim članove Organizacionog odbora, a na kraju i učesnike Evropske smotre. Verovatno su sada svi oni razočarani što tokom ovih nekoliko dana nije bilo ni najmanjeg incidenta i što je sve prošlo u najboljem mogućem redu.


Ipak, Bošnjaci su potpuno bojkotovali Smotru?


- Ma znali smo da će se to dogoditi. Bio je dogovor da se na svečanom otvaranju, upravo da bismo razvijali suživot i toleranciju, predstave društva iz hrvatskog i bošnjačkog naroda. I dok su Hrvati nagrađeni velikim aplauzom, predstavnicima bošnjačkog KUD "Seljo" iz Sarajeva je u poslednjem trenutku naređeno da se ne pojave.


Zbog čega?


- Očigledno bošnjački politički predstavnci imaju gornju granicu tolerancije u broju Srba u Brčkom. Ta granica je na broju Srba koja trenutno živi u Distriktu. Kada bi 100 novih Srba došlo u Brčko, to bi već bilo alarmantno, a kada je stiglo oko 4.000 onda je to bilo ravno prirodnoj katastrofi.
 

Što bi to radili?


- Njihova strategija je krajnje providna. Potrebno je praviti što veće nacionalne podele i sve druge narode optuživati za nacionalizam kako bi u takvoj atmosferi sproveli šta hoće. Pokušaj je propao - idemo dalje.
 

Ipak, mnogima je zasmetalo što na bini nije bilo nijedne srpske zastave?


- Morate shvatiti da Brčko Distrik ima poseban status u okviru Bosne i Hercegovine i da podjednako pripada i RS i Federaciji. Po našem statutu na ovakvim manifestacijama je dozvoljeno isticanje isključivo zastave BiH. Na tome smo insistirali upravo da niko posle ne bi mogao da nas optuži za širenje nacionalizma. S druge strane, niko nije branio učesnicima smotre da razviju svoje zastave.
 

Jedna od zamerki je i što niko nije pozdravio Republiku Srpsku?
 

- Objašnjenje je potpuno isto, i na ovaj način nismo želeli da neko može da nas optuži da imamo pretenzija da uđemo u Republiku Srpsku. Poslali smo snažnu poruku komšijama druge vere da su Srbi narod sa bogatom kulturom i tradicijom koji je nepravedno satanizovan. Spremni smo za suživot i toleranciju ne samo sa svojim komšijama, već i sa svim drugim narodima.
 

Dijaspora čuva tradiciju


Gradonačelnik Brčkog Dragan Perić kaže da je ponosan što je Brčko bio domaćin jubilarne Evropske smotre.


- Još sam ponosniji što sada znam da je očuvanje srpske kulture i tradicije povereno mladoj i obrazovanoj dijaspori koja će to činiti ne samo zbog sebe i svog naroda već i da bi drugi narodi shvatili kakvim kulturnim bogatsvom i nasleđem raspolažemo - kaže Perić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online