Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.02.2016.
00:15
M. Obradović - Vesti A

Orić lično klao zarobljene Srbe

Prvi svedok Tužilaštva BiH na suđenju ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću do detalja je potvrdio sve navode iz optužnice koja Orića tereti da je lično ubio tri srpska zarobljenika.

Srna
Suđenje za ratne zločine: Naser Orić ispred Suda BiH

Zaštićeni svedok koji je svedočio pod šifrom "01" rekao je na ročištu da su Orić i njegov saborac Sabahudin Muhić 1992. godine ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Inače, zaštićeni svedok je bivši vojnik tzv. Armije BiH koji je ratovao zajedno sa Orićem i sva zlodela video svojim očima.

On je ispričao šta se dešavalo u selu Zalazje na "neki srpski praznik, vjerovatno Petrovdan". Potvrdio je da je na spratu jedne kuće video Orića, zajedno sa zloglasnim Zulfom Tursunovićem, koji je umro pre nekoliko godina i nije dočekao da bude procesuiran za zlodela u Podrinju.

- Tada je došla vojska i dovela tri-četiri vezana zarobljenika, od kojih su neki bili u uniformi. Uveli su ih u dvorište, a Orić je sišao i počeo da ih ispituje. Jedan od njih je isprovocirao komandanta i on ga je udario bokserom. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je taj odgovorio i Orić ga je ponovo udario. Bio je nervozan, uzeo je nož, zamahnuo i udario ga u vrat - ispričao je svedok koji je Orića celo vreme zvao "komandantom".

On je rekao i da mu je Tursunović ispričao da je čovek koga je Orić ubo, a koga je kasnije zatekao kako leži i ne daje znakove života, bio sudija, i da mu je "žao što on nije završio posao" jer je sa njim imao odranije neke neraščišćene račune. Ubijeni je bio sudija Slobodan Ilić.

Takođe, svedok je ispričao da je svojim očima video kako Orić ubija Mitra Savića.

- Savić je bio drzak prema Oriću, koji je počeo da ga udara. Onda je uzeo pištolj i pucao mu u grudi. Nakon toga je Sabahudin Muhić uzeo pušku i u njega ispalio rafal - rekao je svedok.

Naser vrbuje po Milićima

"Vesti" su nedavno pisale o zastrašujućem pritisku na svedoke u slučaju "Orić", a prema saznanjima pojedinih banjalučkih medija, u celu priču uključen je i Orić lično. Navodno, on je u proteklom periodu čak boravio i na teritoriji Republike Srpske, iako mu je to sudskim merama izričito zabranjeno. Prema tim informacijama, Orić je bio u Milićima gde je lično razgovarao sa jednim od svedoka u svom slučaju.

Kada je u pitanju ubistvo Miloševića, "01" je ispričao da je on ubijen u mestu Kravica. U njega je, tvrdi svedok, Orić ispalio više metaka iz automatske puške, a kasnije je to uradio i Muhić.
Svedočenju zaštićenog svedoka svi mediji u BiH dali su mnogo prostora, s tim da se federalna štampa uglavnom bavi kredibilitetom svedoka. Naime, Orićeva odbrana je tvrdila da je svedok čak 11 puta pravosnažno osuđen, a naveli su i da čak on nikada nije bio pripadnik bošnjačke vojske.

Podrška Majki Srebrenice

Suđenju su prisustvovali predstavnici mnogobrojnih srebreničkih udruženja, među kojima su bile i Majke Srebrenice, ali i Srebreničani koji su ponovo došli da iskažu podršku Oriću.
- On je naš heroj - kazale su članice udruženja Majke Srebrenice, koje su tokom svedočenja zaštićenog svedoka dobacivale: "Laže, laže!".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.02.2016. 02:53
ало бре немо дирате мог телобранитеља
Četvrtak 25.02.2016. 09:48
On je naš heroj - kazale su članice udruženja Majke Srebrenice, koje su tokom svedočenja zaštićenog svedoka dobacivale: "Laže, laže!". ................................." Majke Srebrenice"??? Nisu li to prijateljice "naseg" premijera??? I u pravo se razumiju.???
Petak 28.10.2016. 23:09
Polako Braco moja sve dolazi na svoje mesto polako ... Polako klintonova zlodela i zlonamera gubi lice i istina izlazi na videlo. 2000 nastradalih medju njima ima i srba to je ceo broj, ali zato samo polako istina pobedjuje malo kasni ali uvek se sazna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online