Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.05.2010.
12:00
Đ. BAROVIĆ B. ĐOKIĆ - Vesti A

Mladost dijaspore u Brčkom

Pozdravnim rečima zvaničnika vlada Republike Srpske i Srbije i tradicinalnim svečanim defileom svih učesnika, juče je u Brčko Distriktu počela jubilarna 15. evropska smotra srpskog folklora dijaspore.

Svečani defile učesnika


 

Najstarija i najreprezentativnija svetkovima u čast očuvanja srpske kulture i tradicije na starom kontintentu ove godine je okupila 29 takmičarskih ekipa iz sedam zemalja, a po ovogodišnjem broju - 1.500 takmičara i još oko 2.500 gostiju - najmasovnija je evropska smotra do sada.


- Srpska istorija je prebogata kulturnom baštinom i na tome nam mogu pozavideti i mnogo stariji narodi. A na nama je da je ne prepustimo zaboravu. Mladost naše dijaspore jeste ta koja sve čini kako bi se srpska kultura i baština očuvali i na tome od svih nas imate ogromnu zahvalnost - poručio je svečano otvarajući jubilarnu 15. smotru ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS Proko Dragosavljević.


Pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Srbije Vukman Krivokuća je izrazio posebno zadovoljstvo što je se ovogodišnja folklorijada održava upravo u Brčkom.
- Brčko je simbol multietničke sredine u celoj Bosni i Hercegovini i zbog toga me raduje što su folkloraši iz cele Evrope imali mogućnost da drugim narodima predstave deo svoje kulture - naglasio je Krivokuća.

Postavljena i bina


 

Nakon programa na Trgu pravde, gde je postavljena velika bina na otvorenom, na kojoj će sutra sve takmičare uveseliti "Legende", svi učesnici su se prikljuljučili tradicionalnom defileu centralnim gradskim ulicama.


Takmičarski deo programa je počeo u 15.30 i juče je nastupilo 18 društava, dok će se danas žiriju predstaviti 11.


"Vesti", medijski pokrovitelj ove prelepe manifestacije, i ove godine su tradicionalni darodavac prestižnih pehara najboljima.


Ukupno će se podeliti 36, za ovu priliku redizajniranih, pehara "Vesti" i to ne samo za prva, druga i treća mesta, već i u konkurenciji za najbolju koreografiju, najboljeg solistu, scenski nastup...


Bez ikakve sumnje, moralni pobednik ovogodišnje Evropske smotre je 24-godišnji Siniša Jovičević, član SKD "Sloga" iz Manhajma.


Ovaj mladić je pre nekoliko nedelje povredio nogu, pa su doktori morali da mu fiksiraju članak, ali i pored preporuke da miruje, on je ipak došao u Brčko sa svojim klubom.


- Srce me boli što neću na sceni moći da pomognem svojim drugovima, ali ću ih zato bodriti s tribina. Nije bilo šanse da ne krenem na ovaj put. Uostalom, bio sam na devet evropskih folklorijada zaredom i kako sada da propustim ovu jubilarnu - priča Siniša.

Bošnjaci bojkotovali


Da se politika u Bosni meša u sve, pa i u ovako lepo kulturno dešavanje pokazala je odluka bošnjačkih političara i kulturno-umetničkih društava da bojkotuju svečano otvaranje Evropske smotre.


Gradonačelnik Brčko Distrikta Dragan Pajić kaže da ne razume ovakav potez Bošnjaka.


- Ova smotra je trebalo da bude još jedna spona između tri naroda ne samo u Brčkom, već i u BiH. Ali, dok su predstavnici hrvatskog naroda s oduševljenjem prihvatili poziv i njihova kulturno-umetnička društva igrala na svečanom otvaranju, s muslimanske strane je došao nerazuman bojkot - kaže Perić.


Predsednica Udruženja "Baštinar" Dragica Kašanski-Panić kaže da se čula sa predstavnicima muslimanskih kulturnih društava i da su joj se hiljadu puta izvinili.
- Oni su hteli da dođu, ali stigla im je zabrana ne samo od političkom vrha, već i Folklornog saveza da bojkotuju ovaj skup. Nemam reči - kratko je kazala Kašanski.

Kape i majice "Vesti" - hit


 

 

Kao tradicionalni prijatelj Evropske smotre, "Vesti" su se ove godine potrudile da sve učesnike obraduju i nekim skromnim iznenađenjima - majicama i kačketima.

 

Tako je Brčko ovih dva dana bilo obojeno prepoznatljivom plavom bojom naših i vaših najtiražnijih dnevnih novina dijaspore.


Već od jutarnjih sati naši saradnici su ih delili svim društvima, a folkloraši nisu krili oduševljenje.


- Ovo zaista mogu samo "Vesti". Majice su vam strava, ali kačketi su pravi hit! - uglas se moglo čuti zahvaljivanje učesnika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online