Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.02.2016.
06:00
Vesti A

Ko je novi hrvatski ministar kulture: Branio imama Handžar divizije

Novi hrvatski ministar kulture Hrvatske, istoričar Zlatko Hasanbegović stalno je u središtu afera zbog svojih skandaloznih istupa, a jedan od njih je i odbrana imama Huseina efendije Đoze, koji je tokom Drugog svetskog rata bio u ozloglašenoj ustaškoj "Handžar diviziji".

printscreen
Zlatko Hasanbegović, ideološka batina Tomislava Karamarka

Pojedini mediji u regionu su objavili i intervju koji je 2013. godine Hasanbegović dao za "Poglede", a u kome je branio Huseina Đozu, koji je bio imam 28. Regimente 13. SS Vafen "Handžar divizije" sa činom kapetana.

Posle rata, Đozo je odležao pet godina u zatvoru "jer je svojim radom dizao moral u neprijateljskim jedinicama". Neki roditelji požalili su se na to što osnovna škola u Goraždu, koju pohađaju njihova deca, nosi Đozino ime jer se radi o čoveku koji je služio u nacističkoj vojsci.

Đozo nije učestvovao u vojnim operacijama, ali je kao imam učestvovao u brojnim aktivnostima i nosio oficirsku uniformu sa nacističkim obeležjima i mrtvačkom glavom na fesu, zaštitni znak "Handžar divizije", piše Pres.RS. Postoje i fotografije na kojima je Đozo u društvu visokorangiranih nacističkih oficira.

Antifašizam je prazna reč

Zlatko Hasanbegović je nedavno antifašizam nazvao "floskulom", što u savremenom jeziku znači reč bez sadržaja. Uprava Hrvatskog društva dramskih umetnika je ćutke prešla preko ovog ispada, i još upozorila svoje članove da će sami snositi posledice ako iznose "ekstremne" stavove. Zbog toga je pedesetak hrvatskih glumaca napustilo to esnafsko udruženje.

Međutim, Hasanbegović, tada saradnik Instituta "Ivo Pilar", nazvao je te dokumente "jeftinim novinarskim senzacionalizmom". Hasanbegović je rekao da je sve to plod srpskih lobističkih grupa na Zapadu, koje nastoje da izmisle veze Bošnjaka sa nacizmom, pa su tako, tvrdi on, u taj kontekst stavljale i Aliju Izetbegovića.

Sve je to, tvrdi Hasanbegović, srpski propagandni rat s ciljem diskreditovanja bošnjačke, hrvatske i albanske politike kao "nacističke", "fundamentalističke" i "terorističke".

Što se Đoze tiče, Hasanbegović je naveo da se "komplikovana istorija Drugog svetskog rata, pa se držanje i motivacija pojedinih aktera, ne mogu tumačiti samo iz vizure naknadne pameti, ispraznog moralisanja i optike savezničkog ratnog napora protiv sila Osovine." Hasanbegović je naveo da je Đozo bio osuđen na "samo pet godina zatvora", i da ga nisu teretili za ratne zločine, već "samo za izdajničko delovanje".

Neki hrvatski istoričari, pak, podsećaju na dobre veze Đoze i jerusalemskog muftije Huseinija, koji decenijama nije prestao da poziva na ubijanje Jevreja. Huseini nije mogao da nagovori nijednog Arapina da se pridruži ratu, pa je umjesto toga za cilj izabrao bosanske muslimane i poslao ih u smrt kao njemačko topovsko meso.

Imenovanje Hasanbegovića, kao istoričara, na mesto ministra kulture, iznenadilo je mnoge kulturne radnike u Hrvatskoj, koji ga smatraju, zajedno sa već otišlim ministrom branitelja Mijom Crnojom, ideološkom batinom lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, zaključuje Pres.RS.

Nedelja 07.02.2016. 10:37
Handžar diviziju je branio i Mustafa Sllobodan kad je uveo sankcije Republci Srpskoj u srijed rata. Allllaaaaaaaah ga dženetom darivo! Tekbir!
Nedelja 07.02.2016. 14:27
Pa kako da ne brani čoveka-pa muslimani su bili cveće ustaššije.A ovaj ministar je i postavljen za ministra kulture da širi i oplemenjuje usttaštvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online