Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2016.
06:14
M. Obradović A

Džihadista se šetkao po Srbiji

Državljanin Švedske poreklom iz BiH, Mirsad Bektašević (28), koji je uhapšen u grčkom gradu Aleksandropolisu na samoj granici sa Turskom, dok se pokušavao priključiti Islamskoj državi, nameravao je pre deset godina da izvrši teroristički napad na području BiH.

youtube.com
Zaputio se u Siriju: Mirsad Bektašević

Na vreme je sprečen, a zbog pokušaja terorizma, Sud BiH ga je osudio na osam godina i četiri meseca zatvora. Zajedno s njim tada su osuđeni Turčin Abdulkadir Cesur i Bajro Ikanović, rođen u Bratuncu. Ikanović je, nakon odslužene zatvorske kazne, odmah otišao u Siriju, odakle redovno, putem nekih medija i društvenih mreža šalje izveštaje o ratnim podvizima. Očigledno da je Bektašević pokušao da se pridruži starom drugu.

Zajedno s njim priveden je Al Hasani Amer, državljanin Jemena. Njih dvojica legalno su stigli u Grčku 22. januara avionom iz Švedske i odmah po sletanju na atinski aerodrom "Elefterios Venizelsos" počeli su da ih prate grčki obaveštajci. Nakon kraćeg boravka u Atini otputovali su u Solun, da bi se 27. januara uputili autobusom ka Aleksandropolisu. U njihovim putnim torbama su pronađena dva noža, dužine oštrice od 32 i 23 centimetra, zatim vojna kamuflažna odeća, kao i 6.400 švedskih kruna, 1.270 evra i 3.600 sirijskih funti. Očigledno, njihova konačna destinacija je bila Sirija.

Otkud Bektašević u Grčkoj i kada je izašao iz zatvora, pitanje je koje ovih dana postavljaju mediji u BiH.

Prema saznanjima "Vesti", Bektašević je, s obzirom na to da ima švedsko državljanstvo, nakon što je 2007. godine osuđen u Sarajevu, poslat u Švedsku na izdržavanje kazne. U toj zemlji je boravio od 2009, a iz zatvora je izašao još 2011, nakon izdržane dve trećine kazne. Naši izvori iz obaveštajne zajednice BiH tvrde da je Bektašević već bio u Siriji tokom prošle godine, ali da se nakon nekoliko meseci vratio u Evropu. Takođe, u protekloj godini, čak dva puta pokušao je da uđe u BiH, i to iz Srbije.

- Granična policija BiH ga je dva puta vratila nazad i to na graničnom prelazu Uvac, nedaleko od Priboja. Kada je pokušao i treći put da uđe, izrečena mu je mera trajne zabrane ulaska u BiH. Kako je i kad Bektašević ušao u Srbiju, šta je radio tamo, pitanje je za tamošnje bezbednosne službe. Pretpostavljamo da je pokušavao da se probije prema Grčkoj, Turskoj i dalje prema Siriji - kaže naš izvor.

Inače, "slučaj Bektašević" prvi je koji je posle rata do kraja procesuiran u BiH, a tiče se terorizma. Te 2006. godine privukao je mnogo pažnje iako Bektašević i ekipa nisu počinili nikakav napad, već je utvrđeno samo da su ga pripremali.

Bektašević je krajem septembra 2005. stigao u Sarajevo iz Geteborga, a dve sedmice kasnije iz Kopenhagena mu se pridružio Cesur. U Sarajevu su od Ikanovića nabavili najmanje 20 kilograma eksploziva - smese nitroglicerina, TNT-a i amonijum nitrata. Njemu su pak eksploziv dobavili Amir Bajrić i Senad Hasanović (sudilo im se samo za nedozvoljeno držanje oružja, op. a.). Taj eksploziv su Bektašević i Cesur izrezali i pripremili za umetanje u samoubilački pojas.

Pretnje Beloj kući

Sumnjalo se da su Bektašević i Cesur u BiH nameravali da napadnu zgradu Ambasade Velike Britanije. Kod Bektaševića je tada pronađen i video snimak na kojem on preti čak i Beloj kući, dok druga osoba pravi eksplozivnu napravu. Zanimljivo je da je Bektašević na suđenju tada izjavio da je kameru pozajmio od svoje tetke, kako bi snimio venčanje svog prijatelja.

- Dva mladića stigla su u Sarajevo u dogovoru s drugim osobama s namerom da na području BiH ili neke druge evropske zemlje počine teroristički napad, i to s ciljem povlačenja stranih vojnih snaga iz Iraka i Avganistana - navedeno je tada u optužnici.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online