Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.01.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Srbima crno i bez Crnoje

Institucionalno utemeljenje probuđenog hrvatskog fašizma za kojim je posegao hrvatski ministar ratnih veterana Mijo Crnoja, donekle je razbistrilo umove tamošnje političke i građanske javnosti pod čijim je pritiskom ovaj član novoformirane Vlade Hrvatske bio prinuđen na ostavku šest dana posle imenovanja.

Tanjug
Šest dana na vlasti: Mijo Crnoja

Uz buru koju je podigao sramotnom najavom o uvođenju registra "agresora i izdajnika" Hrvatske, isplivale su i njegove afere od obmane države i izbegavanja plaćanja poreza, do privođenja zbog nasilničkog ponašanja.

Međutim, odlazak ministra ne rešava probleme u odnosima Zagreba prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj i Beogradu. Ako se po jutru dan poznaje ti odnosi bi se mogli i pogoršati pod tek ustoličenom vlašću u kojoj prednjači Hrvatska demokratska zajednica čiji je tvorac Franjo Tuđman.

Kada ne bi bilo događaja uperenih protiv Srba, prema oceni predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca, odnosi hrvatske i srpske vlade možda bi mogli da budu dobri.

- Teško je zamisliti da bi Beograd mogao da ima dobre odnose sa politikom u Zagrebu u kojoj bi postojali elementi koji su sada na snazi kao što su zahtev za popis izdajnika, agresora, organizovanje profašističkih skupova u centru grada, proterivanje istaknutih Srba i onih koje neki povezuju sa Srbima - kazao je Pupovac.

Ljubavlju na mržnju

Poslednji verbalni napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj nisu iznenadili mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.
- Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, već podstaći da u srcu još više negujem ljubav Hristovu i prema njima - naveo je mitropolit povodom emisije koja je nedavno emitovana na zagrebačkoj TV Z1, prepunoj govora mržnje prema srpskom narodu i SPC.

Dejan Jović, bivši savetnik bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića, uz opasku da nova vlada nema program, a posebno ne za manjine, uveren je da će vlast ići i na smanjivanje broja srpskih zastupnika u saboru kojih trenutno zauzimaju tri mesta.

- Istovremeno će se gledati i kakav status imaju Hrvati u srpskom parlamentu - kaže Jović, koji smatra da će Hrvatska otvoriti niz pitanja koja imaju veze sa Srbijom i njenim pristupanjem EU.

Prema njegovim rečima, otvaranje tih pitanja će se loše reflektovati na međusobne odnose.

- Na protestima protiv odluka o privremenoj suspenziji koncesija za lokalnu TV Z1 videle su se izrazito antisrpske parole i talas verbalnog nasilja. Nadam se da neće eskalirati u nešto gore - kaže Jović.

Hrvatski mediji slučaj Crnoje vide kao nepopravljivu štetu za novu vladu. Tumače da je šteta naneta premijeru Tihomiru Oreškoviću i nezavisnoj listi Most, jer se pokazalo da je HDZ pravi gazda. "Jutarnji list" komentariše kako ispada da HDZ ima potrebu da prokaže izdajnike, ali im u tu kategoriju ne spadaju oni koji poput Crnoja muljaju s povlasticama i izbegavaju poreze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online