Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.01.2016.
02:00
M. Obradović - Vesti A

Ukor Dodiku, opomena Vučiću

Spektakularna proslava 24. rođendana Republike Srpske u Banjaluci naljutila je Amerikance. Iz ambasade SAD u Sarajevu upućen je ukor predsedniku RS Miloradu Dodiku, ali i opomena premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Apelovano je na vlasti u RS da naprave odgovarajuće izmene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa zahtevom Ustavnog suda BiH. Istovremeno je upućena "packa" Vučiću, koji je sa ministrima bio gost na svetkovini.

Tanjug
Slavlje u inat moćnicima: Patrijarh srpski Irinej, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Nedeljko Čubrilović, Maja Gojković i Željka Cvijanović

- Tokom 2015. premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Verujemo da premijer Vučić shvata osetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH - rečeno je u američkoj ambasadi.

Bakljada i vatromet

Usledila je žestoka Dodikova reakcija u kojoj je naveo da se američki ambasador u BiH Morin Kormak neprincipijelno ponaša i naglasio da odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske nikada neće biti sprovedena.

Policajci na svakom koraku

Na Dan Republike bile su pojačane mere bezbednosti na području cele Srpske. Najjače obezbeđenje viđeno je u Banjaluci. Ogroman broj policajaca na ulicama, od kojih su mnogi bili naoružani dugim cevima. Širi centar grada bio je blokiran satima, ali kad su se na kraju dana sabrali rezultati, zaključeno je da je sve prošlo bez incidenata.

- Mogu samo poručiti da su besmislena saopštenja američke ambasade kada slavimo naš dan. Mi poštujemo njihove praznike, mogli bi i oni naše. Ona (Kormakova) nema pravo da zadire u bit ovog naroda i nema pravo da nam na taj način drži lekcije. Mi ćemo slaviti 9. januar, a američki ambasador neka piše svoje saopštenje - zaključio je Dodik.

Besne reakcije usledile su iz Kancelarije visokog predstavnika, gde je rečeno da se odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da moraju da se sprovode.

Uprkos svim pritiscima, RS je na grandiozan način proslavila svoj dan i krsnu slavu Svetog Stefana, uz učešće svih političkih faktora i, što je mnogo važnije, ogromnog broja građana u svim sredinama. Gotovo svi gradovi u Srpskoj bili su okićeni zastavama, a građani su na svoje kuće i stanove takođe isticali nacionalna obeležja. U Banjaluci je spektakl počeo u noći između 8. i 9. januara, kada je nekoliko stotina navijača Borca priredilo bakljadu i vatromet. Slavilo se i u Lijevču, Posavini, Semberiji, Romaniji, Birču, a Hercegovci su se naročito istakli kolonom od hiljadu okićenih automobila koji su prošli tamošnjim gradovima.

Kolona je bila dugačka skoro 10 kilometara. Očekivano, proradio je srpski inat, pa se može reći da je Bakir Izetbegović, koji je zatražio zabranu proslave, sam sebi učinio medveđu uslugu. Napravio je kontraefekat jer tek sada niko u Srpskoj ne namerava da odustane od proslave Dana Republike 9. januara.

Tanjug
Liturgija povodom krsne slave: Patrijarh Irinej s episkopima u Hramu Hrista Spasitelja

To je bila i suštinska poruka svečane akademije u Banjaluci, centralne svečanosti na kojoj je prisustvovalo više od 1.000 zvanica, a među njima su bili i patrijarh srpski Irinej, koji je nešto ranije služio liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, svi zvaničnici Srpske, kao i predstavnici RS u zajedničkim organima.

Stalne svađe i prepucavanja, bar na nekoliko sati, gurnuti su u drugi plan, pa su u prvim redovima sedeli i ljuti rivali iz SNSD-a i SDS-a. Iako su bili pozvani, predstavnici bošnjačkih političkih struktura nisu došli. Ove godine nije došao ni hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, koji je prošlih godina dolazio u nekoliko navrata, ali tu je bio njegov stranački kolega, potpredsednik Srpske Josip Jerković.

Tanjug

Transparenti u Novom Sadu

U Srbiji su stranke desnice posredno obeležile Dan Republike Srpske. U Novom Sadu je na više mesta osvanuo transparent Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri na kojima je pisalo: "Ponos i dika Srpska Republika" i "Moja Republika, moja Srpska".
O večitom stahovanju Bošnjaka da rukovodstvo RS želi da se otcepi od BiH, komentar je dao Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, koji smatra da RS ne ide izvesno ka izlasku iz BiH.
- To bi prelilo čašu, ali moguće je da se ide u pravcu disolucije, daljeg rastakanja - rekao je Popov za "Blic".

Dve himne

Prisutne su bile i mnoge javne ličnosti, među kojima i Emir Kusturica i Matija Bećković, koji je održao prigodnu besedu. Kroz predstavu, koju su na velikoj bini, u banjalučkoj dvorani Borik odigrali domaći glumci, prodefilovale su sve važnije ličnosti iz srpske istorije.

- Na današnji dan pre 24 godine, proglašavanjem Republike Srpske, udaren je kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima. Ni tada, kao ni sada, nismo želeli ništa drugo nego da živimo slobodno, i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Srbi su, pokazalo se kroz vekove, mogli bez svega, osim bez slobode - poručio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Ukazujući na besmislenost odluke Ustavnog suda, Dodik je istakao da je ta institucija poručila Srbima da je iznad slobode i prava naroda da je slavi.

- Kako drugačije da protumačimo odluku Ustavnog suda BiH da baš ovaj dan ne može biti praznik naše slobode?! Zamislite državu u kojoj sud uzima za pravo da odlučuje o slobodi cele Republike. Zamislite sud koji je umislio da je matični ured u kojem će Republika Srpska tražiti svoj rodni list - rekao je Dodik.

Svečana akademija počela je intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde", u čast velikog broja gostiju iz Srbije. Premijer Vučić, u veoma uravnoteženom govoru, istakao je da Republiku Srpsku niko neće moći da ukine dekretom jer dekretom nije ni stvorena. On je podsetio na neizmernu ljubav Srbije prema Srpskoj, ali je naglasio da ljubav prema Srpskoj ne znači i mržnju prema BiH.

Pala bina na koncertu Miroslava Ilića

Nakon koncerta Miroslava Ilića, koji je u okviru obeležavanja Dana RS nastupao u Istočnom Sarajevu, desila se nezgoda kada je pao deo bine, pa su lakše povređene četiri osobe. Uviđajem je utvrđeno da je vetar razlog ovog incidenta. Naime, zbog udara vetra u trenutku kada je prateći bend završavao poslednju muzičku numeru, organizatori su odlučili da skinu platno sa bine kako bi bila sprečena šteta. Desilo se ono od čega se strahovalo. Kada su ljudi zaduženi za organizaciju pokušali da demontiraju taj deo bine, vetar je oborio konstrukciju. S obzirom na to da je bend najavio da je to poslednja numera, publika se uveliko razilazila, tako da nije bilo više povređenih. Ovaj koncert je predstavljao završnicu obeležavanja Dana RS u Istočnom Sarajevu. Glavnu priredbu u Banjaluci, inače, osmislio je Emir Kusturica.

- Ljubav podrazumeva i izgradnju mostova prema BiH kako bi se razmenio kapital, ljudi, kako bi svi živeli bolje i zajedno opstali. Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski su vezani, živeli su zajedno vekovima unazad i živećemo zajedno u vekovima koji dolaze - rekao je Vučić.

Potvrđujući da je postojanje Srpske neupitno, Vučić je mnogo više govorio o budućnosti.

- Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne, nego mir, razvoj, saradnja, učenje, napredak, potrebni su nam Pupini, Tesle, Andrići, Selimovići, oni koji će nas voditi napred, a ne nazad - rekao je Vučić.

Vilimski: Podržavamo srpski narod

Šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Harald Vilimski ocenio je da svaki narod, pa tako i srpski u Bosni i Hercegovini, mora da ima pravo na suvereno oblikovanje svoje budućnosti.

On je u izjavi "Vestima", povodom prisustva proslavi Dana RS u Banjaluci, rekao da FPO želi da pomogne očuvanju Republike Srpske.

Vilimski je kazao da FPO veže dugogodišnje prijateljstvo sa Srbima i sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Rekavši da se FPO zalaže za Evropu regiona, suverenih država, a tako i RS, on je konstatovao da to nije moguće u aktuelnoj EU, koja se trenutno menja. Potpredsednik frakcije Evropske stranke naroda u Evropskom parlamentu kazao je da podržava vlasti u RS u naporima da se ne menja Ustav BiH, koji se oslanja na Dejtonski sporazum.

Osvrt u prošlost

Dan Republike Srpske proslavlja se u spomen na 9. januar 1992. godine kada su srpski poslanici iz Skupštine tadašnje Savezne Republike BiH u sastavu SFRJ doneli odluku o proglašenju Srpske Republike BiH. Srbi su nekoliko meseci ranije, zbog stalnog preglasavanja od strane Bošnjaka i Hrvata, napustili Skupštinu BiH i formirali Skupštinu srpskog naroda. Bilo ih je 83, i od tada pa do danas, Narodna skupština RS broji 83 poslanika.
- Skupština srpskog naroda u BiH formirana je 24. oktobra 1991, tačno deset dana nakon što su muslimanski i hrvatski poslanici bez prisustva srpskih tribuna u tadašnjoj Skupštini SRBiH usvojili akte kojima su praktično pogaženi i Ustav SRBiH i temeljna prava srpskog naroda. Mi smo se na proglašenje Srpske Republike BiH praktično odlučili zato što smo na to bili prisiljeni, odnosno zbog namere druge strane da 15. januara proglasi nezavisnost BiH - ispričao je u medijima predsednik srpske skupštine Momčilo Krajišnik.




 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.01.2016. 02:53
Порука за госпођу Крмак - Уоу мау вванна го фу-цк уоурселф, ма`aм.
Ponedeljak 11.01.2016. 13:47
Pa to se samo može tumačiti na jedan način:ustav BIH nije uskladjen s Dejtonskim sporazumom i zašto se američka ambasada tu nije oglasila.Američki pssi opet zavijaju Balkanom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online