Petak 19. 4. 2019.
Washington
120
 • Chicago
  70
 • New York
  210
 • Belmont
  190
 • Atlanta
  170
 • Boston
  160
 • Firt
  210
 • Denver
  230
 • Detroit
  50
 • Dover
  220
 • Hartford
  190
 • Orlean
  140
 • Helena
  110
 • Ren
  170
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  210
 • Portland
  220
 • Salem
  70
 • Santa Fe
  110
 • Tampa
  260
 • Topeka
  120
3
Subota 09.01.2016.
00:10
B. Simonović - Vesti A

Uz stogodišnjicu od Mojkovačke bitke: Izginuli za spas Srbije

Zato što je mojkovačka epopeja za proteklih 100 godina poprimila zaslužene mitske razmere i obeležja, pored svih znamenitih istoričara, hroničara i istraživača ovog perioda crnogorske istorije, nesumnjivo najveće zasluge ima hadži Radovan Bećirović Trebješki.

printscreen
Hadži Radovan Bećirović Trebješki

Ovaj bard srpskog i crnogorskog pesništva na narodnu žicu, najveći majstor rimovanog epskog deseterca novijeg doba, proslavio se stihovima o možda najslavnijoj, najsvetlijoj i najsvetijoj stranici burne, pa i tragične crnogorske istorije.

Istine i pravde radi, treba odmah reći, da uz Bećirovića, velika zasluga da ta epopeja ne padne u zaborav pripada i guslarima, bez čijih struna ni Mojkovačka bitka, ni pesma o njoj sigurno ne bi dosegli te astralne visine i potrajali ceo jedan vek.

Zakletva

Jednu od najlepših i najupečatljivijih celina u pesmi predstavlja pismo-zakletva, koju uoči bitke vojsci upućuje komandant Janko Vukotić:
Pa tako vi boga i Božića
I dvoglavog orla Nemanjića
I tako vi groba Njegoševa
I ljutoga mača Miloševa
I Grahovca i Careva laza
I junačke časti i obraza
I mramorja s Koma do Blagaja
I junaštva Pivljanina Baja,
I tako vi Nikčevijeh rana
I Kosova i vidova dana
I tako vi srpskijeh gusala
I tako vas prošlost ne gubala,
Ne pustite Nijemce i švabe
Da Rugovsku klisuru ugrabe...

Slom švapske ordije

Bećirović i guslari, prvenstveno Milovan Tomović, Jovan Lakićević i naročito Boško Vujačić, u sazvežđe slave su uzdigli taj, u istoriji nezamapćeni primer žrtvovanja - "da izgine vojska jedna, za spas svoga saveznika..." Da nije njih bilo, zaborav bi zameo priču o "mojkovačkom Termopilu", kako se goloruka, gladna i promrzla crnogorska vojska pod komandom Janka Vukotića, na Badnji dan 1916. godine, isprečila i na mojkovačkim vratima zaustavila silu bečkog ćesara.

Tu strašnu golgotu na braniku otadžbine, na mojkovačkoj Bojnoj njivi, gde je branjen jedini prolaz bratske srpske vojske, koja je, desetkovana i izmrcvarena dugotrajnim ratovanjem, glađu, bolestima i zimom, odstupala kroz namete preko albanskih gudura sa ogromnom masom mučeničkog naroda da spas nađe na jadranskoj obali, preživeo je i tada još nepunoletni dobrovoljac Radovan Bećirović. I njegova puška je tih krvavih božićnih dana plamtela u mojkovačkim gorama, po snegu "momku preko pasa" i ciči od koje se ledila i suza u oku. I on je doprineo slomu švapske ordije na Mojkovcu, ali i dočekao strašni trenutak nepravde kad su pobednici morali položiti oružje i otadžbinu prepustiti švapskom osvajaču, poraženom i poniženom u boju na Mojkovcu.

Ep od hiljadu stihova

I Bećirović će sa nebrojenim drugim junacima sa Mojkovca potom preživeti pakao austrougarskih lagera smrti po Mađarskoj i Čehoslovačkoj, a Mojkovačkoj bici će se vratiti tek 1927. godine kada je sročio ep od gotovo hiljadu stihova, koji će za kratko vreme postati i do danas ostati najlepši spomenik mojkovačkim junacima. Mojkovačka bitka će, inače, ostati trajna Bećirovićeva preokupacija i inspiracija do kraja života, a pored nekoliko osmeračkih pesama (najpoznatija je "Spomenik na Tari"), on će se šezdesetih godina ponovo latiti pera i temeljito prepevati prvobitnu verziju pesme, koja je, uz ostalo, sada za više od 150 stihova obimnija.
Iako je njegova pesma istovremeno i pouzdana istorija, to mu ne smeta da se razmahne, a njegov pesnički dar stvarno zablista i dođe do izražaja uvek kad se oslobodi stega istorijskih činjenica, kad blesne njegova mašta, kad "oslobodi ruku" i udari po pesničkim žicama poput starih majstora, kakvi su bili Filip Višnjić, Starac Milija ili Tešan Podrugović.

Za ilustraciju, evo opisa mojkovačkog razbojišta dan posle stravične bitke i pogibije dve vojske:
Viju vuci a laju lisice,
Svađaju se oko mesa ptice.
Magla ne da sunce da se gleda,
Stoji rika lava i međeda.
A Mojkovac i gore krvave,
Izgledaju pustarije prave.
Gđe su bitke i šančevi bili,
Mrtvi leže, ranjenici cvile;
To su šanci zagrnutih ljudi -
Vuk bi gorski od stra da izludi.
Srne skaču, gavranovi gaču,
Kao nekad na polju Mohaču.
A Mučnica plače od žalosti,
Ljudske su joj otežale kosti...

U jednom pismu, briljantnom kratkom eseju o njegovoj poeziji, koje je 1979. godine pesnik Matija Bećković uputio Radovanu Bećiroviću, pored ostalog stoji i ovo:

"Tvoja najveća zasluga i jeste što si sačuvao od zaborava mnoge ljude i događaje i uveo ih u narodno pamćenje. Oni koje ti nisi opevao svakako manje postoje, a neki postoje samo zato što si ih ti opevao..."

Ako je tačno da se ni za Troju danas ne bi znalo da nije bilo Homera, nesumnjivo je da bi i Mojkovačka bitka odavno već bila negde na margini istorije da nije bilo hadži Radovana Bećirovića Trebješkog, ali i guslara koji su ga "podržali".

Poštovao i protivnike

I kako je, valjda niko kao on, umeo da uveliča, u zvezde da okuje junaštvo i slavu srpskih i crnogorskih vitezova, pravednika i osvetnika, Radovan Bećirović s poštovanjem i uvažavanjem peva i o njihovim protivnicima:
Ne znam broja koliko hiljada,
Pade s Drine do Mojkovca grada.
Je l'ih bilo ne kopati grijeh,
Pošto ih je zagrnuo snijeg,
Gđe im gavran kosti naći neće
Dok okopni i dođe proljeće.
A onda će zvjerke da ih glođu,
A majke se nadat da im dođu.
Jadna majko ne nadaj se sinu,
Ako ti je pregazio Drinu.
Mlada ljubo ti se u dom vraći,
Vi se sestre ne nadajte braći;
Đeca nek se ne nadaju ocu,
Ako im je bio na Mojkovcu...

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 10:27
Pa tako vi boga i Božića I dvoglavog orla Nemanjića I tako vi groba Njegoševa I ljutoga mača Miloševa I Grahovca i Careva laza I junačke časti i obraza I mramorja s Koma do Blagaja I junaštva Pivljanina Baja, I tako vi Nikčevijeh rana I Kosova i vidova dana I tako vi srpskijeh gusala I tako vas prošlost ne gubala, Ne pustite Nijemce i švabe Da Rugovsku klisuru ugrabe... Rusi-Srbi braca zauvek!!!
Subota 09.01.2016. 11:30
Vjecna im slava i hvala! U ime Crnogoraca kojih je sve manje.
Subota 09.01.2016. 13:10
Хађи Радован Бечировић Требјешки је био чисти Србин, а Црногорац само по територијалности. Његове збирке песама се зову: СТАБИЉКЕ СРПСТВА. ђедо Радован ми је поклонио гусле са посветом. Ја сам његову велику фотографију поклонио Шешељу, ни не слутећи да ће га тај поклон тако пуно обрадовати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Ukoliko vam je teško da ostvarite svoje poslovne namere nemojte očekivati nemoguće rešenje, već zatražite nečije dodatno razumevanje. Nema razloga da prikrivate istinu o stvarima koje postaju očigledne. Potrebna vam je partnerova podrška u različitim situacijama. Budite odmereni i taktični.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Ne verujete u nečija ponovljena obećanja, stoga tražite ubedljive dokaze ili dodatnu garanciju za poslovni dogovor. Budite promišljeniji pred saradnicima. Nema razloga da se ponašate suviše strogo prema osobi koja ima dobre namere. Partner ne može da vam dočara, sve ono što biste želeli da čujete ili vidite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Ukoliko nemate dovoljno interesovanja da se dodatno angažujete u nekim poslovnim situacijama, budite iskreni i nemojte davati lagodna obećanja. Važno je da korektno ispunite svoj deo obaveza. Bez obzira na popularnost koju uživate kod suprotnog pola, izbegavajte avanturu ili koketiranje sa izazovnom osobom.
 • 2019 © - vesti online