Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.01.2016.
11:49
Tanjug A

"Da je sve bilo čisto, Stepinca bi davno proglasili svetim"

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić istakao je da mu je drago da je papa uključio i Srpsku pravoslavnu crkvu u proces proglašenja za sveca hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, jer se, kako kaže, radi o kontroverznoj osobi.

M. Roknić
Nisu tu čista posla: Istoričar Hrvoje Klasić

- Da je sve čisto i da postoje dokazi da je svetac i da se bavio delatnostima koje su u potpunosti čiste, ne umanjujući činjenicu da je pritvoren, Stepinac bi davno bio svetac, verujem da je tu bilo volje i kod sadašnjeg pape, ali i njegovih prethodnika. Ova pisma ukazuju da i nije baš sve jasno oko njegovog slučaja - naveo je Klasić.

Klasić u razgovoru sa regionalnu N1TV uputio na pregled interneta - nema, kaže, dokaza da je Stepinac mučen, naprotiv.

- Institut Ruđer Bošković je poručio da to nikad nije dokazano. Iz Rima je tražena obdukcija kad je umro, ali i 1993, u vreme Franje Kuharića, i ni tada nisu pronađeni dokazi. Stvara se atmosfera koja nije potpuno utemeljena na dokazima - rekao je Klasić.

Upitan zašto se od javnosti skriva da postoji dijalog između hrvatske Crkve i SPC-a na otkrivanju istorijske istine u vezi sa Stepincem, Klasić kaže:

- Nije mi nejasno zašto se to događa. Uzmemo li u obzir Košića i druge, slične mu pripadnike klera, jasno mi je zašto se to skriva. Većina visokog klera se ne slaže s papom i daleko je od njega, pogotovo vezano za kanonizaciju Stepinca. Papa je na odličnom putu, kad imate oduševljenje s jedne strane, a oprečne osećaje u društvu, važno je videti zašto oni nisu makar indiferentni, već im kanonizacija jako smeta".

Klasić kaže da mu se ne sviđaju teorije zavere, te dodaje da deo Katoličke crkve nije spreman za suočavanje s ulogom Crkve u to doba.

- Bilo je sveštenika koji su bili antifašisti i protiv Ante Pavelića, ali veliki deo ga je podržavao i to treba reći. Crkva nije monolitna, čine je ljudi. Treba nam objektivni, naučno utemeljeni dijalog - smatra Klasić.

Na pitanje zašto hrvatska javnost nije znala ništa o korespondenciji Hrvatske biskupske konferencije i Vatikana vezano za kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, a ovih se dana moglo videti da je ona bila veoma intenzivnam, Klasić kaže da sve što se događa oko Katoličke crkve je obavijeno velom misterije, tako je bilo i pre, tako je i sada.

Zločinac, a ne svetac

Klasić je rekao da misli da je Stepinac bio ratni zločinac i da ono što je on činio za vreme Drugog svetskog rata ne čini ga svetim.

- Suđenje jeste bilo montirano, ali onda dolazimo do ključnog detalja - kada nekoga želite da proglasite svetim, on mora biti mučenik i zato puno slušamo o tome kako je bio trovan, zračen i maltretiran - rekao je Klasić istakavši da za to, međutim, ne postoje dokazi," već suprotno i zato se čini da se radi o manipulaciji".

- Ni istraživači nemaju uvid u dokumentaciju kada žele znati što se događalo i u čemu je kler učestvovao. Javlja se i nelagoda i strah ako naiđete na takav dokument - odmah ste protivnik Hrvatske, Jugosloven i slično. Vrh Katoličke crkve očito nije najdosledniji u onome što priča o Stepincu i to ukazuje da postoje mnogi problemi - naveo je.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.01.2016. 12:32
Sta je stepinac jos mogao da uradi na unistavanju Srba a da on i katolicki kler to nisu ucinili? ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online