Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.01.2016.
18:00
Z. Mirković - Vesti A

Bosna nova Arabija

Šeici iz bogatog arapskog sveta u Bosni i Hercegovini (BiH) kupuju velike posede zemljišta i prave nove gradove, a građani strahuju jer su motivi koji ih rukovode da dolaze i nastanjuju se u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici potpuno nejasni. Da li Arapi nameravaju da podižu centar u Evropi za vreme posle nafte ili žele da ga koriste za "misioniranje" Evrope, pita se bečki dnevnik "Kurir".

Reuters
Udaraju temelje vehabijske države

List navodi da građani BiH počinju da se plaše jer šeici kupuju zemljište i zidaju gigantska naselja pored džamija. Sa njima dolazi i desetine hiljada vehabija. Prošlog leta tamno obučeni Arapi, kao i potpuno zabrađene žene "okupirali" su sarajevsko naselje Ilidžu, a sve je više radnji i lokala na kojima stoje arapski natpisi.

Utorkom i četvrtkom su Arapi letovima dolazili u BiH, mnogi od njih da bi ostajali, navodi "Kurir" dodajući da od njih angažovani prodavci nekretnina obilaze zemlju i traže šta može da se kupi.

List podseća da oni mogu bez vize da dođu u Bosnu, a zemljište mogu da kupe samo registrovane firme, što nije problem jer samo iz Kuvajta u Bosni su prijavljena 232 novoosnovana preduzeća.

Kuvajtski investitor na Igmanu podiže futuristički grad za 40.000 stanovnika pod imenom "Nova Ilidža", a ovaj posao, kako je saopšteno, vredan je oko dve milijardi evra. U ponudi će biti luksuzni stanovi, šoping molovi, hoteli, parkovi, promenade i mnogo toga još. Ambasador Kuvajta svoju privatnu rezidenciju premestio je u Ilidžu.

Beverli hils u Sarajevu

"Arapi su u Sarajevu na ekskluzivnoj lokaciji kupili 180.000 kvadrata i nameravaju da grade luksuzno naselje. Projekat se zove Poljine hils, koji predviđa izgradnju 214 luksuznih vila u elitnom delu po ugledu na Beverli hils. Prva vila je završena, a nedavno su ambasador, ministri i investitori iz Saudijske Arabije doputovali na proslavu u Sarajevo", piše "Kurir".

"U Trnovu, neposredno na granici sa Republikom Srpskom, investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele da otkupe više manjih bosanskih planinskih sela, kako bi podigli luksuzni gradić, a projekat je vredan 2,2 milijardi evra. U ovom grandioznom gradilištu trebalo bi da se zaposli 10.000, a oko 150 Srba mora da računa na prisilno oduzimanje imovine", tvrdi "Kurir".

Da se ne radi samo o fantazijama dokazuje Centar Sarajevo sa svojih 49.000 kvadratnih metara i 80 radnji, koji je podigla saudijska grupa investitora Al Šidi. Glavni investitor Ismail Ahmed došao je nakratko samo za otvaranje Centra, a monolit s arapskim natpisom ispred kompleksa se smatra demonstracijom moći vehabija, navodi dalje bečki list i dodaje da time apetit Al Šidi nije zasićen.

Nemoćni pred najezdom Arapa

Bosanci, kako navodi "Kurir", potpuno su nemoćni pred talasom investicija i imigracije iz arapskog sveta. List ukazuje da nisu zaboravljene vehabije i Saudijci bliski Al Kaidi koji su za vreme rata isporučivali oružje, a čije misionarstvo je kasnije smatrano pretnjom, pa je bilo veoma teško ih se ponovo rešiti.

Samo dva kilometara od Sarajeva nalazi se mesto Hadžići, u kome su pre rata živeli brojni Srbi, koje sada Kuvajćani žele da pretvore u turističko selo. Kupoholičarska groznica arapskih milijardera ide i mnogo dalje od Sarajeva.

Firma Ard Al Džazira iz Kuvajta uveliko gradi u mestima Sokolović Kolonija i Dobroševići 50 luksuznih vila, a u Lužanima, Lokvama, Crepljanima i Oseniku gradi se arapsko odmaralište.
Građani BiH talas investicija iz arapskog sveta posmatraju s pomešanim osećanjima, prenosi "Kurir", dodajući da je na jednoj strani dobro kada dolazi novac u zemlju jer iz EU gotovo niko ne ulaže u tu državu, koja dve decenije od svog osnivanja i dalje ne funkcioniše, ali su motivi Arapa potpuno nejasni.

Razlog za strepnje je pre svega jednostrano ulaganje jer investitori se ne angažuju u bosanskoj poljoprivredi ili prehrabenoj industriju, kao ni u automobilski ili energetski sektor.
Njihov fokus je usmeren, navodno, samo na turizam, a pored toga prave džamije i škole kao "na traci", naglašava "Kurir".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online