Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.12.2015.
06:45
M. Obradović - Vesti A

Sindikalnu liderku izbacili iz sale

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u noći između ponedeljka i utorka novi Zakon o radu RS. Ovaj akt usvojen je sa 49 glasova za, bez prisustva poslanika opozicije.

Srna
Bruka u skupštini Republike Srpske

Događaji koji su prethodili odluci, međutim, obišli su region, ne toliko zbog demonstracija članova Saveza sindikata pred parlamentom, koje, na sreću, nisu prerasle u nasilje, već zbog postupanja skupštinskog obezbeđenja prema predsednici Saveza Ranki Mišić koju su bukvalno morali da iznesu iz sale gde se sednica održavala.

Snimak izuzetno mučnih scena u republičkom parlamentu obišao je celi region i izazvao brojne reakcije, a tenzije su dodatno podignute zahvaljujući izjavama političara od kojih se neke slobodno mogu svrstati u kategoriju izuzetno neodgovornih. Na kraju, vladajuća garnitura je završila posao kako je planirala, zakon je usvojen po hitnom postupku, ali je, po mišljenju mnogih pravi heroj u celoj priči ispala Mišićeva koja je pokazala više hrabrosti od poslanika opozicije.

Tokom protesta pre početka sednica u više navrata došlo je do nadguravanja policije i radnika. Ranka Mišić je u jednom momentu oborena preko žardinjere, što je izgledalo prilično opasno. Inače, Mišićeva je nedavno imala izuzetno komplikovanu operaciju na kičmi.

Skupštinsko obezbeđenje ipak joj je dozvolilo da uđe u salu, što je ona iskoristila da pozove poslanike da odustanu od rasprave. Kada je dnevni red ipak usvojen, Mišićeva je u sali počela da proziva poslanike i članove Vlade, nakon čega joj je potpredsednik parlamenta Nenad Stevandić naredio da se udalji iz sale. Ona je to odbila, pa je intervenisalo obezbeđenje. Na kraju večeri, Mišićeva je završila u bolnici.

- Ugruvana sam i s modricama. Bilo mi je loše, glava me jako bolela. Valjda me nešto udarilo u glavu. Bio mi je visok pritisak, nema nikakvih unutrašnjih povreda osim udaraca i modrica po rukama. Ali, idemo dalje - rekla je juče ujutro Mišićeva.

Premijerka ponosna

U moru izjava koje su se čule u holu Narodne skupštine, posebno je odjeknula ona premijerke Željke Cvijanović koja je ocenila da je na sceni rušenje institucija Republike Srpske, a ne borba za radnička prava i svakome ko prati "ovu predstavu oko zasedanja Narodne skupštine to je jasno".
- Žao mi je što je sindikat propustio da kroz pregovore zaštiti radnička prava, ali sam ponosna na Vladu koja je to učinila umesto njih - rekla je Cvijanovićeva.
 

U Vladi RS su zadovoljni ishodom sednice.

- Resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske uložili su maksimalne napore da se novi Zakon o radu donese u demokratskoj proceduri, dogovorom socijalnih partnera. Savez sindikata Republike Srpske imao je sasvim drugi konceptualni odnos prema ovom zakonu, jer su želeli da menjaju postojeći zakon o radu, što nije bilo moguće učiniti. Ovaj predlog zakona je dobro rešenje, ali to ne znači da u narednom periodu sve ono što se pokaže neproduktivnim i neefikasnim, nije podložno menjanju i dopunama - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online