Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.12.2015.
07:39
B. Božin - Vesti A

Alijansa nagradila mafijašku državicu

Poziv Crnoj Gori da pristupi NATO-u nemački magazin "Špigl" tumači kao borbu za uticaj na Zapadnom Balkanu i ocenjuje da je Alijansi "očigledno svejedno zbog manjka demokratskih standarda u ovoj državici".

Tanjug/AP
Zdravica Alijansi: Ranko Krivokapić (levo), Milo Đukanović i Filip Vujanović

U tekstu se Crna Gora opisuje kao "najmanja država bivše Jugoslavije, koja broji samo 600.000 stanovnika i armiju od 2.100 vojnika".

Koga briga za demokratiju

Poziv NATO-a je geopolitička odluka jer Crna Gora podjednako nedovoljno ispunjava demokratske i državno-pravne kriterijume kao što je bio slučaj s Albanijom i Hrvatskom 2009. godine, prenosi "Špigl" reči predsednika Centra za demokratiju i ljudska prava Nenada Koprivice.

Autor objašnjava prilike u Crnoj Gori, koja je 2006. proglasila nezavisnost i u kojoj već četvrt veka vlada Milo Đukanović.

"Zbog toga što je manevrisao u postjugoslovenskim ratovima, zemlja važi za ostrvo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali kritičari mu zameraju da zemlju vodi kao privatnu firmu i da vlada uz pomoć mafijaških metoda. Sigurno je da je Đukanović sve ključne političke i privredne pozicije zaposeo sa članovima porodice i prijateljima iz svoje partije", konstatuje "Špigl".

Zatim podseća da su italijanske vlasti vodile istragu protiv premijera zbog učešća u velikom biznisu s krijumčarenjem cigareta.

"Crnogorski novinari koji su o tome izveštavali, žive u opasnosti jer do danas postoji serija nerasvetljenih napada na one koji su otkrivali slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog, i slučaj ubistva Duška Jovanovića, bivšeg urednika dnevnika 'Dan u maju 2004. godine", podseća se u tekstu.

Naglašava se da je Đukanović ranije negovao bliske veze s Moskvom i da su bogati Rusi kupovali velike delove Jadranske obale. Navodi se i primer ruskog milijardera Olega Deripaske, koji je ostvario većinski udeo u aluminijumskom kombinatu KAP, najvećoj crnogorskoj firmi.

"U međuvremenu se Đukanović distancirao u odnosu na Moskvu jer ruski investitori, među njima i Deripaska, nisu ispunili svoja finansijska obećanja. Za Crnu Goru, koja je nužno upućena na spoljne finansijske resurse, NATO i EU ne samo da više obećavaju, nego su važne da bi preživela", konstatuje "Špigl".

Zbog toga su u julu 2012. počeli pregovori o pristupanju EU "što je bila nagrada za ulogu zemlje kao faktora stabilnosti u regionu". Dalje se navodi da je računica o demokratizaciji zemlje u tom okviru bila preuranjena jer se još uvek registruju mnoge manjkavosti u pravnim reformama.

Polovina građana protiv Alijanse

Ulični protesti tokom proteklih meseci su pokazali duboku podeljenost crnogorskog društva, primećuje "Špigl":
- Skoro polovina stanovništva je protiv NATO-a, a skepsa prema EU je široko rasprostranjena. Analitičari u zemlji smatraju da će pozivnica NATO-a Đukanovića još više ojačati, jer to može "prodati kao svoj veliki uspeh".




 

POVEZANE VESTI

Petak 04.12.2015. 07:51
i gaće ćete prodati za nato opremu i naoružanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online