Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
06:11
J. Arsenović - M. Obradović - Vesti A

Kačavenda jači od zakona

Bojan Jovanović, koji je nekoliko godina kao đakon Serafim služio kod vladike Vasilija Kačavende, optužio je penzionisanog episkopa za pedofiliju, homoseksualizam, podvođenje maloletnika, za spregu sa kriminalom, a doveo ga je i u vezu sa smrću bogoslova Milića Blažanovića (18), koji se, prema zvaničnoj istrazi, razneo bombom u maju 1999. godine.

Lavina optužbi: Vladika Kačavenda

- Milić mi se poverio da ga je Kačavenda više puta silovao, a ja sam mu rekao da me vladika svakodnevno terao da mu podvodim decu iz osnovne škole. Svakodnevno su dolazili igumani manastira i dovodili bogoslove da opšte s njim i s drugim ljudima koji se tu skupljaju - ispričao je Bojan u emisiji Život priča na TV Prva.

Iako ovo nije prva ispovest i javno istupanje ovog Beograđanina sa najtežim optužbama na račun nekadašnjeg vladike tuzlanskog, njegovo reči šokirale su najširu javnost i otvorile niz pitanja. Između ostalog, šta su nadležni državni organi u BiH preduzeli povodom njegovih navoda i u kojoj je fazi istraga o nastradalom Miliću?

- Istraga je, nažalost, u nultoj fazi - kazao je rezignirano advokat Duško Tomić, koji je već godinama pravni zastupnik porodice stradalog mladića, kao i Bojana Jovanovića.

- Niko neće da se uhvati sa Kačavendom u koštac, jer je on zajedno sa SPC iznad države! Podneli smo krivičnu prijavu protiv Kačavende i Tužilaštvu BiH i Okružnom tužilaštvu u Bijeljinu i u Istočnom Sarajevu i Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci, ali niko ništa nije preduzeo. Sada nam preostaje samo da komisiji UN u Ženevi za borbu protiv torture podnesemo prijavu, jer je upravo sva prljavština o pedofiliji u Katoličkoj crkvi na taj način raskrinkana - kaže za "Vesti" advokat Tomić.

Osim što se nijedna pravosudna institucija nije pozabavila optužbama, nije istražena ni umešanost nekih drugih osoba, poput Nebojše Lazića zvanog Zenga. Njega je Bojan Jovanović imenovao kao plaćenog ubicu koji je trebalo da ga likvidira. Lazić danas važi za osobu izuzetno blisku predsedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Pismo oca Stefana

Advokat Tomić kaže da će uskoro objaviti original dva pisma koje je otac Stefan prosledio jednoj medicinskoj sestri i u kojima je ispovedio sve strahote koje su se dešavale iza zidina manastira Paprića, kada je stradao Milić Blažanović. Otac Stefan je na kraju pobegao iz manastira ne mogavši da istrpi sve nepodopštine vladike. Stefan i Bojan, u to vreme otac Serafim, u porti manastira su tajno sahranili ostatke tela nesrećnog mladića.

Slučajno ili ne, sa poslednjim javnim nastupom Bojana Jovanovića poklopila se i inicijativa Boračke organizacije u Bijeljini, kao i udruženja porodica poginulih, izbeglih i raseljenih lica da vladika Vasilije bude imenovan za novog mitropolita dabrobosanskog umesto nedavno preminulog mitropolita Nikolaja. Inicijativa je prosleđena patrijarhu srpskom Irineju, a u njoj se navodi da bi "Kačavendinim povratkom u vrh SPC-a došlo do procvata crkvenog života"!

"Vladika Vasilije je pre i u toku rata u najužim crkvenim krugovima važio kao jedan od najsposobnijih kandidata za patrijarha. Zašto ne bi bio mitropolit u Sarajevu? Svojim iskustvom udahnuo bi novu energiju u sveštenstvo i narod. Ne dozvolite da zbog frustracija neodgovornih pojedinaca, poznatih po svojoj bahatosti, u istoriji Crkve vaše patrijarhovanje bude upamćeno samo po seči knezova crkvenih", piše u pismu Boračke organizacije u Bijeljini upućeno, patrijarhu Irineju.

Penzionisan 2012. godine

Mediji su svojevremeno pisali da je Kačavenda sam tražio da bude penzionisan kada crkva više nije mogla da ignoriše optužbe na njegov račun, između ostalog i trojica đaka Cetinjske bogoslovije koji se se požalili da ih je vladika tuzlanski seksualno napastvovao i ucenjivao. Želja mu je uslišena u novembru 2012. godine.

Advokat Tomić kaže da su se majka, baba i deda stradalog Milića obraćali i patrijarhu Irineju, da je on obećao da će ih primiti, ali da do toga nikada nije došlo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online