Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2015.
18:52 >> 19:32h
Tanjug A

Orićeva odbrana traži hitnu obustavu postupka

Odbrana nekadašnjeg ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića zatražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom na to da mu se već sudilo za te zločine, preneli su bosanski mediji.

Fonet/AP
Da li će pravda konačno biti zadovoljena: Naser Orić

Orićevi advokati Vasvija Vidović i Džon Džons Jones zatražili su da predsednik Haškog suda imenuje posebni savet koje će narediti Sudu BiH da  trajno obustavi postupak protiv Orića  s obzirom na to da je 2008. godine u Hagu već pravosnažno oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Srebrenice.

Odbrana je istakla da mu se ne može dva puta suditi za isto delo.

Sud BiH je sredinom septembra ove godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Orićeva Odbrana navodi da je postupak protiv njihovog branjenika u vezi s istim vojnim aktivnostima koje su bile baza postupka pred Haškim sudom .

U predmetu u Hagu radilo se o operacijama muslimanskih naoružanih jedinica između maja 1992. i februara 1993. u Srebrenici i Bratuncu. Predmet pred Sudom BiH se tiče događaja u tim opštinama u drugoj polovini 1992. godine. Svi navodi nove optužnice se dovode u vezu s dešavanjima koje je Haško tužilaštvo razmatralo prije podizanja optužnice, navodi se u izvještaju advokata.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.
Odbrana je zatražila da se postupak okonča  po hitnom postupku .

Zbog postupka u BiH, Orić je pod merama zabrane koje mu onemogućavaju napuštanje Federacije BiH i nalažu redovno javljanje policiji. Te mere utiču na njegov privatni i poslovni život.

- Uz mogućnost da mu se dvaput sudi za isto delo, ove mere stvaraju nesigurnost u Orićevom životu, koja je trebala da bude zaustavljena oslobađajućom presudom u Hagu - navodi se u izveštaju.

Orić je prošlog meseca negirao krivicu i trenutno čeka početak suđenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online