Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
18:00
B. Simonović - Vesti A

Milo ne da vlast bez krvi

Veliki protest u Podgorici, najmasovniji otkako je Crna Gora postala nezavisna, ponovo je preksinoć okončan brutalnom akcijom policije. Pokazalo se Milo Đukanović, kako je uostalom danima ponavljao, ni ne pomišlja na povlačenje i stvaranje uslova za demokratske izbore, što je bio i ključni zahtev Demokratskog fronta i ostalih opozicionih partija i grupacija koje su im se pridružile u protestu.

Reuters
Poznati scenario: Policija (sa)čuvala Đukanovićev režim

To koliko god izgledalo grubo i zastrašujuće jasno govori da se Đukanović izgleda bez krvi neće povući s vlasti.

Sve se odigralo po scenariju koji je danima najavljivala policija, odnosno načelnik Centra bezbednosti Podgorica Jovica Rečević. Pokazalo se opravdanom bojazan organizatora skupa da bi i najmanji incident mogao biti varnica i povod za žestoku reakciju policije.

Preksinoć, tačno u predviđeno vreme, nešto posle 19 sati, reka demonstranata (policija kaže da ih je bilo do 6.000 a organizatori barem dvostruko više) zaputila se sa Trga Republike prema platou ispred zgrade parlamenta na obali Ribnice. Pri prolasku pored ambasade Albanije poletelo je nekoliko kamenica, ali se brzo sve smirilo.

Tri sata potom na improvizovanoj pokretnoj bini smenjivali su se govornici, uglavnom ponavljajući osnovne zahteve i pozivajući Đukanovića na ostavku i da omogući formiranje prelazne vlade. Pozivali su i demonstrante da sačuvaju mir i iskažu dostojanstveno svoje nagomilano nezadovoljstvo.

Smrdi na diktaturu

Po opštem uverenju, Đukanović ili je dobio mig iz Evropske unije i od Amerike za ovakvu reakciju prema demonstrantima (što je manje verovatno) ili to čini u paničnom strahu za svoj zaljuljani presto (što je mnogo izglednije) - a to smrdi na najdrastičniju diktaturu s potpuno neizvesnim ishodom.

Onda je negde oko 22 sata Predrag Bulatović, jedan od lidera opozicije, saopštio da je razgovarao sa predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i da mu je ovaj obećao da će omogućiti poslanicima opozicije da uđu u zgradu Skupštine, ali na sporedna vrata, te da je pristao na razgovor o formiranju prelazne vlade. Malo potom, Slaven Radunović, takođe jedan od lidera Demokratskog fronta je saopštio da se Krivokapić više ne javlja i poručio mu da će ga čekati samo 10 minuta i da potom organizator skupa više ne odgovara za moguće posledice i ponašanje demonstranata.

Nije prošlo ni 10 minuta, a iz uzavrele mase poletele su kamenice, baklje i petarde prema kordonu policije ispred parlamenta, a oboren je i deo pokretne ograde. U tome je prednjačila grupa mladića s kapuljačama i fantomkama na glavi za koje su organizatori danima ponavljali da se radi o provokatorima koje je među demonstrante ubacila policija.

Prijava za Mandića i Radunovića

Više državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da su opozicioni poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandrić i Slaven Radunović pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja i naložilo policiji da protiv njih podnese krivičnu prijavu i privede ih državnom tužiocu.

Istog časa je zagrmela prava kanonada dimnih bombi i suzavca, kao i plotuni gumenih metaka. To je trajalo gotovo ceo sat, iako već za nekoliko minuta na platou ispred parlamenta zbog ogromne koncentracije suzavca nije bilo nikoga osim policajaca sa gas-maskama.

Sve do iza ponoći trajao je pravi rat policije i grupica demonstranata, ne samo u centru grada, gde je polomljeno više izloga i opljačkana jedna zlatara, nego i u kvartovima udaljenima kilometrima od poprišta na nekadašnjoj Nemanjinoj obali. Najžešće je bilo u blizini stadiona Budućnosti i oko novog hrama Hrista vaskrsenja u drugom delu grada.

Suzavac i na novinare

Iako su nosili specijalne prsluke s jasnim i uočljivim oznakama novinari ni preksinoć nisu pošteđeni - policija je i na njih bacila suzavac, mada su stajali po strani i sa bezbedne udaljenosti posmatrali i pratili sukobe.

Građanima su se tek iza ponoći na vanrednoj pres konferenciji obratili ministar policije Raško Konjević i direktor uprave policije Slavko Stojanović. Oni su slavodobitnički odali priznanje i čestitali policiji na požrtvovanju i uspešnoj akciji odbrane ugroženog ustavnog poretka i državne i privatne imovine. Pri tom su svu odgovornost svalili na organizatore protesta i demonstrante poručivši da će ustavni poredak i mir braniti svim raspoloživim sredstvima ukoliko dođe do novih okupljanja i nemira.

Uz to, Konjević je ustvrdio da poslanicima opozicije preksinoć nije bio zabranjen ulaz u Skupštinu, čak i na glavna vrata, te da Ranko Krivokapić nije obećao nikome nikakav razgovor o prelaznoj vladi, kako su na protestu saopštili lideri opozicije.

Juče pre podne nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija ni od vlasti, ni od opozicije. Nisu potvrđene čak ni preksinoćne najave da bi se opozicija mogla ponovo okupiti, niti je saopšteno da li će vlast zabraniti takvo okupljanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online