Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2015.
19:11
Tanjug A

Hrvatski MUP: Slovenci, šta pričate? Od početka nudimo pomoć

Hrvatski MUP demantovao je tvrdnje slovenačkih vlasti da hrvatska policija migrante, koji prelaze u Sloveniju puštaju "kroz hladnu reku Sutlu", ističući da je Zagreb zbog talasa migranata prema slovenačkoj granici od početka Ljubljani nudio saradnju.

Reuters
Kao i uvek, tako i sada: Prebacuju "lopticu" (odgovornost) s jedne na drugu stranu

- Hrvatska je Sloveniji zbog nadolazećeg talasa migranata prema njihovoj granici od samog početka nudila saradnju i pomoć u vidu voza koji bi migrante prevozio direktno do Šentilja - navodi se u saopštenju koje je MUP Hrvatske danas po podne objavio na svom sajtu. 

Navedeni predlog, ukazuje se u saopštenju, slovenačka strana nije uvažila, "a činjenica da Slovenija migrante prihvata u premalom broju preko redovnih graničnih prelaza rezultirala je upravo opisanim: da migranti sami traže bilo kakav prelaz u Sloveniju", prenosi Hina.

Odgovarajući na optužbe da hrvatska policija pušta migrante na putu ka Sloveniji "kroz hladnu reku Sutlu" i "nehumano postupanje", MUP Hrvatske napominje da je takav način prelaska nepovoljan i nesiguran za migrante te ga hrvatska policija ni u kom slučaju nije i neće podsticati. 

- Upravo iz tog razloga Hrvatska se odlučila za organizovani prevoz vozovima i autobusima na svom području. Dolazak novog voza najavljen je slovenačkoj strani, a novinari su pozvani da prate iskrcavanje i prihvat migranata - ističe se u saopštenju i dodaje da su, takođe, neistinite tvrdnje da je tokom jučerašnjeg dana u Sloveniju iz Hrvatske ušlo više od 12 hiljada migranata.

Hrvatski MUP je ponovo apelovao na slovenačku stranu da "migrante, na njihovom putu, propuštaju u dovoljnom broju kako ne bi bili dovedeni u opasnost".

Slovenačke vlasti teško su optužile Hrvatsku da se nehumano odnosi prema izbeglicama tako što ih hrvatska policija ostavlja na mesta koja Slovenci ne nadziru, a tvrdnje su, kako prenose hrvatski mediji, dokumentovane na konferenciji za novinare snimcima termokamerom iz helikoptera.

- Pustili su ih da neorganizirano prelaze reku Sutlu. Nisu ih uputili na most, nego su to svetlosnim znakovima učinili helikopteri naše policije! Šalju ljude u neprikladnoj obući i odeći da prelaze hladnu Sutlu, a nas optužuju da smo neorganizovani - rekao je državni sekretar Boštjan Šefić, preneo je slovenački portal 24ur. On je rekao i da Hrvati stalno pričaju da su humani, a decu i starce bacaju u smrznutu vodu, te da će Ljubljana evropskom povereniku jasno preneti svoje stavove i zahteve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online