Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2015.
07:49
Ž. Marković - Vesti A

U zatvor za rušenje Srpske

Ako se sprovedu zaključci koje je na posebnoj sednici posvećenoj radu srpskih predstavnika u organima BiH usvojila Narodna skupština Republike Srpske, prenos nadležnosti sa Srpske na BiH postaće krivično delo!

facebook. com
Nezadovoljan zaključcima: Mladen Bosić

Naime, u jednom od zaključaka usvojenih na maratonskoj sednici, koja je trajala više od 14 sati, Vlada Srpske se obavezuje da u roku, ne dužem od 90 dana, dostavi parlamentu predlog izmena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašćeni prenos nadležnosti sa RS na nivo BiH, odnosno uzurpiranje nadležnosti Srpske od institucija BiH.

Zaključak je usvojen na predlog poslaničkih klubova vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP, a za vreme glasanja, poslanici opozicije kao i članovi bošnjačke koalicije Domovina su napustili sednicu. Poslanik NDP-a Dragan Čavić je zaključke ocenio kao jednu vrstu aparthejda i poprilično ljutito najavio vanparlamentarne vidove borbe protiv vlasti u RS.

- Ovi zaključci predstavljaju direktan udar na demokratske slobode - rekao je Čavić, ne obrazlažući za kakvim vidovima vanparlamentarne borbe će posegnuti.

Prema očekivanjima, zasedanje parlamenta pretvorilo se u političku sudnicu u kojoj se nisu birale reči da se protivnik optuži za izdaju, kriminal i afere.

Premijerka Željka Cvijanović i poslanici vladajuće koalicije optuživali su funkcionere Saveza za promene da delovanjem u Sarajevu, gde su vlast, ruše Srpsku. Iz SZP-a su kao odgovor pripremili 150 stavki koje, po njihovom mišljenju, dokazuju da je nadležnosti prenosio SNSD.

Parlamentu su se obratili i funkcioneri SDS-a u organima u Sarajevu, Mladen Bosić, Ognjen Tadić i Mirko Šarović, ali njihovo izlaganje nije promenilo stavove SNSD-a. Iz takve rasprave proistekao je i zaključak da isključivo institucije Republike Srpske mogu da zastupaju RS, čime se praktično osporava da su funkcioneri SZP-a u organima vlasti BiH predstavnici Srpske!

- Parlament zahteva od izabranih i imenovanih osoba sa teritorije Srpske u institucijama BiH da ostvaruju neposrednu komunikaciju s institucijama Srpske po svim pitanjima koja su predmet delovanja institucija BiH, a koja se tiču ustavnog položaja, nadležnosti, te političkih, ekonomskih i drugih interesa Srpske - navodi se u zaključcima.

Ništa od zajedništva

Sagovornici "Vesti" iz vladajućih i opozicionih stranaka u Srpskoj smatraju da je sednica bila poslednji udarac pokušajima da u RS dođe do svesrpskog jedinstva i zajedničkog nastupa vodećih političkih faktora na pitanjima važnim za Srpsku. U danima kada su dve najjače bošnjačke stranke (SDA i SBB) sklopile jaku koaliciju, dve najjače srpske partije (SNSD i SDS) nikada nisu bile udaljenije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online