Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.10.2015.
09:28
Tanjug A

Orić danas o zločinima nad Srbima

Ratni komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji se tereti za ratni zločin nad zarobljenim Srbima, trebalo bi da se danas izjasni o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovine.

wikipedia.org
Oni što mu dozvoliše da slobodno šeta po BiH, sad treba da mu sude

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignutu 27. avgusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Optužnica ih tereti da su počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Srbija ga tereti zločine

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Po međunarodoj poternici, koju su zbog te istrage raspisale srpske vlasti, Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna. Nakon što su i Srbija i BiH od Švajcarske zatražile njegovo izručenje, Orić je 26. juna predat u nadležnost bosansko-hercegovačkog državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu. Orić je od tada u BiH.

Iz Orićevog advokatskog tima navode da im je tužilac tek dostavio optužnicu i dokaze i da se vidi ko su svedoci optužbe, prenosi Radio televizija Republike Srpske."Ukoliko se izjasni da je kriv uslediće presuda, a ukoliko se izjasni da nije kriv onda će biti formirano Sudsko veće kojem će biti dostavljen predmet i pred kojim će se odvijati glavni sudski pretres i suđenje", potvrdila je Orićev advokat Lejla Čović.

Inače, početkom meseca Sud BiH ublažio je mere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cele Federacije BiH. Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji BiH i to u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom.

Na snazi su ostale mere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo nakon višemesečne istrage koja je sprovedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Orić je tokom rata u BiH bio zapovednik 28. divizije Armije BiH, koja je delovala na širem srebreničkom području. Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.10.2015. 10:08
Ma ne budite smijesni. Farsa za djeciji politicki zabavnik. Kakav sud kakvi bakraci. Za stotine zlocina koje je pocinio nad Srbima, on se tereti samo za tri ubistva, sto znaci da ce zbog nedostatka "dokaza" biti oslobodjen. To je definitivno jasno kao dan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online