Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.10.2015.
05:16
Đ. Barović - Vesti A

Bosna kolevka Islamske države

Događaji u Siriji, ali i celom Bliskom istoku, koji se javnosti predstavljaju kao istrajna borba protiv svetskog terorizma, odnosno narastajućeg islamskog radikalizma, nisu ništa više nego vešta maska američke spoljne politike koja sve svoje tajne operacije u islamskom svetu zasniva isključivo na regrutovanju mudžahedina.

Obeležja ID u Gornjoj Maoči: Selo kod Serbrenika smatra se utočištem islamskih radikalnih grupa

Ovo je ocena vodećih domaćih, ali i svetskih stručnjaka iz oblasti bezbednosti.

Oni za "Vesti" objašnjavaju da taj "proces" nije stao čak ni posle 11. septembra i upozoravaju da se politika koju sprovodi predsednik Barak Obama nimalo ne razlikuje od one koju je sprovodio Bil Klinton devedesetih godina prošlog veka.

- Regrutacija mudžahedina za tajne ratove odavno je integralni deo američke spoljne politike, a BiH i Kosovo su po mnogo čemu bili generalna proba za destabilizaciju Iraka, Libije, Sirije i Jemena - ističe profesor na Univerzitetu Otava Majkl Čošudovski.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, ocenjuje za "Vesti" da od vremena kada je Bil Klinton koristio "usluge" obaveštajnih službi i NATO-a, predstavljajući ih američkim diplomatskim merama na jednoj strani Mediterana, do danas, kada Obama koristi te iste mere na drugoj strani Mediterana, ništa se nije promenilo.

- Iste službe, a tu mislim na obaveštajni deo koji predvode CIA i NSA i vojnu silu, odnosno NATO, oslanjaju se na istu pešadiju, u stvari gomilu islamskih fanatika, koji predstavljaju izvore nestabilnosti i straha među vladama, narodima i državama - ocenjuje Galijašević.

Prema njegovim rečima, procesi u Sredozemlju su od starta bili potcenjen fenomen, ali je rat u Siriji, sa supersilama kao akterima, pokazao da je čitav taj region ušao u "potpuno neizvestan proces tranzicije, sa nesagledivim posledicama i apsolutno nemogućom procenom konačnog ishoda".

I za Darka Trifunovića, stručnog saradnika Instituta za bezbednosne studije, nema dileme da je jedan od ključnih stubova svih američkih tajnih operacija njihova povezanost sa radikalnim islamistima.

Izveštaj republikanaca kao dokaz

U analizi koja je nedavno objavljena na portalu Global riserč, Čošudovski, koji je direktor Centra za istraživanje globalizacije sa sedištem u Montrealu, ovu tvrdnju obrazlaže činjenicom da Obamina tajna podrška Islamskoj državi u Iraku i Siriji u svemu podseća na Klintonov podstrek militantnim islamskim bazama u BiH i na Kosovu.
Kao dokaz toj tvrdnji, autor se poziva na malo poznati kongresni izveštaj republikanaca iz 1997. godine, koji pokazuje da je američka administracija u vreme vladavine predsednika Bila Klintona podržala pretvaranje BiH u militantnu islamsku bazu i dovela do stvaranja takozvane militantne islamske mreže hiljada mudžahedina iz islamskog sveta.

- Više nije tajna da su osnivači Islamske države ljudi koji su bili u američkim zatvorima po Iraku, a valjda je jasno da ID nije mogla tako lako da osvaja čitave gradove u Siriji bez ozbiljne pomoći spolja. Dakle, svugde gde se podudaraju ciljevi, Amerika i islamisti deluju zajedno, a događaji u Bosni, a zatim i na Kosovu su zaista bili "generalna proba" za ono čega smo svedoci na Bliskom i Srednjem istoku, ali i u Zapadnoj Evropi - naglašava Trifunović.

Prema njegovim rečima, osnovni američki interes u ovom trenutku je sprečavanje daljeg jačanja uticaja Rusije, ali i Nemačke.

- Tajni pakt između Rusije i Nemačke u ovom trenutku je Amerikancima najveća opasnost po sopstvene interese i na svaki način će pokušati da im ne dozvole da ostvare primat od Atlantika do Pacifika. U tom svetlu treba posmatrati i krizu u Ukrajini, ekonomski krah Grčke, ali i migrantsku krizu. Ta kriza za cilj ima isključivo slabljenje nemačke ekonomije, ali i ekonomije onih zemalja koje je podržavaju. S druge strane, Rusija se uključila u sukobe u Siriji tek kada su islamisti došli na 30-ak kilometara od njihovih baza, a Americi ne odgovara upliv druge supersile na Bliskom istoku - objašnjava Trifunović.

Teroristi ubijali pod blagoslovom Vašingtona

Argumentujući svoje tvrdnje da je američka administracija odlično bila upoznata sa događajima u Bosni, Dževad Galijašević našim čitaocima predočava i tri ključna dokumenta koja to dokazuju.

- Način na koji su verske vođe organizovale skup u Zagrebu 1992, a zatim podatak da je većina verskih vođa Al Kaide i ID bila aktivna tokom i posle rata u Bosni, još tada je ukazivao na suštinu njihovog delovanja. Ali, i pored toga što je austrijska Savezna uprava za zaštitu ustavnog poretka otkrila i privela sve aktere trgovine oružje i teroristima, svi oni su oslobođeni, a istraga je obustavljena upravo zahvaljujući zahtevu američke administracije - poentira Galijašević.

U druga dva dokumenta, ovaj stručnjak predočava kompletne spiskove mudžahedina u BiH, ali i mudžahedine (sa brojevima telefona) koji su kasnije učestvovali u rušenju "bliznakinja" 11. septembra 2001.

Jedinstvena balkanska ćelija

Dževad Galijašević ističe da, kada je reč o delovanju Al Kaide na prostoru nekadašnje SFRJ, može se govoriti isključivo kao o "jedinstvenoj balkanskoj ćeliji".
- Ona ima svoje punktove u Makedoniji, Srbiji, a pogotovo u Raškoj oblasti i na Kosovu, Bosni i Hercegovini, ali i logističke centre na području Slovenije, Hrvatske. Međutim, ti punktovi se nalazi i u Italiji, Milanu, Ankoni, ali i u Beču kao i dalje najvažnijem evropskom centru terorističke strukture koja se izgradila u BiH - ističe Galijašević.

- Spisak vojnika mudžahedina, tek nakon što se rat u BiH završio, svedoči da su Amerikanci znali i njihove lažne i stvarne identitete. Ta formacija je posle, sa znanjem američke vlade, ubijala na Kosovu, organizovala klanja po Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji. Na kraju, ta struktura je korišćena 11. septembra za napad na Svetski trgovinski centar i zastrašivanje američkog naroda kako bi podržali svoju vladu u nastavku tih istih političkih, obaveštajnih i vojnih operacija - naglašava Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online