Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 06.10.2015.
04:51
Ž. Marković - Vesti A

Vučić navukao bes Bošnjaka

Izjavom da najavljena koalicija SDA Bakira Izetbegovića i SBB Fahrudina Radončića, dve najjače bošnjačke stranke u Sarajevu, ponovo vodi ka nacionalnim homogenizacijama, premijer Srbije Aleksandar Vučić navukao je na sebe bes najuticajnijeg bošnjačkog lista "Dnevnog avaza", koji ga je proteklih dana žestoko kritikovao!

Tanjug
Strasti opet uzavrele: Aleksandar Vučić i Bakir izetbegović

"Avaz" navodi da se Vučić, ničim izazvan, bespotrebno meša u unutarbošnjačka pitanja, a zbog izjave date prošle nedelje u Strazburu "Avaz" je svrstao srpskog premijera u kategoriju "protivnika bošnjačkog jedinstva".

Podsetimo, Vučić je prošle nedelje u Strazburu, povodom referenduma u Republici Srpskoj, rekao da mora da se razgovara sa svima u Srpskoj, a naročito njenim predsednikom Miloradom Dodikom. On je dodao da "postoje političke tenzije i problemi jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u Republici Srpskoj".

- To će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što ne smatram naročito dobrim - rekao je Vučić.

Ova izjava dočekana je na nož u "Avazu" koji je, da podsetimo, osnovao upravo Fahrudin Radončić! U "analizi" objavljenoj u ovom listu navodi se da "Beograd očigledno vidi problem u činjenici da su u Sarajevu prestali da se svađaju". Inače, Izetbegović i Radončić, dojučerašnji ogorčeni politički neprijatelji, pre desetak dana zakopali su ratne sekire i otvorili prostor za koaliciju.

- Moguće je da Vučiću smeta i činjenica da bi, umesto njega, i Bošnjaci uskoro mogli dobiti snažnog reformskog lidera na Balkanu. To bi umnogome moglo da popravi položaj Bošnjaka, čiji se politički faktor poslednjih godina pretvorio u pukog posmatrača. S druge strane, saradnjom SDA i SBB, odnosno snažnim istupanjem Fahrudina Radončića na političku scenu, i Vučićev prostor za direktno ili posredno optuživanje Bošnjaka za terorizam i zaostajanje u regiji bitno se smanjuje - navedeno je u "Avazu".

Pešić: Miloševića se nije odrekao

U jučerašnjem izdanju "Dnevnog avaza" celi slučaj komentarisala je i Vesna Pešić, koja je rekla da sve to govori da je "projekat velike Srbije i dalje živ i ogleda se kroz Republiku Srpsku". Ona je navela i da se "Vučić nikada nije odrekao Miloševićeve politike".

Dan kasnije ovaj list objavio je reagovanja brojnih intelektualaca iz Federacije BiH. Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, poznat po rigidnim stavovima prema Republici Srpskoj, izjavio je da "Vučićeva izjava pokazuje da njemu ne odgovara bošnjačko jedinstvo".

- Ako se bošnjački politički faktor pojavi kao ujedinjen na političkoj sceni, onda nema više priče o srpskom uticaju u BiH, nema više priče o "velikoj Srbiji" i o otcepljenju entiteta RS. I tu je problem za Srbiju, jer Vučiću odgovara da se Bošnjaci fragmentiraju na 15 političkih stranaka i da te stranke nemaju nikakve moći odlučivanja - rekao je Lavić.

Dlaku menja, ali ćud nikada

Predsednik Veća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović izjavio je da Vučićeva izjava pokazuje da "vuk dlaku menja, ali ćud nikada", dok je Šaćir Filandra, dekan sarajevskog Pravnog fakulteta, ocenio da Vučićeva analiza nije tačna.
- SBB i SDA su stranke narodnjačke orijentacije, a u opoziciji nam ostaje jaka leva opcija. Stoga ne dolazi do nekog posebnog političkog jedinstva. Ne radi se, dakle, o specijalnoj nacionalnoj homogenizaciji - naveo je Filandra.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.10.2015. 06:53
Jednopolarni svet je umro. To je danas rekao ministar spoljnih poslova Rusije. To je saopštio mirno i oštro, bez nekog velikog uvijanja. Nije pokazao nikakvu grimasu na licu i nikakva osećanja. Ta osobina Sergeja Lavrova izluđuje krstaše. Ali, Lavrov je prošao njihove najbolje škole i njihove jezuitske obuke. Nema osećanja prema onima koji su decenijama zlostavljali države i narode. Iz dana u dan prisustvujemo buđenju novog sveta. Ruši se jedan svet, koji nas je doveo do razarajuće planetarne krize. Vols Strit više ne može da upravlja finansijama sveta. Bela kuća više ne može da vodi svetsku politiku. Pentagon više ne može da kaubojski napada države i kažnjava narode. Monopoli više nisu mogući u probuđenom delu čovečanstva. Amerika mora sa time da se pomiri. Boleće je mnogo ti novi odnosi, jer više nije svetski policajac, izgubiće sve privilegije koje je do sada imala, ali nema više izbora. Što se pre bude prilagodila tom novom stanju, to će bolje biti za nju. Bilo je krajnje vreme da se to dogodi. Sada će sve biti mnogo lakše. A Srbija? Da li Srbija razume šta se u svetu dešava? Zaluđeni i slepi Vođa nas vodi u ponor. On ne razume šta se dešava u svetu. Vodi nas suprotno svetskim tendencijama. Moramo da ga pobedimo na predstojećim izborima. To je jedini način da se spasimo. Sada je važno da svi širimo vest da je jednopolarni svet umro. Neka naš narod to što pre sazna. Ne sme narod da živi u neznanju i zabludi. Ne sme Aca Dramoser i njegova plagijatska grupa da obmanjuje Srbiju. Jednopolarni svet je umro. Radujemo se buđenju novog sveta. Srbiji je mesto u tom novom svetu.
Utorak 06.10.2015. 15:03
Ma ispravite grešku od letos, kad vam sledeći put dođe.
Utorak 06.10.2015. 13:39
lju,bio je bakirovu''ruku pomirenja''usred Beograda u pratnji tamburaša,sad nek se jeebe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online