Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.08.2015.
03:23
D. Lj. J. - Vesti A

Gnev u Makedoniji zbog izostanka pomoći: Evropo, gde ti je ljudskost!

U neposrednoj blizini granične linije sa Grčkom, na površini od 1.000 kvadrata nekadašnje seoske zadruge van Đevđelije, postavljeni su šatori i montažni objekti koji će biti u sklopu prihvatnog centra za migranate koji ulaze u Makedoniju.

Tanjug

Objekat kampa, u čije podizanje je sa mehanizacijom uključena i vojska, u fazi je izgradnje, a on će, prema rečima ministra odbrane Zorana Jolevskog, koji je posetio migrante na granici sa Grčkom, moći da primi najviše do 4.000 izbeglica.

- Mogao sam da se uverim da je organizacija dobra i da se prihvat migranata odvija prema planovima. Vlada Makedonije pravi sve što je u njenoj moći da prihvati i pomogne ovim ljudima sa sredstvima koja su im na raspolaganju. Nadam se da će se napraviti zajednička strategija na evropkom nivou, jer ovo je izazov za ceo kontinent - rekao je ministar Jolevski.

Akademik Katica Ćulavkova je bila još oštrija. Ona je javno postavila pitanje zašto zapadnoevropske države ne naprave kampove za azilante u svojim državama, izražavajući strahovanje da će Makedonija uskoro postati kamp, a ne tranzitna zona za migrante.

- Zemlje članice EU podižu zidove pred izbeglicama, postavljaju satelite za kontrolu granica, jačaju bezbednosne mere, ne biraju sredstva da spreče ovaj talas, znači nemaju nameru da prime azilante. Koja im je onda namera, nije teško da se pretpostavi. Demografski inžinjering, stvaranje haosa da bi se napravio novi "red" u skladu sa njihovim geostrateškim interesima (teritorija, ljudski resursi, energensi, voda za piće, kulturno i prirodno bogatstvo ), nova "balkanizacija", redizajniranje država... Hvataju nas na osećanje ljudskosti oni koji ne pokazuju ni "lj" od ljudskosti! Samo svoj interes gledaju. Kod njih je sve interes, a kod nas zabluda do zablude. Stranični efekat u Makedoniji će biti defokusiranje od unutrašnje politike i institucionalne krize - veli akademik Ćulavkova.

Dolazi novi talas

Za razliku od prethodnih dana, na grčko-makedonskoj granici i železničkoj stanici u Đevđeliji juče je bilo relativno mirno. Nije bilo većih gužvi jer su gotovo svi migranti vozovima, autobusima, kombijima i taksi vozilima prebačeni do Tabanovaca, a veći broj njih su već stigli u Srbiju. Na kriznim tačkama duž granice i u samoj Đevđeliji smanjeno je i prisustvo policije, ali strahovanja i dalje postoje jer se iz Grčke očekuje novi veliki talas od nekoliko hiljada izbeglica.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 07:16
Европо где ти је људскост ??? ЕУ нема душу то су фашиисти.За време Другог светског рата фашиисти су стрељали 100 Срба за једног фашиисту.ЕУ зна само за пљачку,крв,револуције,дрогу,секте....ЕУ је изазвала ове избеглице својим ратовима.ЕУ вади душу свим државама југоисточне Европе.Војислав Шешељ и Слободан Милошевић су 2000.год. били против уласка Србије у ЕУ и НАТО али народ је гласао за ДОС који су желели Србију у ЕУ и НАТО .
Utorak 25.08.2015. 09:58
Slovaci su jaki kazu da samo primaju hriscane i mislim da srbija ne bi trebala da postavlja zid na granici
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online