Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.08.2015.
03:39
B. Simonović - Vesti A

Ubica sam sebi podigao vešala

Pedesetsedmogodišnji Sabit Bitko Hukić iz bjelopoljskog sela Rosulja, čovek koji je zbog više zločina i teških krivičnih dela u tamnici proveo više od 30 godina, sada preti da će ponovo počiniti neki zločin ili dići ruku i na sebe, ukoliko mu država ne pomogne i omogući da normalno živi na slobodi. Hukić se pre nešto više od godinu dana našao na slobodi.

glhscrucible.wikispaces.com
Habit bi ponovo u zatvor (Foto: Ilustracija)

Kako piše podgorički "Dan", živi sam bez igde ikoga u pustoj i oronuloj roditeljskoj kući i nije, kaže, u stanju da obezbedi ni najosnovnije uslove za život:

- Ova država neće da okrene glavu na bivšeg robijaša. Ja sam odležao svoje za ono što sam uradio, a sada sam ostavljen na milost i nemilost, da umrem od gladi u ovoj bedi...

Hukić tvrdi da je nebrigom državne birokratije u zatvoru nezakonito ostao godinu i po duže i sada traži za to pravičnu nadoknadu. Ukoliko se država na to ogluši, njemu, veli, predstoje samo dve mogućnosti:

- Razmišljao sam šta dalje. Da nekog ubijem pa opet u zatvor gde imam redovno da jedem, ili da sam sebi prekratim život. Za sada sam bliži ovom drugom izboru, a sada je sve u rukama države - kaže Hukić, koji je na terasi ispred kuće već pripremio vešala na kojima će skončati, a malo dalje u dvorištu je iskopao i raku, da ga tu sahrane, da država nema glavobolje ni oko njega mrtvog kad se nije postarala o njemu dok je bio živ.

Sabit Hukić, koji je završio zanat za dizaličara i ložača parnih kotlova, prvi zločin je počinio pre više od trideset godina u Dubrovniku i zbog ubistva odležao pet godina na Golom otoku. Potom je zbog ranjavanja jednog mladića dospeo na dvogodišnju robiju u Spuški zatvor, odakle je uspeo da pobegne. Kad se ponovo našao iza brave, pored drugih krivičnih dela koja je u međuvremenu počinio, zahvaljujući poligrafskom ispitivanju, utvrđeno je da je on svojevremeno na podmukao i svirep način ubio i opljačkao i bjelopoljskog taksistu Radivoja Šušu, pa je dobio novih dvadeset godina robije.

Kako je on rodom iz Sjenice, dakle, državljanin Srbije, smešten je na izdržavanje kazne u zatvor u Nišu. Tamo je, međutim, počinio novi zločin. U svađi sa jednim zatvorenikom iz Novog Pazara potegao je metalnu šipku i udario ga po glavi. Povreda je bila smrtonosna, a Hukiću je sledio "dodatak" zatvorske kazne.

Iako živi u Bijelom Polju, Hukić je državljanin Srbije pošto je rođen u Sjenici. Sada, kaže, nema nikakvih ličnih dokumenata niti sredstava da ih može pribaviti, a naknadom za navodno nezakonito prekomerno zadržavanje u zatvoru, pored ostalih, rešio bi i taj problem. Ministarstvo pravde do sada nije reagovalo na zahtev Huća, a on preti da neće dugo čekati niti dozvoliti da umre od gladi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online