Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 18.08.2015.
17:08
Tanjug A

"Ako je odluka o ćirilici suprotna Ustavu, biće obustavljena"

Nakon što je Gradsko veće Vukovara odlučilo da izopšti ćirilicu sa naziva javnih institucija u tom gradu, iz Ministarstva uprave, na čijem čelu je ministar Arsen Bauk, kažu da će, ako se proceni da je tom odlukom povređen Ustav ili drugi akt koji se tiče prava manjina, njegova primena biti obustavljena u roku od osam dana.

Fonet
Sramna odluka: Ćirilica u Vukovaru nije poželjna

Kako je rečeno u Ministarstvu uprave, oni još nisu dobili obaveštenje Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara. Isto obaveštenje, kažu, Veće treba da uputi gradonačelniku i Savetu za nacionalne manjine.
 

- Ministarstvo uprave, ako oceni da je opšti akt ili neka njegova odredba protivan Ustavu, ovomu Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustaviće, u roku od osam dana, njegovu primenu - navode iz tog ministarstva.

Čekaju obaveštenje Veća srpske nacionalne manjine

Objašnjavaju da odluku Ministarstva uprave o obustavi primene opšteg akta sa predlogom za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti prosleđuje Vladi Hrvatske i o tome obaveštava Grad Vukovar.

Obustava od primene opšteg akta prestaje, kažu, ako Vlada Hrvatske ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana prijema odluke Ministarstva uprave o obustavi.

Ministarstvo uprave smatra da bi davanje odgovora na pitanje da li je bilo eventualnih kršenja ustavnih prava u ovom trenutku moglo narušiti verodostojanost samog postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti.

- Ministarstvo uprave je već donosilo odluke o obustavi pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara i vlada, a nakon toga i Ustavni sud su potvrdili tu odluku ministarstva. Napominemo da odluka Gradskog veća nije niti stupila na snagu.

U Ministarstvu uprave smatraju da samom odlukom tela lokalne samouprave nije prekršen predpristupni sporazum koji je Hrvatska potpisala sa EU, te da je o povredama koje bi mogle nastati postupanjem u sprovođenju nadzora državnih institucija prerano govoriti.

Izborna kampanja, ili ne?

U resoru uprave ne žele da komentarišu da li je odluka Gradskog veća Vukovara jedan od koraka u okviru predizborne kampanje koja u Hrvatskoj uveliko traje iako dan izbora nije određen.

- Ministarstvo, kao telo izvršne vlasti, suzdržava se od komentarisanja dnevnopolitičkih događaja, a posebno u kontekstu predizbornih aktivnosti. Predlažemo da na ovo pitanje potražite odgovor od političkih stranaka - navodi se u pisanom odgovoru.

U Ministarstvu smatraju da poštovanje prava nacionalnih manjina doprinosi boljitku međusobnih odnosa, nezavisno od toga da li se radi o položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ili hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Upitani da li je ministar Bauk o odluci Gradskog veća Vukovara o ćirilici razgovarao sa premijerom Zoranom Milanović, iz Ministarstva kažu:

- U postupak nadzora ustavnosti i zakonitosti Vlada Republike Hrvatske uključuje se nakon eventualne odluke ministra uprave.

Agencija Hina javila je ranije da će se Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru verovatno u sredu žaliti Ministarstvu uprave na izmene gradskog Statuta.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.08.2015. 17:43
Kad se bolje pogleda, Hrvati su i sa transparentima (ne)pismeni...Bуковар se pise sa "У" a ne sa "Y". lol
Utorak 18.08.2015. 17:25
Kod Hrvata sve nesto obrnuto, prvo se nasilno menja i primenjuje pa se onda odluke procenjuju. :D))) E da su to mogli i posle ulaska u EU ali *ebi ga, zinulo *upe za kulturom i civilizacijom. Barem ce vam migranti povecati vidljivu ulogu u EU-solidarnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online