Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.08.2015.
17:36
Tanjug A

"Hrvatsko zveckanje oružjem ne gradi mir"

Nevladina organizacija Centar za mirovne studije (CMS) izrazila je danas, povodom vojne parade u Zagrebu, žaljenje što predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović nisu bili spremni da pokažu drugo lice države i zaustave "paradiranje" tenkova ulicama prestonice.

wikimedia.org/Suradnik13
Paradiranje ulicama Zagreba ne doprinosi miru

Centar poziva institucije, prvenstveno političke aktere, da preuzmu odgovornost i ne manipulišu građanima kako bi ostvarili političke bodove, prenosi agencija Hina. Nakon izazvanih podela i skandala, ukazuje CMS, kao najznačajniji uspeh ove manifestacije pokazala se njena očita ispraznost.

- Zveckanje oružjem nije način za premošćavanje prepreka koje su nam na put stavljene 90-ih godina, a koje ne obećavaju ni skori početak slavljenja mira umesto rata - ističe u saopštenju CMS.

Gradeći mir, poručuju, rekonstruiše se društvo koje je predugo bilo okovano militarističkim frazama i čini se sigurnim za svakog pojedinca.

Aktivisti Centra primećuju i da je neverovatna simbolika to što će vojska koračati ulicama koje su dobile nazive po gradovima koji su teško stradali u prošlim ratovima - Vukovar i Sarajevo, ocenjujući da je ponovna simbolička militarizacija upravo tih ulica krajnje neprikladna, bez obzira na to što se radilo o vojsci koja je branila grad.

CMS smatra da se Oluja treba obeležiti, ali ne vojnom paradom niti ignorisanjem civilnih žrtava rata, već stvaranjem pluralizma i međusobnog uvažavanja i navode da su u proteklih nekoliko dana primili mnogo poruka građana - od pretećih do podržavajucjih.

Postavljaju i pitanje kako je moguće da u državi i dalje žive ljudi koji antiratne i mrovne poruke čuju kao pretnju i na nju reguju govorom mržnje i novim pretnjama.

Centar, takođe, ocenjuje i da je debata koja je razvijena oko vojne parade povodom godišnjice Oluje pokazala koliko Hrvatskoj nedostaje politika suočavanja s prošlošću.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.08.2015. 20:49
Slavi danas i 13000 srba koji su na popisu hrvatskih branitelja jer nisu rušili balvane i kamenja i razarali svoju zemlju u kojoj žive nego su je branili od bolesnog velikosrpskog agresora. 800 srba je za svoju domovinu hrvatsku položilo život i neka im je viječna slava i hvala!!!
Utorak 04.08.2015. 21:03
Упорно нас "мире" они који су оних година здушно радили на растурању суверене државе ? Сад кад смо избушени њиховим банкама и мега-маркетима сад је важно да се "мир" очува по сваку цену ? пих...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online