Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.08.2015.
01:13
D. Dekić - Vesti A

Zabranili počast žrtvama "Oluje"

Različiti aršini Sarajeva prema žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, izazvali su novi skandal regionalnih razmera. Tamošnje kantonalne vlasti povukle su sraman potez zabranivši da se u Sarajevu, povodom 20 godina od vojne operacije "Oluja", održi skup sećanja na srpske žrtve najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Spremni za intervenciju: Policija zabranila skup

Posle pompeznog pomena povodom dve decenije Srebrenice, zabran je stavljen na prvi ovakav pokušaj u Federaciji BiH. To je izazvalo veliki revolt nevladinih organizacija koje su sa organizacijama iz Hrvatske planirale da danas u centru Sarajeva i Zagreba odaju počast srpskim stradalnicima "Oluje".

Ali očito da tamo nikog nije briga za srpske žrtve, jer se niko u Sarajevu ne obazire čak ni na činjenicu da je 1995. gotovo 30.000 Srba iz Hrvatske prebeglo u Republiku Srpsku, odnosno BIH. MUP sarajevskog Kantona nije dozvolio Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) planirano okupljanje ispred Ambasade Hrvatske, što su organizatori doživeli kao "dokaz solidarisanja sa hrvatskom politikom diskriminacije i veličanja odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom".

Leci protiv vojne parade

U Zagrebu, skup sećanja na srpske žrtve "Oluje", danas na Trgu Bana Jelačića zajednički organizuju zagrebački Centar za žene žrtve rata ROSA i Ženska mreža Hrvatske, u saradnji sa UDIK-om, Srpskim demokratskim forumom i zagrebačkim Udruženjem slobodarskih aktivista. Aktivisti građanske inicijative Centar za mirovne studije su hrvatskim ministrima i građanima delili letke i proglas "Rat je gotov", kojim su izrazili protivljenje vojnoj paradi.

- To je najstrašnija slika koju smo mogli da pošaljemo iz Sarajeva - saopštili su organizatori obeležavanja godišnjice zloglasne hrvatske vojne akcije.

U toj NVO, uz podsećanje da je u "Oluji" poginulo i nestalo 1.853 osobe, a proterano više od 220.000, kažu da je cilj bio da ukažu na zločine i državno organizovano poricanje tih zločina. Oštro osuđuju zabranu mirnog skupa podsećanja na zločine hrvatske vojske prema srpskom stanovništvu koje "Hrvatska danas s ponosom slavi".

Pismo Kolindi

"Uprkos zabrani uputićemo pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje imaće dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali shvatanje hrvatskog poimanja Zapadnog Balkana na putu ka EU", navodi se u saopštenju UDIK.

Odluku sarajevskih vlasti osudio je srpski ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je rekao da Srbi imaju pravo da žale za sunarodnicima koji su četiri dana ubijani i trajno proterani.

- To je beleg sramote za vlasti u Sarajevu, kao i za svaku vlast koja nije u stanju da spusti glavu pred tuđom patnjom - kazao je Vulin.

On je istakao da je premijer Aleksandar Vučić prešao preko pokušaja ubistva u Srebrenici, a da kantonalne vlasti u Sarajevu ne mogu da prihvate da Srbi imaju pravo da jedan dan u godini "plaču nad svojim sunarodnicima".

- Mi umemo da progutamo tešku i ružnu reč, da okrenemo glavu i prihvatimo da zarad dobrosusedskih odnosa nekad i ne kažemo sve što mislimo, ali ovo nije način da se Srbiji vrati za njeno strpljenje i posvećenost - poručio je Vulin, naglasivši da bez istine nema pomirenja niti dobrosusedskih odnosa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.08.2015. 01:30
u Bosni se ne razume ni jedan drugi jezik do jezik mržnje....jednostavno nas ne vole...Ukratko rečeno iz Srbije je u 19.veku proterano nekoliko miliona stanovnika koji su primili islam.Danas u Turskoj živi 8 miliona Turaka koji sa ponosom kažu da su poreklom Srbi.Jedan deo tih muslimana nije hteo da se seli u Tursku,pa su naseljena područja Bjeljine,Goražda,Srebrenice..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online