Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.07.2015.
19:34
Tanjug A

Kada će (i da li će) biti kažnjeni zločini počinjeni u "Oluji"?

Hrvatsko pravosuđe je za zločine počinjene u operaciji "Oluja" podiglo tri optužnice, a pravosnažno je osuđen samo Božo Bačelić za zločine u Prokljanu i Mandićima, ukazali su učesnici skupa koji je u Zagrebu organizovalo Srpsko narodno veće (SNV) i još nekoliko organizacija.

A. Čukić
Mnogo je pitanja bez odgovora: Milorad Pupovac

- Zašto nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, kada su tadašnji predsednik Ivo Josipović i aktuelni premijer Milanović kazali da će se suđenje onima koji su počinili zločine u "Oluji" nastaviti u Hrvatskoj, nije učinjeno ništa? - upitao je predsednik SNV Milorad Pupovac.

Konstatujući da u poslednje tri godine u hrvatskom društvu ponovo jača neprijateljstvo prema Srbima, on je postavio pitanje na temelju kojih racionalnih argumenata je ponovo pokrenuta kampanja protiv "ono malo Srba koji su ostali u Hrvatskoj i koji čine sve za njenu dobrobit", saopštio je SNV.

- Zašto se u Hrvatskoj vodi kampanja kojom se žele rasvetliti zločini počinjeni nakon Drugog svetskog rata, a nema snage da se isto uradi i sa zločinima počinjenim u ratu koji se vodio od 1991. do 1995, a posebno u "Oluji"? - zapitao je on.

Pupovac pita i zašto Hrvatska nema snage da se suoči s činjenicom o tolikom broju ubijenih nedužnih, starih i nemoćnih, da su tolika naselja popaljena i razrušena i da je preko 200.000 ljudi moralo otići, a da im pri tom nije omogućeno da se vrate na način kojim je to omogućeno građanima na drugim prostorima bivše Jugoslavije.

I dalje se ne zna tačan broj ubijenih i nestalih u Hrvatskoj

Vesna Teršelič, direktorka Centra za suočavanje s prošlošću  Dokumenti, podsetila je da hrvatske institucije nisu okončale prikupljanje podataka o svim ubijenima i nestalima tokom poslednjeg rata. U tom kontekstu, ona je podsetila na podatke Hrvatskog Helsinškog odbora koji govore da je u "Oluji" i neposredno nakon nje ubijeno 667 civila, a pozvala se i na podatke UNHCR-a prema kojima je tokom i nakon te akcije iz Hrvatske izbeglo više od 200.000 Srba.

- U Hrvatsku se ukupno vratilo 133.705 osoba srpske nacionalnosti, a od tog broja je njih 48 odsto tu nastavilo da živi. Veliki broj povratnika je u međuvremenu preminuo - rekla je ona i podsetila da je tokom suđenja Gotovini i drugima utvrđeno da su u "Oluji" kršeni zakoni i običaji ratovanja, da su vršena ubijanja i progoni s ciljem krajnjeg uklanjanja Srba iz Krajine.

Na skupu u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu danas je predstavljen interaktivni narativ "Oluja u Hagu", a reč je o prikazu ključnih činjenica, argumenata i dokaza optužbe i odbrane iznesenih tokom suđenja pred Haškim tribunalom u predmetu Gotovina i drugi. Uz to, predstavljen je i niz aktivnosti koje SNV i Dokumenta organizuju povodom sećanja na sve nestale i ubijene tokom i nakon akcije "Oluja". Interaktivni narativ je predstavljen u organizaciji SNV, SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu i Centra za suočavanje s prošlošću Dokumenti, zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online