Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 16.07.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Ponovo hoće da Bosna gori

Potpaljivanje srebreničkog fitilja napadom na srpskog premijera Aleksandra Vučića ne samo da je potvrdilo da se upaljač nalazi u rukama Zapada, već i da je BiH dve decenije od okončanja sukoba i dalje zemlja straha i mržnje. Negativna osećanja raspirivana danima uoči 11. jula britanskom rezolucijom o Srebrenici, kulminirala su divljačkim napadom na Vučića, što je u javnosti okarakterisano kao "guranje u nove sukobe".

Reuters
Jahači Apokalipse: Bil Klinton i Madlen Olbrajt u Potočarima

Zapadni Balkan, prema rečima nekadašnjeg jugoslovenskog šefa diplomatije Živadina Jovanovića, nestabilan je od vremena razbijanja Jugoslavije.

On je čvrsto uveren da iza napada na srpskog premijera ne stoji načelnik Srebrenice, niti Bakir Izetbegović ili neko drugi iz Sarajeva, već oni koji dve decenije podgrevaju poništenje Dejtona i unitarnu BiH, a to su "naši najbliži prijatelji sa Zapada".

Cilj ukidanje RS

- Još s rasturanjem SFRJ potpaljen je fitilj balkanskog bureta baruta. Od tada se ne gasi već oscilira u formi "kontrolisane destabilizacije". Tako i danas na ovim prostorima ništa ozbiljnije ne može da se desi bez globalnog odmeravanja i razračunavanja - objašnjava Jovanović za "Vesti".

On ističe da i pored gomile oružja u Srebrenici, nije ispaljen metak, već se upozorenje dogodilo "na hladno". Zato pokušaj atentata na predsednika Vlade Srbije nije spontana reakcija, već zapadno omekšavanje Srbije i opomena srpskom državnom vrhu.

- Oni neće Beogradu da kažu direktno šta hoće, već to čine zakulisno. Smeta im što Srbija sporo prihvata formalno priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i otežava globalne planove Zapada. Nezadovoljni su što Beograd šuruje s Rusijom i ne prihvata da uvede sankcije Moskvi. Žele i da ukinu Srpsku, a svesni su da to ne treba raditi direktno, već da im u tome niko ne može pomoći više od same Srbije - kazao je Jovanović.

Slabost Beograda

Urednik "Geopolitike" Slobodan Erić ukazuje da je politika velikih sila da prostor Balkana drže pod tenzijom. On dodaje da je Srbija učinila od 5. oktobra 2000. ogromne ustupke na štetu svojih nacionalnih interesa, a Zapad konstruktivnost Beograda ne tumači kao partnerstvo, već kao znak slabosti, i ispostavlja nove zahteve.

- Podgrevanje srpsko-bošnjačkog sukoba je opasno, kao i projekat velike Albanije - tumači za "Vesti" Erić kako Zapad uvek drži krizna žarišta koja može da aktivira i dodaje da je dolazak migranata na Balkan u okviru velike organizovane seobe naroda takođe geopolitička igra.

Osvrnuvši se na događaje u Potočarima, novinar i književnik Pero Simić je ocenio da su nažalost mržnja, primitivizam i ostrašćeni verski fanatizam s pokličima "Alah je najveći" dominirali u srcu Evrope. Pokušaj kamenovanja, odnosno ubistva Vučića, povici i mržnja primitivne rulje koja je tražila krv i smrt premijera, prema njegovim rečima, ne treba da budu iznenađenje, barem za one koji su čitali nobelovca Ivu Andrića.

- Sve piše kod Andrića u delu "Pisma iz 1920.", koje bi se moglo imenovati i kao "Pisma iz 1992." ili 2015. Jer ništa se nije promenilo od tadašnjih Andrićevih utisaka - naveo je Simić u kolumni za "Iskru", elektronske novine Andrićgrada. On ističe da je Andrić jasno rekao kako je "Bosna zemlja mržnje i straha".

Pravo Srpske na referendum

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je ustavno pravo tog entiteta i parlamenta Srpske da raspravlja i odlučuje o raspisivanju referenduma.

- Tražimo poštovanje Dejtonskog ustava i razgraničenje nadležnosti. Ima osporavanja prava da RS ide na referendum o pravosuđu, jer to navodno može samo BiH. Pa, referendum jeste isključivo pravo entiteta i niti je dato, niti pripada BiH. Nego baš kao u SAD pripada državama članicama, a nikako tamošnjim federalnim vlastima - istakao je Dodik.

Predsedništvo BiH dolazi u Beograd

Pozivu premijera Aleksandra Vučića trojnom Predsedništvu BiH da poseti Beograd prvi se odazvao srpski član Mladen Ivanić, a juče je stigao i pozitivan odgovor od celog Predsedništva. Oni će biti gosti u Beogradu sledeće sedmice. Pero Simić kaže da se on ne bi žurio što se tiče Vučićeve pružene ruke.

- Neka Izetbegović sada prvi pruži ruku. Zašto? Da vidimo da li je Andrić u pravu - poručio je Simić zapitavši šta se sve moglo desiti da nije bilo policije Srpske i njenih specijalaca koji su evakuisali Vučića.

Zurof: Nema genocida u Srebrenici

Ono što se dogodilo Srebrenici 1995. nije bio genocid, kaže direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, upozorivši da postoji zloupotreba u korišćenje tog termina. - To nije bio genocid pošto su srpske snage oslobodile žene i decu i nisu ih ubile. Žrtve nisu zaboravljene, ali su one postale igračke u rukama političara. Meni je velika ironija na toj ceremoniji bilo prisustvo Bila Klintona, koji je odbio da okarakteriše ubistva u Ruandi kao genocid, odnosno nije želeo da obaveže SAD da preduzmu nešto - rekao je Zurof.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.07.2015. 18:27
Помислио сам колико је пропаганда САД, Британије и Немачке плитка и зла. Па управо је помирење Београда и Будимпеште, у коме велике силе не играју улогу, где учествују председници двеју држава и научне и културне установе два народа модел који већ деценијама као помирење другим народима БиХ и Хрватске нуде Српска и Србија.Разлика између злочина који су мађарски фаш/исти учинили Србима и оних које су југословенски (не само српски) комунисти учинили Мађарима теже су упоредиви од злoчина које су међусобно извршили Бошњаци и Срби. Мађарски злочини подстакли су српско-југословенске, док је у Сребреници било обрнуто. Ипак жртве су стављене у исту раван а политика, посебно национална и дневна, искључена је из читавог случаја. Притом суверенитет Србије је раније потврђен, али су и Мађари у Србији и АП Војводини одавно добили права и утицај какве немају нигде другде изван матичне државе.
Četvrtak 16.07.2015. 18:26
Дуго сам се питао зашто нам све ово раде… Да ли заиста они страни политичари, који су за грађански рат у Босни и Херцеговини криви макар колико Изетбеговић и Караџић пате за жртвама Сребренице, енклаве коју су проглаисли заштићеном а нису је заштитили и демилитаризованом а нису је разоружали. Тај често исламофобски и профашис/тички свет у САД, Британији и Немачкој крије се иза Србије и Срба и фашизује их да би оправдао своју искварену и неправедну политику на Блиском истоку.Пре неколико дана, моја саговорник у једној емисији Радио-телевизије Војводина, млади београдски блогер, несвесно је изнео јасан аргумент против оваквог „помирења“. Споменуо је како су Србија и Мађарска једине – истина после седамдесет година – заједнички успеле да се суоче са злочинима и помире.
Četvrtak 16.07.2015. 18:27
Идеја о безуслоном признању геноцида Срба над Бошњацима, неспремност да се ода икаква пошта, бошњачка или страна, српским жртвама и сатанизација српског народа имају само један циљ – продубљавање сукоба и укидање Републике Српске. Великобошњачки национални појекат је јасан и њега нико не крије. Њих само љути и вређа српски отпор. Мислили су 1992. да ће Срби бити неспремни као 1941., били су уверени да ће се међусобно завадити као 1942. године. Данас се чуде што им српски национални покрет, макар из Републике Српске, уопште одговара. Па под оваквим притиском Вашингтона и Берлина нестало би бoшњачке или хрватске државе. САД и Британија пак намирују своје рачуне из Исламског света где су, током пртеходних стотину година, углавном сејали зло, водили ратове и пљачкали.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online