Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.07.2015.
14:43
Tanjug A

Dodik: Referendum je ustavno pravo RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ustavno pravo tog entiteta i parlamenta Srpske da raspravlja i odlučuje o raspisivanju referendum kao izrazu narodne volje, na način kako to čine i države u SAD.

Tanjug
Dejtonski Ustav BiH je kopija američkog, tvrdi Dodik

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici Narodne skupštine na kojoj bi trebao da se odluči o raspisivanju referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da Srpska samo traži da se poštuje Dejtonski ustav BiH i razgraničenje nadležnosti između entiteta - Federacije BiH, Republike Srpske i BiH.

On je napomenuo da postoje osporavanja prava Srpske da raspiše referendum o pravosuđu, jer to navodno može raspisati samo BiH.

- Pa, referendum jeste isključivo pravo svakog entiteta, jer to pravo niti je dato, niti pripada BiH, baš onako kako je to i u SAD, pripada državama članicama, a nikako federalnim vlastima na nivou SAD - istakao je Dodik.

Podsetivši šta je o tome rekao akademik i stručnjak za ustavno pravo Miodrag Jovičić, Dodik je kazao da u SAD referendum i narodna inicijativa ne postoje i nisu nikada postojali u federalnom zakonodavstvu, ali su zato široko primenjeni u zakonodavstvu država, sa izuzetkom države Delaver.

Objasnivši zašto toliko govori o američkom Ustavu, Dodik je rekao da je to zato što je stručna i naučna javnost nepodeljenog mišljenja da je Ustav BiH umnogome kopija američkog, jer su ga pisali američki pravnici u Dejtonu.

Dodik je rekao da i danas, 20 godina posle rata, postoji stalno nastojanje da se ospori ustavnopravni položaj Srpske koji joj pripada po Dejtonskom sporazumu.

- Mi samo tražimo da se poštuje Dejtonski Ustav BiH i razgraničenje nadležnosti između entiteta i BiH - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je podsetio da, kada je reč o karakteru proteklog rata u BiH, ne postoji slaganje među narodima u BiH, navodeći da je za Srpsku, kao i za brojne međunarodne institucije, to bio građanski rat.

- To nikada nije prihvatila bošnjačka strana koja tvrdi da je u pitanju agresija Srbije, ponekad kažu i Hrvatske na BiH, uz genocid i ne samo u Srebrenici - istakao je Dodik.

Ukazao je da ratna propaganda koja je označavala Srbe kao zločince, a Muslimane-Bošnjake kao žrtve, tražila sudske potvrde.

- Zato je bilo potrebno izmisliti pravosuđe na nivou BiH, suprotno ustavnim rešenjima iz Dejtonskog sporazuma - naglašava predsednik Srpske.

Besmislenost postojanja pravosudnih institucija na nivou države BiH, Dodik je slikovito opisao na slučaju Nasera Orića na koga je to isto pravosuđe zaboravilo čitavih šest godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online