Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.07.2015.
05:09
M. Roknić - Vesti A

Tužilaštvo pere Merčepa od zločina

Nakon tri i po godine koliko traje suđenje u zagrebačkom Županijskom sudu, tamošnje tužilaštvo promenilo je optužnicu protiv Tomislava Merčepa. On je optužen da je izdavao naređenja za odvođenje, mučenje i ubistva srpskih civila na području Pakračke Poljane i Zagreba u jesen 1991. godine. U izmenjenoj optužnici međutim, sada ga samo terete da "to nije sprečio".

youtube.com/ Lokijeloki
"Ugledan" član hrvatskog društva: Tomislav Merčep

Ovaj osumnjičeni zločinac optužen je da je kao savetnik u MUP-u i stvarni zapovednik rezervne jedinice policije stacionirane u Pakračkoj Poljani i u Zagrebu, nije učinio ništa, iako je za te stvari znao, da svoje ubice spreči u privođenju, mučenju i ubijanju civila. O izmenjenoj optužnici izjašnjavaće se na raspravi 7. septembra.

Merčep je svoj krvavi pir počeo kao prvi čovek bivše Teritorijalne odbrane u Vukovaru, gde su pre rata ubijeni brojni vukovarski Srbi. Da spreči veći skandal državni vrh ga je povukao u Zagreb i imenovao savetnikom u MUP-u. Tamo je okupio najgore zločince i nastavio krvavi pir.

Pre tri i po godine, nakon pritisaka iz Haga i Brisela, hrvatsko tužilaštvo nevoljno je protiv Merčepa podiglo optužnicu za ratne zločine i optužilo ga za ubistvo 43 uglavnom srpska civila i za još devet pokušaja ubistva. U pitanju su devetorica Srba koji su preživeli mučenja.

Iako je cela Hrvatska znala za Merčepove zločine, on je u posleratnom periodu bio i poslanik u Saboru i prvi čovek jedne od najvećih organizacija veterana. Na spisku je državnog protokola i danas, pa dolazi na obeležavanje godišnjica Vukovara, Oluje, a bio je u prvim redovima i na inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Paradoksalno, ali dobio je i sudski spor i veliko novčano obeštećenje za "duševne boli" protiv ugašenog hrvatskog nedeljnika Feral, koje je godinama iznosilo dokaze o njegovim zločinima.

Zbog svega navedenog, odnosno činjenice da je i danas "ugledan" član hrvatskog društva, izmena optužnice i kvalifikovanje njegovih zločina mnogo lakšom optužbom ne iznenađuje poznavaoce prilika.

Svi sve znali

Vesna Teršelić iz nevladine organizacije Documenta, podseća da su Helsinki voč i Amnesti internešenel početkom 1992. godine objavili i hrvatskoj Vladi dostavili izveštaj o tome kako je grupa "merčepovaca" ubila troje članova porodice zagrebačkog mesara Mihajla Zeca, kao i ubistvu brojnih srpskih civila u Pakracu.
- Ako su nevladine organizacije u svetu imale mogućnost doći do tih podataka, sigurno ih je imala i hrvatska Vlada. Nemoguće da najviši funkcioneri u toj Vladi te informacije nisu imali - zaključuje Teršelićeva.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online