Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.06.2015.
05:15
Ž. Marković - Vesti A

Orićem prizivaju vehabije u Potočare

Srpski zvaničnici već godinama upozoravaju na politizaciju komemoracije u Srebrenici svakog 11. jula, a zahtev organizacionog odbora da se ove godine taj događaj pomeri, ako u narednih sedam dana iz pritvora ne bude pušten Naser Orić, pokazuje da su bili u pravu.

Srna
Bez garancije sigurnosti: Ćamil Duraković

- Imamo jednoglasan stav da je stanje nakon 10. juna i hapšenja Nasera Orića umnogome eskaliralo. Sada se ne pitaju jedna ili dve osobe, reč je o njih 50.000 koje nameravaju doći u Srebrenicu 11. jula i koje će biti pod snažnim emocijama. Mi smatramo da je ovo vrlo delikatna situacija u kojoj nije moguće garantovati kako to može da se završi. Pored tog bezbednosnog aspekta ovo vidimo i kao poruku preživelim žrtvama genocida da se u svakom momentu nastoji degradirati 11. jul kao događaj - izjavio je načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Organizacioni odbor tako je postavio ultimatum Švajcarskoj, ali i Srbiji, a jednog čoveka postavio kao uslov da se održi komemoracija žrtvama. U Srpskoj smatraju da su ovim zahtevom sve maske konačno pale, i da se otkriva da komemoracija u Srebrenici nije nikakvo odavanje počasti žrtvama, već klasičan politički događaj koji se masovno zloupotrebljava.

Sličan stav izneo je i kontroverzni srebrenički političar Ibran Mustafić koji je ocenio da je nelogično otkazivanje komemoracije zbog pojedinca.

- Kakve veze imaju hapšenje Orića i komemoracija? I kakve veze imaju žrtve i Naser Orić? On može biti samo jedan od sukrivaca za toliki broj žrtava. Njega sada predstavljaju kao žrtvu. Mene on apsolutno ne zanima. Ovo što čine oni prema šačicama kostiju je neprihvatljivo - rekao je Mustafić.

On je naveo da je reč o šibicarskim igrama, podsetivši da se komemoracija normalno održavala dok je Orić bio u Hagu.

Skup u Srebrenici već godinama uspešno obezbeđuje Policija RS. Direktor Policije Gojko Vasić smatra da se pričom o odgađanju komemoracije vrši politički pritisak.
- Duraković verovatno ima opravdane strahove u slučaju da ta situacija bude negativno iskorišćena, možda čak dotle da pripadnici vehabijskog pokreta nešto urade. Mi preduzimamo sve što je potrebno za obezbeđenje skupa. Svoj deo posla odradićemo profesionalno - poručuje Vasić.

Pritisak na Švajcarsku

Konačna odluka o biće doneta 30. juna. Ako do tada Orić ne bude na slobodi, izvesno je da datum održavanja bude pomeren.
- Sve sada treba dići na nivo države i kontaktirati sa Švajcarskom, jer ministar bezbednosti te zemlje može da oslobodi Orića u roku od 24 sata - rekla je Šehida Abdurahmanović iz organizacionog odbora koji su se pridružili u pritisku na Švajcarsku političarima iz Sarajeva i Orićevim advokatima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online