Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.06.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Genocid podmeću i srpskoj deci

Iznenadno jučerašnje odlaganje zvanične posete Tomislava Nikolića Sarajevu prva je vidljiva posledica sve osetljivijih odnosa vlasti u BiH i Srbiji, a uoči obeležavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Bilo je planirano da predsednik Srbije u prvu zvaničnu posetu BIH od kada je izabran otputuje 16. juna, ali je juče u njegovom kabinetu rečeno da se poseta "po svemu sudeći odlaže".

N. Jojić
A ko je pobio Srbe: Groblje u Bratuncu

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović predložio je šefu srpske države da se poseta odloži kako bi bila održana "u povoljnijim političkim okolnostima". A okolnosti su takve da se već danima u medijima i javnosti dve susedne države bave pisanjem rezolucije o Srebrenici koja će biti predložena na usvajanje SB UN i nedavnim hapšenjem Nasera Orića, ratnog komandanta bošnjačkih jedinica u zapadnoj Bosni.

Javnost i političari u Srbiji oba događaja, i pisanje rezolucije i neočekivano privođenje Orića u Švajcarskoj po srpskoj poternici, dovode u vezu konstantnih pritisaka na Beograd. Otud i ne čudi što je šef srpske diplomatije Ivica Dačić na konferenciji za medije u nedelju prebrojavao reč "genocid" u tekstu rezolucije koju je Srbiji dostavili misija Velike Britanije pri UN.

- Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja, ali u tekstu se na 20 mesta pominje genocid, a na jednom mestu pomirenje - rekao je Dačić.

Od Rusa zavisi?

Ministar Dačić je najavio da će od danas krenuti u konsultacije sa ostalim članicama Saveta bezbednosti o rezoluciji. Ključno je da li će Srbija nedvosmisleno zatražiti od Rusije da njen predstavnik u SB stavi veto na predloženi tekst. Moskva se do sada nije izjašnjavala, a da želi da stavi na znanje koliko je potrebna Beogradu, pokazuje i odluka da po prvi put ambasador Rusije u BiH na nedavnoj sednici Saveta za sprovođenje mira nije izdvojio mišljenje po pitanju kvalifikacije "genocid u Srebrenici".
Predsednik RS Milorad Dodik je već najavio da će od Rusije zatražiti da blokira usvajanje rezolucije.

On je najavio da će Srbija u narednim danima "pažljivo razmotriti tekst rezolucije i rukovoditi se nacionalnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje i sankcionisanje ratnih zločina". Nacrt rezolucije sastoji se od preambule, opšteg dela i 13 tačaka koje se odnose na Srebrenicu. Pozivajući se na diplomatske izvore, beogradski mediji tvrde da se u devetoj tački navodi: "Apeluje se na sve države (na svetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida".

U preambuli predloga rezolucije stoji tvrdnja da su "desetine hiljada žena i devojaka, ljudi i dečaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu". Istovremeno se srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mestu, ali se rezolucija poziva na presude u Hagu u kojima se govori o genocidnom aktu u Srebrenici koji su počinile snage Republike Srpske.

Bivši predstavnik Srbije u UN Vladislav Jovanović smatra da su rezolucija i Orlićevo hapšenje deo pritiska na Srbiju jer je Beograd odbio da učini ustupke u vezi sa Kosovom i zahtevima da se distancira od Republike Srpske.

- Da zapad zaista želi pomirenje, genocid ne bi bio toliko puta pomenut - primećuje Jovanović.

Za razliku od srpskog kolege koji tvrdi da se reč genocid pominje 20 puta, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak (iz partije Mladena Ivanića) kaže da se u britanskoj rezoluciji ona pominje 11 puta. Ali i je i Crnadak, kao i Dačić rezervisan prema pravim namerama predlagača, procenjujući da će rezolucija "u BiH doneti samo nove podele".

- Svima koji su stradali u Srebrenici treba da se oda počast, jer ono što se tamo desilo više se nikad ne sme ponoviti. Međutim, razne rezolucije u vreme kad pokušavamo da BiH usmerimo ka budućnosti, krajnje su riskantan potez. Za mene je mnogo korisnije i iskreniji način odavanja počasti žrtvama da život u BiH svima učinimo boljim, nego da se večno takmičimo rezolucijama i teškim rečima - rekao je Crnadak.

Rasimu vruć krompir

Ko će od srpskih zvaničnika otići u Potočare da se pokloni srebreničkim žrtvama još uvek nije odlučeno u Nemanjinoj 11. Kao moguće rešenje pominje se ministar Rasim Ljajić.
- Smatram da neko u ime vlade treba da ide, posebno zato što će sve zemlje regiona imati tamo svog predstavnika, pa bi bilo loše da samo iz Srbije niko ne dođe - rekao je ranije Ljajić.
Prema Dačićevim rečima, pozivi iz Sarajeva upućeni su predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online